Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Νέα χαράτσια ετοιμάζει η κυβέρνηση με πρόσχημα το Ασφαλιστικό - Έκτακτη εισφορά στις λιανικές αποδείξεις

ΠΗΓΗ 902.gr   Δημοσίευση: Κυρ, 18/10/2015 - 17:43  Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 19/10/2015 - 23:49
Τις πρώτες «βολές»  που προδιαγράφουν νέα επώδυνα μέτρα για ασφαλισμένους και τους ήδη συνταξιούχους και νέες επώδυνες περικοπές και επιβολή πρόσθετων χαρατσιών άρχισαν να ρίχνουν κυβερνητικά στελέχη, στο πλαίσιο της προώθησης του νέου μοντέλου του Ασφαλιστικού, με το οποίο στοχεύουν να εξαλείψουν και το μικρότερο ίχνος από τον «κοινωνικό» και «δημόσιο» χαρακτήρα της Ασφάλισης.
Σε αυτό το πλαίσιο,  ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, στην πρωινή εκπομπή του «MEGA» την Κυριακή, άνοιξε ζήτημα πρόσθετων εισφορών, μέσω αποδείξεων, για τις μικρές επιχειρήσεις ελεύθερων επαγγελματιών. 

Αναφερόμενος σε νέο τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από ιδιοκτήτες καταστημάτων και ελεύθερους επαγγελματίες, ο υφυπουργός είπε: «Θα εισπράττουμε πραγματικά την εισφορά και δε θα μας διαφεύγει, με τρόπους που θα βρούμε κατά την είσπραξη των εισοδημάτων με τις αποδείξεις. Ενας τρόπος είναι και με το Taxisnet. Το μελετάμε και ενδεχομένως να θέσουμε τους κανόνες και να εφαρμοστεί και μέσα στο 2015. Οταν κόβει μια απόδειξη πληρωμής το κατάστημα, θα έχει και ένα ποσοστό που θα είναι για την Κοινωνική Ασφάλιση. Θα συγκεντρώνεται, θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται. Και θα εκκαθαρίζεται διότι ενδεχομένως η είσπραξη να είναι πολύ περισσότερη από αυτή που του αναλογεί ως εισφορά οπότε θα δημιουργεί ένα κουμπαρά για να μπορεί να ισοσκελίζει εκεί την υποχρέωση του».
Ο Τάσος Πετρόπουλος επιβεβαιώνει ότι το χαράτσι με πρόσχημα το Ασφαλιστικό δεν θα είναι μόνο στο ύψος της εισφοράς του ελεύθερου επαγγελματία αλλά μεγαλύτερη και θα παρακρατείται προκειμένου να δημιουργηθεί αποθεματικό (κουμπαράς). Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η κυβέρνηση επιδιώκει η επιβολή αυτού του χαρατσιού να γίνει «μέσα στο 2015». Επιπλέον ο υφυπουργός έκανε λόγο για σύνδεση της ασφαλιστικής εισφοράς με το εισόδημα και επανέλαβε ότι θα μειωθούν εκ νέου οι συντάξεις στο όνομα της εκλογίκευσης.
Για τους μισθωτούς ο Τάσος Πετρόπουλος ανάφερε πως προαιρετικά θα μπορούν πέρα από τις εισφορές τους στο ασφαλιστικό τους ταμείο, να καταβάλουν επιπλέον εισφορές σε ένα επαγγελματικό ταμείο για να βελτιώσουν τις συντάξιμες αποδοχές. Επί της ουσίας ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ομολογεί ότι η κυβέρνηση νομοθετεί έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να εξαναγκάζονται -εφόσον αντέχουν οικονομικά- να ξαναπληρώνουν εισφορές σε επαγγελματικά ταμεία ή στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν στα γεράματα.
Επίσης δημοσίευμα της «Realnews» που επικαλείται πηγές του υπουργείου Εργασίας,αναφέρει ότι θα επιβληθεί έκτακτη «κλιμακωτή εισφορά σε μισθούς πάνω από 1.200 ευρώ μηνιαίως».