Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Άρθρο στα "Θέρμης Δρώμενα" Να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά Νοσοκομεία «Λοιμωδών» και «Παναγία»


 Να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά Νοσοκομεία «Λοιμωδών» και «Παναγία»

Την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν άμεσα το Νοσοκομεία «Λοιμωδών» και «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη που έκλεισαν στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης νοσοκομείων και κλινικών το 2013, επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μιχάλης Κωνσταντινίδης, μιλώντας στη Συνεδριακή Διάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Μ. Κωνσταντινίδης, ανέδειξε ότι «Ιδιαίτερα το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (ΝΕΠΘ) - ''Λοιμωδών'', είχε επανειλημμένα στο παρελθόν αξιοποιηθεί ως κέντρο αναφοράς για μεταδοτικές ασθένειες, αυτή ήταν η ευρύτερη ''αποστολή'' του και διέθετε αναγκαίους χώρους και υποδομές αιχμής και για τη σημερινή συγκυρία. Αντίστοιχα και το ''Παναγία'' θα μπορούσε ποικιλότροπα να αξιοποιηθεί στο μέτωπο της πανδημίας».

Θύμισε ότι τα δύο νοσοκομεία, «έκλεισαν» με κυβερνητική απόφαση το 2013, καθώς όπως είπε, «ήταν ένα ακόμα μέτρο που στόχευε την περιστολή ''περιττών'' -όπως τις έκριναν- δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό και εκεί πρέπει να βρει κανείς και την αιτία, που η παραμικρή ουσιαστικά πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από τον Μάρτιο για την επαναλειτουργία και αξιοποίηση αυτών των μονάδων. Αυτές οι πολιτικές αποφάσεις τότε είχαν βέβαια αιτιολογηθεί ως ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθώς ήθελε και θέλει όλες τις υπηρεσίες Υγείας συγκεντρωμένες σε λίγα νοσοκομεία, με λιγότερους εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα έγινε άμεσα χειροπιαστό και σήμερα φτάσαμε το σημείο, στο να ψάχνουμε κρεβάτια ΜΕΘ και να μη φτάνουν, να τρέμουν οι γιατροί στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Και ας είναι ένα αίτημα, αυτονόητο, που απαντά στα καθήκοντα που βάζει η σημερινή συγκυρία, που έχει συνειδητοποιηθεί και το απαιτεί πλήθος φορέων, εργατικά και λαϊκά σωματεία, ευρύτερα αιρετοί και προσωπικότητες».

Σημείωσε ότι «Το δημόσιο σύστημα Υγείας που έχουμε είναι ανήμπορο να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού, γιατί η στελέχωση των νοσοκομείων με ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ο εξοπλισμός τους με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές και μέσα, είναι ''κόστος αντιπαραγωγικό'', ''κόστος'' που δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα, δεν προσφέρει μεγάλα κέρδη. Το συγκεκριμένο παράδειγμα, συμπυκνώνει την κυρίαρχη πολιτική λογική, των πολλών τελευταίων δεκαετιών, που συνίσταται στην εμπορευματοποίηση κοινωνικών δικαιωμάτων και λαϊκών αναγκών. Τα αποτελέσματα είναι η διαρκής υποβάθμιση του επιπέδου ζωής για την πλειοψηφία του πληθυσμού».

Επίσης, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την μεταφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ευθύνη των δήμων, αναρωτήθηκε σε τι θα βελτιώσει τα πράγματα ο παραπέρα κατακερματισμός του ήδη συρρικνωμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, «όταν ομολογείται από παντού η έλλειψη και η ανάγκη για κεντρικό σχεδιασμό στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με όλο το αναγκαίο επιστημονικό, τεχνικό, εργατικό προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές, με εξασφάλιση των αναγκαίων προμηθειών». Και τόνισε ότι η μεταφορά της ΠΦΥ στους δήμους στην πραγματικότητα θα σημάνει την εγκατάλειψή της.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021 που προβλέπει μείωση των ΚΑΠ από 280-300 εκατ. και αναρωτήθηκε πως θα αντιμετωπιστούν οι αυξημένες από τη συγκυρία, ανάγκες στη σχολική στέγη, ειδικότερα στους μεγάλους δήμους.

Κάλεσε τους εκλεγμένους, ανεξάρτητα από την ιδεολογική και πολιτική τους τοποθέτηση, να παλέψουν τουλάχιστον για τη διεύρυνση της κρατικής χρηματοδότησης, για τη λύση καθημερινών πρακτικών προβλημάτων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι κανένα μερικότερο πρόβλημα δεν θα λύνεται όσο δε λύνεται το μεγάλο πρόβλημα, η κατοχή των μέσων παραγωγής από τους λίγους που μπαίνει εμπόδιο στην πρόοδο της κοινωνίας. «Να αλλάξουμε γραμμή επομένως. Πρέπει να πάψουμε να "καμαρώνουμε" για τα όποια κοινωνικά προγράμματα. Να παλέψουμε για να μην υπάρχει ανάγκη για κοινωνικά προγράμματα», είπε.