Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου για τις καταστροφές



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015

Την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με μοναδικό θέμα την «Αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες της 22 Οκτώβρη 2015 και τη λήψη μέτρων για να μην επαναληφθούν», όπου θα κληθούν οι δήμαρχοι της Αττικής για να τοποθετηθούν και να θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζήτησαν με επιστολή τους χτες οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής από τον πρόεδρο του Συμβουλίου. Τελικά, το θέμα τέθηκε στην επόμενη τακτική συνεδρίαση της Πέμπτης μαζί με άλλα φλέγοντα, όπως το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.
Στο κείμενο των κομμουνιστών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Οι μηχανισμοί του κράτους και της Περιφέρειας αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά ανεπαρκείς και ανέτοιμοι, παρότι γνωρίζαμε ότι έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα». Και αφού επισημαίνονται οι ευθύνες κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών, τονίζεται ότι: «Είναι ανάγκη το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να προλάβουμε επόμενα προβλήματα που πιθανότατα θα είναι σοβαρότερα αυτών που έχουμε ζήσει, λόγω και της μεγάλης φθοράς που έχουν υποστεί οι ανεπαρκείς έτσι κι αλλιώς υποδομές που υπάρχουν, να απαιτήσει από την κυβέρνηση έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες υποδομές, την ταχεία συντήρηση και προώθηση των απαραίτητων έργων για την προστασία της υγείας και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών».
 Με... χάρτες απαντούν Περιφέρεια και κυβέρνηση στις καταστροφές


Χρειάστηκε να υπάρξουν ένας νεκρός, δύο τραυματίες και πολλές σοβαρές καταστροφές από την κακοκαιρία που έπληξε τη Δυτική Αττική για να... συσκεφθούν Περιφέρεια και υπουργείο Εσωτερικών και να αποφασίσουν τι; Την ανάγκη ενός «οδικού χάρτη» παρεμβάσεων και συνεργείων μεταξύ τους για την αντιμετώπιση φαινομένων δεκαετιών, «όπως αυτό της γραφειοκρατίας, της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και της εκ των υστέρων παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού». Μόνο που το πρόβλημα, γνωρίζει πολύ καλά η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, δεν είναι η απουσία χαρτών και παρόμοιων φούμαρων που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν από το κυρίαρχο, την έλλειψη οποιασδήποτε πολιτικής βούλησης για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος από καιρικά φαινόμενα.
Ηδη από πέρσι, οπότε και επλήγησαν η Δυτική Αθήνα και ο Πειραιάς από πλημμύρες, η ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής γνώριζε τα προβλήματα του Λεκανοπεδίου, που έχουν να κάνουν με την απουσία οποιασδήποτε σοβαρής αντιπλημμυρικής προστασίας. Οχι μόνο γνώριζε αλλά σκοπίμως τα παρέβλεψε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρώτο προϋπολογισμό που ψήφισε ως νέα περιφερειακή αρχή, το 2013, τα κονδύλια για τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν υποτυπώδη, γεγονός που συνεχίστηκε και στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Η μόνη πρόβλεψη για τη θωράκιση του Λεκανοπεδίου και των κατοίκων του ήταν κάποια αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα, όταν την ίδια ώρα ξοδεύονται αφειδώς χρήματα για δράσεις που αποβαίνουν σε όφελος του κεφαλαίου.