Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ



ΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ : ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ή Π
ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ;
Για άλλη μια χρονιά οι λαϊκές οικογένειες είναι αντιμέτωπες με το πρόβλημα αν τα παιδιά τους θα φοιτήσουν σε κάποιο παιδικό σταθμό , αν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αν θα πληρώνουν τροφεία, πόσα θα πληρώνουν.
Με βάση τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο τέλος Αυγούστου και που αφορούν στο ποια και πόσα βρέφη και νήπια θα πάνε δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ –ΜΕΑ έγιναν συντρίμμια οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης ότι τάχα οι αλλαγές που έφερνε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα είχαν σαν συνέπεια αυτό να κυλούσε «γρήγορα και ομαλά» και θα στήριζε τάχα «τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα»!
Την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων επαληθεύτηκαν μια προς μια οι ενστάσεις και οι καταγγελίες των σωματείων, των συλλόγων γονέων, γυναικών κ.ά.
Των εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ Δημάρχων που έγκαιρα και σε ξεχωριστή επιστολή τους προ τον αρμόδιο υπουργό τον εγκαλούσαν να μην προχωρήσει στις αλλαγές που ετοίμαζε, χαρακτηρίζοντας τες επικίνδυνες για τη λειτουργία και τον χαρακτήρα των παιδικών σταθμών και προειδοποιώντας τον με καθαρό τρόπο ότι αν η χρηματοδότηση ακολουθήσει τον γονιό και όχι τη δομή και κατά προτεραιότητα τη στήριξη των δημόσιων δομών, οι Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΔΑΠ στους Δήμους θα βρεθούν στον αέρα!
Όλοι οι παραπάνω φορείς κατήγγειλαν τις επιπτώσεις της πολιτικής της Κυβέρνησης στη λειτουργία και το χαρακτήρα των δημόσιων - δημοτικών παιδικών σταθμών, τα αδιέξοδα για γονείς και παιδία και απαιτούσαν να μην παίρνει ο γονιός  το Voucher αλλά η δημόσια δομή, γιατί οδηγεί στην ενίσχυση των ιδιωτικών δομών και σε βάρος των δημόσιων – δημοτικών δομών., που δεν εχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις ιδιωτικές. Απλά  δεν διαφημίζονται, δεν συναλλάσσονται, και δεν ξεζουμίζουν τους εργαζομένους.
Επεσήμαιναν επίσης ότι κάθε πιθανή μείωση της χρηματοδότησης μέσω και του προγράμματος, θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων και σε συρρίκνωση των αντίστοιχων δομών των δήμων.
Δεν εισακούστηκαν.
Αντίθετα με δηλώσεις τους αρμόδια κυβερνητικά στελέχη προκλητικά διαλαλούν «ότι για πρώτη φορά η χρηματοδότηση αγγίξει τους φτωχούς και τους άνεργους», «ότι για πρώτη φορά η μάνα θα αξιολογήσει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επιλέγοντας μόνη της».
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το εξής: μόνο στο Δήμο Θέρμης στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έχουμε 200 παιδιά λιγότερα με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχουν περίπου 300 παιδιά που πληρούσαν τις προϋποθέσεις και δεν εντάχθηκαν λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού του προγράμματος και άλλα τόσα που τους αποκλείει το ίδιο το πρόγραμμα (π.χ. μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι κ.α.)
Η κυβέρνηση ανοίγει την ομπρέλα της κρατικής χρηματοδότησης στον ιδιωτικό τομέα! Την ώρα που η χρηματοδότηση των δημοσίων - δημοτικών δομών μειώνεται σταθερά και από ΚΑΠ και από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το οξύτατο πρόβλημα χρηματοδότησης και η χρόνια ανεπάρκεια σε δημόσιες σύγχρονες δομές για την φροντίδα και αγωγή του παιδιού αποκαλύπτεται ως εμπαιγμός και πρόκληση για το νεαρό λαϊκό νοικοκυριό
Πού οφείλεται όμως αυτή η κατάσταση;

Εδώ και δυο δεκαετίες οι λίγοι τότε δημόσιοι παιδικοί σταθμοί πέρασαν στην ευθύνη των δήμων, οι οποίοι ίδρυσαν και νέους καθώς οι ανάγκες μεγάλωναν. Από την αρχή όμως η χρηματοδότηση ήταν μειωμένη και η λειτουργία των παιδικών σταθμών στηρίχτηκε στην ανταποδοτικότητα με τους γονείς να πληρώνουν τροφεία και οι εργαζόμενοι δουλεύουν με ελαστική σχέση εργασίας. Αυτή την πολιτική υλοποίησαν και στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές στο δήμο μας, ενώ την αντιπάλεψε το ΚΚΕ. Παίρνοντας υπόψη την περικοπή κατά 70% των κρατικών πόρων στους δήμους και την εξέλιξη με το ΕΣΠΑ οι κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς είναι εκρηκτική.
Ποια είναι η στάση της διοίκησης του δήμου;
Η διοίκηση του δήμου υπέρμαχος αυτής της πολιτικής  χρόνια τώρα έχει επιβάλει τροφεία αξίας 110 ευρώ συν τη μεταφορά, ενώ η μόνη ανακούφιση για κάποιους γονείς ήταν το ληξιπρόθεσμο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Μακριά από τη λογική της διεκδίκησης πόρων προσπαθεί να διαχειριστεί τα ψίχουλα του ταμείου. Η χρηματοδότηση προς τους παιδικούς σταθμούς δεν επαρκεί. Έτσι, πριν λίγες μέρες λόγω των εξελίξεων στο ΕΣΠΑ αποφάσισε να αναπροσαρμόσει – αυξήσει  τα τροφεία. Στην πραγματικότητα έχουμε αύξηση τροφείων κατά μέσο όρο από 110 στα 130 και ταυτόχρονα μείωση του ορίου εισοδήματος για όλες τις εκπτώσεις
Ποιος πληρώνει τελικά το μάρμαρο;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας για το 58% των γονιών προβλέπεται αύξηση από 20 έως 140 ευρώ το μήνα, για το 12,5% συνεχίζουν τα ήδη ψηλά τροφεία, για το 11,5 % που έχει οικογενειακό εισόδημα από το όρια της φτώχειας έως 15.000 μειώνονται κατά 30 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να καταργηθούν και μόλις για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (18%) θα είναι δωρεάν. Έτσι την αύξηση των βαρών της λαϊκής οικογένειας η διοίκηση του δήμου τη βαφτίζει « δικαιότερη κατανομή των βαρών». Δηλαδή οι φτωχοί να πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους. Εκτός αν σε μια οικογένεια που οι 2 εργαζόμενοι γονείς αμείβονται με 835 ευρώ ο καθένας, που πληρώνει κεντρικούς και τοπικούς φόρους,  είναι πλούσιοι και πρέπει να τους αυξηθούν τα τροφεία. Ως συνέπεια όλων των παραπάνω έχουμε και τη μη ανανέωση της σύμβασης 5 εργαζομένων, που δούλευαν με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ακόμη και στις εκπτώσεις χειροτερεύουν οι όροι. Έτσι π.χ. για μια πολύτεκνη οικογένεια ίσχυε έκπτωση 40% με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Τώρα θα έχει έκπτωση 30 % με εισόδημα έως 25.000. Δηλαδή μια οικογένεια που πλήρωνε 66 ευρώ το μήνα τώρα θα πληρώνει 91 ευρώ.
Καλούμε τους γονείς, τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής μας να διεκδικήσουμε:
· Η κυβέρνηση να πάρει έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των Δήμων, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών σε δημόσιους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Να δημιουργηθούν και να στηριχθούν νέες σύγχρονες δομές για το παιδί.

· Η χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΠΑ να δοθεί απευθείας στις δομές των δήμων.

· Αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση, κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή. Άμεση δημιουργία νέων κτιριακών υποδομών.

· Κατάργηση  όλων των τροφείων που επιβάλλουν η κυβέρνηση και  δημοτικές αρχές και  δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

· Να διασφαλίσει για όλους τους δήμους την ανανέωση των συμβάσεων όλων των  συμβασιούχων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ  και να προχωρήσει επιτέλους  στην μονιμοποίηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

· Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.


Θέρμη, Σεπτέμβριος 201