Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Περιοδεία του Σωτήρη Αβραμόπουλου στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ


Τις εγκαταστάσεις της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (πρώην ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μαζί του βρέθηκε και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δήμου Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Τσιμπής, συνταξιούχος καθηγητής ΤΕΦΑΑ.
Στο επίκεντρο της περιοδείας βρέθηκαν τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που μαστίζουν εδώ και χρόνια τη ΣΕΦΑΑ, όπως το κτιριακό, η υλικοτεχνική υποδομή, το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, η μεταφορά των φοιτητών κ.ά
.Ο Σ. Αβραμόπουλος ενημερώθηκε αναλυτικά για τη σημερινή κατάσταση των ΣΕΦΑΑ από τον Κοσμά Χριστούλα, κοσμήτορα της σχολής και τον Γεώργιο Τζέτζη, πρόεδρο του Τμήματος. Παράλληλα μίλησε σε εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας, διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζητήθηκε η ανάγκη για ανάπτυξη των υποδομών της σχολής με δύο τουλάχιστον κλειστά γυμναστήρια πολλαπλών χρήσεων, καθώς οι ήδη υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν για να στεγάσουν όλα τα αθλήματα στον χώρο της σχολής, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να πηγαίνουν σε πολλά διαφορετικά γήπεδα στην πόλη για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η απαράδεκτη κατάσταση με την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων από το υπουργείο Παιδείας. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα να αποτελούν τα ζητήματα συντήρησης των υποδομών, καθώς επίσης και το ζήτημα χρηματοδότησης για τα τρέχοντα έξοδα του τμήματος (μπάλες, στρώματα κλπ.), τα οποία φέτος ανέρχονται στα μόλις 10.000 ευρώ τον χρόνο, κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μειωμένα σε σχέση με παλιότερα.
Κρίσιμο ζήτημα, επίσης, αποτελεί αυτό της μεταφοράς των φοιτητών στον χώρο του ΤΕΦΑΑ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι φοιτητές για να πάνε στη σχολή χρειάζονται δύο λεωφορεία, καθώς δεν υπάρχει γραμμή που να περνάει από το κέντρο της πόλης, καθώς επίσης ότι το ΑΠΘ διαθέτει μόνο ένα πούλμαν και αυτό για άλλες ανάγκες. Έχοντας ως δεδομένο ότι οι φοιτητές πηγαίνουν σε διάφορα γήπεδα στην πόλη για τα μαθήματά τους, αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις σπουδές τους. Αναφέρθηκε ότι η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις μέρες που βρέχει, καθώς οι φοιτητές αναμένουν το λεωφορείο κάτω από ένα πολύ μικρό υπόστεγο στη στάση, έξω από το ΤΕΦΑΑ.
Επιπλέον, ο κοσμήτορας πρότεινε να κατατεθεί ένα σχέδιο για τη δημόσια Υγεία και Άσκηση, καθώς προέκυψε από την κουβέντα ότι όλος ο λαός θα πρέπει να έχει πρόσβαση στη δωρεάν Άσκηση και σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει η ΣΕΦΑΑ.
Τέλος, συζητήθηκε η αλλαγή στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ από το πρόσφατο νομοσχέδιο Βασιλειάδη που προκάλεσε τις αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών των ΤΕΦΑΑ σε όλη την Ελλάδα. Αναφέρθηκε ότι με το νομοσχέδιο αυτό οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ, που είναι εκπαιδευτές, προπονητές κλπ., χάνουν ένα μέρος των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, καθώς εξισώνει τα πτυχία με αυτά των ιδιωτικών φορέων και αναγνωρίζει επίσημα τα πτυχία προπονητικής που προσφέρουν τα διάφορα ιδιωτικά ΙΕΚ, με αμφιβόλου ποιότητας πιστοποίηση. 
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρης Αβραμόπουλοςανέφερε ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει τα οξυμένα προβλήματα της ΣΕΦΑΑ και σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου και αγώνα για τους νέους ανθρώπους και τους καθηγητές στη σχολή. Επισήμανε πως το ΚΚΕ έχει ψηλά στην ατζέντα τα θέματα του Αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής, έχοντας επίγνωση των σημαντικών οφελών τους, όπως η πρόληψη και η προστασία της Υγείας του πληθυσμού, η αρμονική ανάπτυξη των παιδιών, η κοινωνικοποίηση κ.ά.