Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ: Σχέδιο αντιλαϊκής επέλασης με πολεμικό χρονοδιάγραμμα



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
Τέλη Οκτώβρη «κλειδώνει» το δεύτερο πακέτο των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων», αρχές Νοέμβρη έρχεται το νέο πολυνομοσχέδιο
Μέχρι το τέλος Οκτώβρη θα έχει κλειδώσει η δεύτερη δέσμη των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων μέτρων, ενώ παράλληλα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα προχωρά στην έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στην ολοκλήρωση και την εφαρμογή των «προαπαιτούμενων» που ψηφίστηκαν με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο. Σε αυτό το πλαίσιο, από αύριο και μέχρι τα τέλη της βδομάδας θα βρεθούν στην Αθήνα και στα νευραλγικά υπουργεία τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ - ESM). Παράλληλα, η αντιλαϊκή ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων θα συζητηθούν και στην αυριανή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, η οποία θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 9 Νοέμβρη.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε την περασμένη Παρασκευή η ελληνική Βουλή δεν καλύπτει το σύνολο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές».
Στα σκαριά το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο

Αρχές Νοέμβρη, η συγκυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή και νέο πολυνομοσχέδιο, όπου και θα περιλαμβάνονται τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η ένταση της φοροληστείας σε βάρος φτωχών αγροτών, μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων. Ταυτόχρονα, στην ημερήσια διάταξη μπαίνει το ζήτημα των «δραστικών αλλαγών» σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ειδικότερα, στη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται τα εξής:
-- Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016 - 2019: Σε τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, φτάνουν στην πλήρη ανάπτυξή τους τα πρόσθετα μέτρα του υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2016 - 2019).
-- Τσάκισμα των φτωχών αγροτών. Προβλέπεται η απογείωση του φόρου εισοδήματος στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 (από 13% σήμερα). Παράλληλα, ως πρώτη δόση, από τον Οκτώβρη φέτος, ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο προσαυξάνεται από τα 66 στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
-- Πλήρης «αξιολόγηση» του συστήματος κοινωνικής προστασίας, με στόχο ετήσιες «εξοικονομήσεις» 0,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει παραπέρα περικοπές των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, ύψους τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ το χρόνο και μάλιστα με αυξητικό ρυθμό, αντίστοιχα με τους μελλοντικούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης.
-- Φορολογία εισοδήματος. Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2016.
-- Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
-- Σειρά αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, για τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, με εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ.
-- Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο: Μπαίνουν σε εφαρμογή από 1/1/2016, μέσω του νέου «ενιαίου μισθολογίου», με «πλήρη εφαρμογή σε όλο το δημόσιο τομέα» και με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με «την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού».
Οι «εκκρεμότητες»
Την ίδια ώρα, ανάμεσα στις διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις περιλαμβάνονται και οι παρακάτω:
-- Νομοθεσία σχετικά με τα νέα κριτήρια των δικαιούχων για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση, το σχετικό κονδύλι καρατομείται κατά 50% (στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. πέρυσι).
-- Καθορισμός κριτηρίων για τη μείωση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, σε όσους «έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα». Ηδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα νέα διογκωμένα επιτόκια για λαϊκά νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση τμηματικής αποπληρωμής (μέχρι 100 δόσεις), ενώ στο ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας έχουν περάσει οι διογκωμένες μηνιαίες δόσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων. Παράλληλα, αναρτώνται τα νέα εκκαθαριστικά για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
-- Πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή, «εναλλακτικά», εφαρμογή άλλου μέτρου με «ισοδύναμα αποτελέσματα», σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό.
-- «Πλήρη ισοδύναμα μέτρα» για τις δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν τις μειώσεις σε συντάξεις.
-- Εξεύρεση ισοδύναμου αντιλαϊκού μέτρου σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
«Κόκκινα» δάνεια - ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η «προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα» (διάβαζε το νέο Ασφαλιστικό) θα συζητηθούν, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, σε σημερινή κοινή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).
Στα σκαριά βρίσκεται μπαράζ διαρθρωτικών παρεμβάσεων σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ζητήματα που απ' ό,τι φαίνεται θα ξεδιπλωθούν σε περισσότερα από ένα νομοσχέδια, σε συνδυασμό με ρυθμιστικές παρεμβάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε αυτό το φόντο, σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλιά των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών.
Με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπονται:
Παρακολούθηση και αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών.
Διαχωρισμός βιώσιμων επιχειρήσεων που θα πρέπει να διασωθούν (π.χ. μέσω ρύθμισης, αναδιάρθρωσης χρέους) από τις μη βιώσιμες, οι οποίες θα οδηγούνται σε εκκαθάριση.
Τροποποίηση των νόμων αφερεγγυότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις οφειλετών και να εναρμονιστεί η εθνική νομοθεσία με τις οδηγίες της ΕΕ.
Δημιουργία νέων εταιρειών (εκτός τραπεζών) που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης επισφαλειών. Πρόκειται για το γενικό πλαίσιο που αφορά τη μεταβίβαση - πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές».