Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ο Αμερικάνος... της ημέρας



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 17 Οχτώβρη 2015

Δεν πέρασαν δυο βδομάδες από το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις σχετικές δεσμεύσεις του για τη διαμόρφωση «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος» πάνω στην πλάτη του λαού, καθώς και για βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και... έχουμε χάσει πια το μέτρημα στα πήγαινε - έλα Αμερικανών αξιωματούχων στην Αθήνα και τις συναντήσεις τους με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.
Πρώτα κατέφτασε μια «πολυπληθής αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ» - όπως την περιέγραψε το Μέγαρο Μαξίμου - με επικεφαλής τέσσερις γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος (μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Ρ. Ντάρμπιν), η οποία μεταξύ άλλων συζήτησε με υπουργούς της συγκυβέρνησης στην Αθήνα για το ζήτημα του κρατικού χρέους και την «αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη».
Μετά ήρθε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Ενεργειακά, Α. Χοκστάιν, φέρνοντας μαζί του μάλιστα και την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, για να «τρέξει» τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (διακρατικός αγωγός ΤΑΡ, ελληνοβουλγαρικός αγωγός ΤΑΡ, διάθεση υγροποιημένου φυσικού αερίου - LNG) και να προτρέψει την ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει πιο ενεργά σε αυτό το «περιφερειακό ενεργειακό παιχνίδι».
***

Προχτές Πέμπτη, ήταν σειρά του βοηθού υπουργού Οικονομικού των ΗΠΑ, Ντ. Σινγκ, να συναντηθεί στην Αθήνα με τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και Οικονομίας Γ. Σταθάκη, με βασικά θέματα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ζήτημα του κρατικού χρέους, την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.
Χτες, εξάλλου, μάθαμε ότι την ερχόμενη Τρίτη στην Ελλάδα θα βρεθεί και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Σχέσης, Βικτόρια Νούλαντ, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για το «Θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό στη Μ. Ανατολή» που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, «παίζοντας» και αυτό με τα προσχήματα που αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή.
Στο ενδιάμεσο όλων των παραπάνω, την «περαντζάδα» του από τις ΗΠΑ, το αμερικάνικο Πεντάγωνο, αλλά και όλα τα μονοπώλια της αμερικάνικης πολεμικής βιομηχανίας που κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα (όπως π.χ. η «Lockheed Martin», με την περιβόητη απευθείας ανάθεση του μισού δισ. δολαρίων για αεροσκάφη που βασικά θα καλύπτουν ΝΑΤΟικές ανάγκες), φρόντισε να κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, στο φόντο και των πληροφοριών ότι η συγκυβέρνηση δηλώνει «πρόθυμη» να αποδεχτεί και το «αίτημα» των ΗΠΑ για εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών («drones») στην Ελλάδα.
***
Τα σημειώνουμε όλα αυτά, γιατί αν μη τι άλλο πάει πολύ να μας τσαμπουνάνε από την κυβέρνηση όλα αυτά τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», περί «αξιοπρέπειας και αγώνα κόντρα στους "έξω" που μας πολεμάνε»... «Μέχρι τα μπούνια» χωμένη στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς - τόσο για το μέλλον της Ευρωζώνης όσο και για τη «μοιρασιά» στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο - είναι χωμένη η συγκυβέρνηση, στοιχιζόμενη μάλιστα ακόμα πιο ανοιχτά και ενεργά με την πλευρά των ΗΠΑ, με γνώμονα τις μπίζνες του εγχώριου κεφαλαίου και την επιδίωξή του να αποσπάσει κομμάτι από τη «λεία» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Μπίζνες και σχεδιασμοί που για το λαό μεταφράζονται σε νέα βάρβαρα μέτρα και βαθύτερη εμπλοκή στη φωτιά των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστών...

Γ. Ε.