Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ


Ο δικός μας απολογισμός

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014, όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας οι σύμβουλοι που εκλεχτήκαμε με τη Λαϊκή Συσπείρωση, δημοτικοί και τοπικοί, προχωρήσαμε σε μια δημόσια δέσμευση: « θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να υπερασπιστούμε μέσα και έξω από τα συμβούλια τα συμφέροντα του λαϊκού κόσμου του δήμου μας». Σήμερα είμαστε περήφανοι γιατί μπορούμε να κάνουμε έναν πλούσιο απολογισμό που επιβεβαιώνει ότι κρατήσαμε τη δέσμευσή μας. 


Για όποιον καταρχήν παρακολουθεί τα δημοτικά συμβούλια θα είναι οφθαλμοφανές ότι αυτά τα  τεσσεράμισι χρόνια ουσιαστική αντιπολίτευση, στην οποία απαντούσε και απολογούταν η διοίκηση ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Και αυτό γιατί ο ίδιος ο λόγος της ύπαρξης της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι να αναδεικνύει την αιτία και τους ενόχους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής μας, να ασκεί κριτική και να πιέζει για την επίλυσή τους, να φέρνει τη διοίκηση προ των ευθυνών της, να πρωτοστατεί στους αγώνες και βέβαια να διεκδικεί τη διοίκηση του Δήμου για να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας. Και οι αγώνες αυτοί στους οποίους πορευτήκαμε μαζί με εκατοντάδες συνανθρώπους μας πολλές φορές έφερναν λύσεις, ανέτρεπαν αποφάσεις, άνοιγαν δρόμους, ανάγκαζαν τη διοίκηση να πάρει θέση, να κινητοποιηθεί παρά τη θέλησή της. 
Και, επειδή πολλά θα ακούσουμε τις επόμενες μέρες στην κοκορομαχία ενόψει εκλογών περί χάσματος μεταξύ της Διοικούσας παράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ (ο ένας μέχρι και χθες ήταν στην παράταξη του Δημάρχου, δε διαφώνησε σε τίποτα ποτέ ,ενώ ο εκ’  νέου μετά το 2006 έτερος υποψήφιος  της ΝΔ  απουσίαζε ουσιαστικά από κάθε προσπάθεια  για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων ), είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι δημότες ότι όχι μόνο συμφωνούσαν στην κεντρική γραμμή πλεύσης και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα (βλέπε δίδακτρα φωτιά στο πολιτιστικό, φιλέτα σε μακροχρόνια μίσθωση για μεγαλοεπιχειρηματίες, Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,  παραχώρηση υπηρεσιών του δήμου σε εργολάβους κ.α) αλλά πολλές φορές η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν βασιλικότερη του βασιλέως στην υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που έχει βαριές επιπτώσεις και στα λαϊκά στρώματα του δήμου.Όσο για τον εκλεγμένο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού για κανένα χρόνο μας καλούσε να είμαστε αγκαλιά με το ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια έβγαζε επαναστατικούς λόγους έχοντας όμως στην ουσία μια πρόταση διαχείρισης της φτώχειας. 
Σε αυτά τα χρόνια:

  • Μπήκαμε μπροστά και καλέσαμε τη διοίκηση και με την προηγούμενη κυβέρνηση και με την τωρινή να οργανώσει αγώνες για την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στο Δήμο που έχει περικοπεί κατά 65% τα τελευταία χρόνια. Η στάση της διοίκησης  - και του Δημάρχου στα συλλογικά όργανα - περιοριζόταν σε γκρίνια, επιστολές και «κατανόηση» για τη χώρα που δε αντέχει τάχα η οικονομία της. Η δε παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή στην κυβέρνηση του κόμματός τους δικαιολογούσαν τα πάντα (περικοπές, μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας, παρατηρητήριο κλπ) 
  • Φέραμε πριν ένα χρόνο για συζήτηση και λήψη απόφασης πρόταση για διαγραφή ή μείωση χρεών προς το δήμο και τους φορείς του για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν (με αντικειμενικά κριτήρια) να ανταποκριθούν, για στήριξη της αντίστοιχης πρωτοβουλίας των δημάρχων της Λ.Σ. για  νομοθετική κατοχύρωση της  σχετικής δυνατότητας  για απαγόρευση των κατασχέσεων για χρέη στο δήμο από τα λαϊκά νοικοκυριά, για μέτρα ανακούφισης, μείωση των δημοτικών τελών και γενικώς των εισφορών προς το Δήμο. Η πρόταση μας συνολικά απορρίφθηκε!! 
  • Μπήκαμε μπροστά και φέραμε για συζήτηση και απόφαση τις ελλείψεις στο κέντρο υγείας και τα ιατρεία. Για το θέμα αυτό κάναμε ερώτηση στη βουλή μέσω των βουλευτών του ΚΚΕ.
  • Μπήκαμε μπροστά και φέραμε για συζήτηση τα τεράστια κενά στη σχολική στέγη( 9 σχολεία, 3 παιδικοί σταθμοί), στις υποδομές των σχολείων, τα προβλήματα με την πλημμύρα στο 2οΓυμνάσιο Θέρμης, απαιτήσαμε μαζί με τους γονείς να μπει μπροστά ο δήμος για να διεκδικήσει άμεσα χρηματοδότηση για τη σχολική στέγη. Αντί αυτού όλες οι άλλες παρατάξεις άνοιξαν το δρόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα, που θα κοστίσουν πανάκριβα και θα δώσουν στους εργολάβους τη διαχείριση των σχολείων για 30 – 40 χρόνια. Για το θέμα αυτό κάναμε ερώτηση στη βουλή μέσω των βουλευτών του ΚΚΕ.
  • Μπήκαμε μπροστά στις κινητοποιήσεις για να μη γίνουν τα εργοστάσια βιομάζας στα Βασιλικά, ξεκινώντας από το τοπικό συμβούλιο Βασιλικών, πρωτοστατήσαμε στις κινητοποιήσεις που ανάγκασαν τη διοίκηση να συνταχθεί με την αρνητική στάση του κόσμου.Για το θέμα αυτό , παρεμβήκαμε και στην ΠΚΜ με στήριξηουσιαστικάμόνο από τους Περιφερειακούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»,κάναμε ερώτηση στη Βουλή μέσω των βουλευτών του ΚΚΕ και στην ευρωβουλή μέσω του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.
  • Αναδείξαμε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις παιδικές χαρές, παρά τις δεσμεύσεις τις διοίκησης πριν 2,5 χρόνια ότι θα ολοκληρώσει άμεσα τις εργασίες.
  • Προβάλαμε και απαιτήσαμε την άμεση ανάγκη πρόσληψης προσωπικού  στην καθαριότητα,  στην υπηρεσία πρασίνου και στην τεχνική υπηρεσία για να μπορούν οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν στο κρίσιμο έργο που επιτελούν και να μη δημιουργούνται συχνά προβλήματα.
  • Απαιτήσαμε την κατάργηση των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, κάτι που η διοίκηση αρνείται  πεισματικά και με άποψη, αφού είναι υπέρμαχος της ανταποδοτικότητας.  
  • Κάναμε επανειλημμένες   παρεμβάσεις για την μονιμοποίηση των εργαζόμενων στο «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ»,πού είχαν αποτέλεσμα. Επιμένουμε στην επέκταση του προγράμματος για όλους όσους το έχουν ανάγκη.
  • Απαιτήσαμε την άμεση μείωση των διδάκτρων στα τμήματα και τα μαθήματα του Πολιτιστικού κέντρου,με ενίσχυση της επιχορήγησης από το Δήμο, στην προοπτική κατάργησής τους.
  • Απαιτήσαμε και απαιτούμε τη γενναία τακτική επιχορήγηση από το δήμο και το κράτος των δεκάδων αθλητικών συλλόγων που λειτουργούν στο δήμο μας  με σημαντικό έργο, που έχουν αφεθεί να τα βγάζουν πέρα μόνοι τους αναζητώντας έσοδα είτε σε χορηγίες, είτε στην τσέπη των γονιών ακόμη και για τα στοιχειώδη.
  • Ήμασταν σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων στο Δήμο και τους φορείς του. Πολλές ήταν και είναι ακόμη οι παρεμβάσεις μας για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠπου μένουν απλήρωτοιγια μήνες, για τις σχολικές καθαρίστριες, που επίσης αργούν να πληρωθούν, για τους εργαζόμενους στο πολιτιστικό, που όχι απλά είναι ωρομίσθιοι, αλλά είδαν και το ωρομίσθιό τους να μειώνεται.  Για το θέμα των εργαζομένων στους παιδικούς κάναμε 5 ερωτήσεις στη βουλή μέσω των βουλευτών του ΚΚΕ.
  • Αποτρέψαμε τον επαίσχυντη «συμφωνία εχεμύθειας»-σιωπής για κάθε κακώς κείμενο για εργαζόμενους και χρήστες των υπηρεσιών- που ζητούσαν να υπογραφεί από τους εργαζόμενους  στους παιδικούς και τα ΚΔΑΠκαι πετύχαμε αυτή να περιορίζεται μόνο στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.
  • Επανειλημμένα φέραμε για συζήτηση την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (Βασιλικά, Ταγαράδες κ.α), αντισεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων (πρώτα των σχολείων), της αντιπυρικής προστασίας. Για τα αντιπλημμυρικά  έργα κάναμε  ερωτήσεις στη βουλή μέσω των βουλευτών του ΚΚΕ και επερώτηση στην Περιφέρεια.
  • Μπήκαμε μπροστά στις κινητοποιήσεις για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών που είναι στον αέρα κάθε χρόνοκαι επιμείναμε σε δήμο ,περιφέρειακαι στη  βουλή μέσω των βουλευτών του ΚΚΕ για την άμεση, αλλά και την οριστική επίλυσή του. 
  • Μπήκαμε μπροστά όταν ήρθαν οι πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας στα Βασιλικά για να σπάσει το κλίμα ξενοφοβίας και ταυτόχρονα απαιτήσαμε την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγωνμε παρεμβάσεις στο Δήμο, αλλά και στη βουλή. Σήμερα κάποιοι από αυτούς που φωνάζανε έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων  για να φύγουν οι πρόσφυγες φιγουράρουν σε ψηφοδέλτια …..
  • Πιέσαμε για να παρθούν άμεσα μέτρα για τις κατολισθήσεις στο Σχολάρι. Για το θέμα αυτό κάναμε ερώτηση στη βουλή μέσω των βουλευτών του ΚΚΕ.
  • Πιέσαμε και απαιτήσαμε την κατασκευή σημαντικών έργων που λείπουν από τους οικισμούς μας. Κλειστό γυμναστήριο Ταγαράδων, πολιτιστικό κέντρο Ταγαράδων,  Κλειστό γυμναστήριο Τριλόφου, Κλειστό γυμναστήριο Νέας Ραιδεστού, Πολιτιστικού Κέντρου στο Πλαγιάρι, Δημιουργία Πάρκου εφήβων με όργανα στη Νέα Ραιδεστό, δημοτικό κολυμβητήριο, Παιδικές χαρές σε Σουρωτή, Αγία Παρασκευή, επέκταση Θέρμης κ.α.
  • Μπήκαμε μπροστά και φέραμε για συζήτησητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην επέκταση Θέρμης, που χρυσοπλήρωσαν τα σπίτια τους, δεν έχουν όμως τις αναγκαίες υποδομές: χαμηλή πίεση νερού, έλλειψη αποχέτευσης, έλλειψη πεζοδρομίων και πεζοδρόμων, έλλειψη παιδικών χαρών.
  • Επιμένουμε σε αντίθεση με τους υπόλοιπους σταθεράστην αντίθεσή μας  στην κατασκευή μονάδων ΜΕΑ που θα υπονομεύσουν την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, θα προωθήσουν την καύση όπως στον Αγ. Αντώνιομε σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία και θα εκτινάξουν στα ύψη τα δημοτικά τέλη καθαριότητας.
  • Είμαστε οι  μόνοι που  σταθερά αντιτασσόμαστε στο πλαίσιο ΕΕ και Κυβερνήσεων στη μετατροπή της διαχείρισης του νερού σε εμπόρευμαπου επιβαρύνει το κόστος για την ύδρευση  και άρδευση με επαρκές και ποιοτικό νερό  χωρίς να διασφαλίζει ποιότητα   και επάρκεια.
  • Φέραμε για συζήτηση τα σοβαρά θέματα οδικής ασφάλειας στην Οδό Απ. Κουγιάμηστην επέκταση Θέρμης.
  • Προβάλαμε την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων αποχέτευσηςστους οικισμούς, απαιτώντας όμως να μην διπλοπληρώνουν οι κάτοικοι τα υπέρογκα ποσά των τελών σύνδεσης και διακλάδωσης.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμη, αλλά στόχος μας είναι να δώσουμε το στίγμα των παρεμβάσεών μας κυρίως για να αναδείξουμε την διαφορετική γραμμή που είχαμε σε όλα τα βασικά ζητήματα υπηρετώντας σταθερά το λαϊκό συμφέρον και στον τόπο μας.

Αυτή τη μάχη θα δώσουμε και στη νέα δημοτική περίοδο είτε ως διοίκηση, είτε ως αντιπολίτευση και για αυτό το λόγο καλούμε το λαϊκό κόσμο της περιοχής μας να πάει στην κάλπη με ψηλά τον πήχη, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες του. ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε τοπικό, δήμο και περιφέρεια.