1.
Τα τελευταία χρόνια
ζούμε μια σταθερή υποβάθμιση των Βασιλικών , με το κλείσιμο του
ΙΚΑ, την υποβαθμισμένη λειτουργία της Τράπεζας, το επικείμενο
κλείσιμο των ΕΛΤΑ και την απειλή για την απομάκρυνση του υποθηκοφυλακείου ενώ
είναι αβέβαιη ακό
μη και η λειτουργία του τμήματος Ασφαλείας. ΤΙ έχετε να πείτε
γα αυτή την κατάσταση? Ποια πιστεύετε ότι είναι τα αίτια;
Καταρχήν, βασική αιτία για την υποβάθμιση μιας περιοχής κατεξοχήν αγροτικής, είναι η πολιτική που ασκείται όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της EE και χτυπά το εισόδημα αγροτών, όπως χτυπά και συνολικά η εφαρμοζόμενη πολιτική το εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού, για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων .
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ότι η παραγωγική δραστηριότητα σήμερα γνώμονα έχει την ενίσχυση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι την συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών(και στην περιοχή των Βασιλικών και συνολικότερα). Έτσι η συνακόλουθη χωροθέτηση των επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή, που και στο παρελθόν και σήμερα γίνεται σε τομείς όπως το εμπόριο, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η διαμετακόμιση κλπ. δεν ιεράρχησε την περιοχή των Βασιλικών αφού η χωροθέτηση τους επιλέχθηκε να γίνει σε διαφορετικές περιοχές με βάση το τι θα φέρει περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τα κέρδη του κεφαλαίου που επένδυσε σε αυτή την περιοχή.Με κριτήριο εξάλλου την υπηρέτηση αυτής της ανάπτυξής ιεραρχήθηκαν και οι υποδομές στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και όχι με κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Με αυτό το κριτήριο προχωρά πχ η ΜΕΑ στον Αγ. Αντώνιο που διευκολύνει την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων. Χαρακτηριστική των προτεραιοτήτων είναι ακόμα και η οδική σύνδεση. Έτσι η ανακατασκευή της βασικής οδικής σύνδεσής τους(Θεσσαλονίκης Πολυγύρου) καρκινοβατεί εδώ και πολλά χρόνια ενώ η εναλλακτική (Ν Ρυσίου Βασιλικών) παραμένει ασυντήρητη και προδιαγραφών πολλών δεκαετιών πίσω.
Αυτή την πολιτική υπηρέτησαν και υπηρετούν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και με τη στάση τους οι εκάστοτε τοπικές αρχές ειδικά την τελευταία 20ετία όπως και η σημερινή δημοτική αρχή που έχει μεγάλες ευθύνες αφού με ζήλο την υπηρέτησε και την υπηρετεί σε τοπικό επίπεδο.
Για αυτό το λόγο το πρόβλημα της έλλειψης των αναγκαίων για τα λαϊκά στρώματα υποδομών και υπηρεσιών που εκφράζεται σε όλη την έκταση του δήμου και σε όλους τους οικισμούς του με διάφορες μορφές, εμφανίζεται με ιδιαίτερα οξυμένο τρόπο στα χωριά της δημοτικής ενότητας Βασιλικών και στα ίδια τα Βασιλικά(που ήταν έδρα δήμου.)
Η δημοτική αρχή δεν ιεράρχησε σε αυτό το πλαίσιο την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών και υπηρεσιών που είναι αναγκαίες σήμερα στον οικισμό των Βασιλικών. Ούτε διεκδίκησε με σθένος τους αναγκαίους πόρους. Ακόμα και τα ελάχιστα που δρομολογήθηκαν - όπως το αποχετευτικό που ακόμη δεν λειτουργεί - το κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους ακριβοπληρώνεται από τους κατοίκους..
Το κλείσιμο ή ο κίνδυνος για κλείσιμο των αναγκαίων υπηρεσιών στις οποίες αναφέρεται η ερώτησή σας γίνεται γιατί το αστικό κράτος επιδιώκει να εξοικονομήσει προσωπικό και πόρους για να ενισχύσει την ανάπτυξη για τα καπιταλιστικά κέρδη (ΙΚΑ, Υποθηκοφυλακείο, Τμήμα Ασφαλείας). Το ίδιο κάνουν εξάλλου και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις όπως η τράπεζα Πειραιώς και οι ιδιωτικοποιημένες ή με εμπορευματική λειτουργία όπως τα ΕΛΤΑ
2. Ο Καποδίστριας στην αρχή και στη συνέχεια ο Καλλικράτης, με την κατάργηση του Δήμου Βασιλικών και την συγχώνευση με τον Δήμο Θέρμης λειτούργησαν θετικά ή αρνητικά για τα Βασιλικά;