Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: Παρέμβαση για αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015

Να παρθούν άμεσα μέτρα αποζημίωσης των πληγέντων και να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ζητά η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, που χτες προχώρησε σε σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Με ανακοίνωσή της, εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη της στους πληγέντες κατοίκους του Δήμου και υπογραμμίζει ότι οι καταστροφές δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.
Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων:
«Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, στο Χαϊδάρι και σε ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα, κάθε τέτοια εποχή γινόμαστε μάρτυρες καταστροφών από αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα. Στο Δήμο μας, για ακόμα μια φορά, η πλημμύρα έπληξε κατοικίες, δημοτικά κτίρια και σχολεία, ενώ δρόμοι πλημμύρισαν, χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα και από τύχη, ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα.
Από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια, με τα λιγοστά συνεργεία και τεχνικά μέσα του Δήμου και τεχνικά μέσα που έχουν σταλεί από άλλους δήμους και φορείς, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις πληγείσες περιοχές, για την άντληση των υδάτων, αλλά και την αποκομιδή των τόνων λάσπης που το νερό έφερνε μαζί με χαλίκια και πέτρες από το βουνό. Μέχρι αυτές τις ώρες γίνεται προσπάθεια και θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, στο πλάι του χαϊδαριώτικου λαού, που παλεύει με κάθε μέσο να προστατέψει την περιουσία του.
Οι καταστροφές δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Κάθε χρόνο, όλοι μας περιμένουμε τη βροχή που θα προξενήσει πλημμύρες, γεγονός που δείχνει ότι η βασική αιτία είναι η έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του Δήμου μας, ώστε να είμαστε σε θέση να προστατευτούμε από τα καιρικά φαινόμενα, έκτακτα και μη.
Η προσπάθεια που έγινε πέρυσι με κάποια μικρά έργα, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητες του Δήμου, δεν αρκεί, αφού το πρόβλημα αφορά πολλές γειτονιές της πόλης μας και ειδικότερα τις περιοχές γύρω από τις οδούς Επαύλεως, Κορυτσάς, Φιλοπάππου, Λουντέμη, Στέφου, Ρίμινι, Ιερού Λόχου και αλλού, τα σχολεία 4ο Γυμνάσιο - Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο, 5ο Γυμνάσιο, 3ο Δημοτικό, 2ο, 6ο, 8ο και 10ο Νηπιαγωγεία και δημοτικά κτίρια όπως το κολυμβητήριο, το Δημαρχείο και πολλά ακόμα.
Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν
Για τις καταστροφές από τις πλημμύρες δε φταίει το κακό μας το ριζικό. Υπάρχουν ευθύνες γι' αυτή τη χρόνια κατάσταση, που βαραίνουν διαχρονικά τόσο την Περιφέρεια όσο και τις κυβερνήσεις. Θέλουμε να καταγγείλουμε τις σοβαρότατες ευθύνες τους, για τη συνολική κατάσταση που βρίσκονται οι δήμοι της Δυτικής Αττικής και ο δικός μας, αφού δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης τους, ότι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς υδάτων στη λεωφόρο Καβάλας που θα έλυνε σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα, παραμένει αδικαιολόγητα στα χαρτιά από το 2006 και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και επισημάνσεις σχεδόν καθημερινά της δημοτικής αρχής στην Περιφέρεια.
Φτάνει πια, ως εδώ! Υπάρχει λύση και πρέπει να τη διεκδικήσουμε
Για να προστατευτεί αποτελεσματικά η περιοχή μας, χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο προστασίας, που να παίρνει υπόψη την τοποθεσία της, το συνολικό πληθυσμό της, που έχει αυξηθεί από τότε που κατασκευάστηκε το δίκτυο, τα μεγάλα συγκροτήματα (στρατόπεδο, σχολεία και το νοσοκομείο) και τους παρακείμενους ορεινούς όγκους. Τέτοιο σχέδιο μεγάλου εύρους έχει την ευθύνη να εκπονήσει και να υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών, για να σταματήσουμε να μετράμε ανθρώπινες και υλικές απώλειες κάθε φορά που βρέχει. Τις επόμενες μέρες θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να γίνει κατανοητό απ' όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι».