Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Επιμένει η Περιφερειακή Αρχή Αττικής στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Δευ, 28/09/2015 - 18:55
Με αφορμή το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr» για τις μεθοδεύσεις της Περιφερειακής Αρχής Αττικής να προχωρήσει σε δράσεις εορτασμών σχετικών με την απελευθέρωση της Αθήνας, «αποφορτισμένες» από την προσφορά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, η Περιφέρεια με ανακοίνωσή της προσπάθησε να ανασκευάσει, επιβεβαιώνοντας όμως απόλυτα το ρεπορτάζ.
Το ίδιο το ύφος της ανακοίνωσης, που ειρωνικά κάνει λόγο για «κομματική εφημερίδα του ΚΚΕ», για υπηρέτηση «εργαλειακής αντίληψης της ιστορίας» και «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», χαρακτηρίζει την Περιφερειακή Αρχή και εξηγεί γιατί οι παρατάξεις του κ. Σγουρού, της ΝΔ, ακόμα και της Χρυσής Αυγής στηρίζουν τις προτάσεις της πλειοψηφίας επί του θέματος.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αποτελεί την απόλυτη επιβεβαίωση των καταγγελιών των περιφερειακών συμβούλων του ΚΚΕ, αφού σε ένα κείμενο 350 λέξεων και πάλι δεν χώρεσε ούτε μία αναφορά στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ που ηγήθηκαν της λαϊκής αντίστασης κατά την Κατοχή και οδήγησαν μέχρι την απελευθέρωση τον Οκτώβρη του 1944.
Υπογραμμίζουμε επίσης ότι τις απαράδεκτες προτάσεις δεν υπερψήφισαν εκτός από τους συμβούλους του ΚΚΕ περιφερειακοί σύμβουλοι και από άλλους συνδυασμούς, ακόμα και από αυτόν της πλειοψηφίας. Απεναντίας υπερψηφίστηκαν από το συνδυασμό του κ. Σγουρού, της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής. Εξόχως χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, που σημείωσε ότι «όλες αυτές οι εκδηλώσεις πρέπει να υπηρετούν ένα βασικό και διαχρονικό στόχο-εθνική ανάγκη: Την εθνική συμφιλίωση...». Ο χρυσαυγίτης σύμβουλος από την πλευρά του τόνισε: «Εννοείται ότι υπερψηφίζουμε και τα τρία αυτά θέματα. Οτιδήποτε συμβάλλει στη διατήρηση της εθνικής, ιστορικής μνήμης, η Ελληνική Αυγή θα το στηρίζει (...) Είναι αξιόλογη πρωτοβουλία και δίνουμε τα συγχαρητήριά μας στην Περιφερειακή Αρχή (...) Θα θέλαμε στο εγγύς μέλλον να υπάρχουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, για άλλες ιστορικές περιόδους».
Παρά το γεγονός ότι στη συνεδρίαση επίμονα ζητήθηκε από τους εισηγητές να απαντήσουν ποιος απελευθέρωσε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα από τους ναζί κατακτητές, ούτε τότε αλλά ούτε και στην ανακοίνωσή της απαντά η Περιφέρεια, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο την οποιαδήποτε αναφορά στην προσφορά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ. Επίσης η Περιφερειακή Αρχή προκλήθηκε επανειλημμένα και απέφυγε να απαντήσει γιατί κανένα από τα κτίρια που επιλέγει να «σηματοδοτήσει» ενόψει της επετείου δεν συνδέεται με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, την ίδια στιγμή που στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν δεκάδες τέτοια και δεν επελέγησαν.
Αυτή η προσήλωση στην «ουδετεροποίηση» και «αποπολιτικοποίηση» της ιστορικής επετείου της απελευθέρωσης ενισχύει τη βεβαιότητά μας ότι οι εκδηλώσεις που ετοιμάζονται εντάσσονται στο σχεδιασμό παραχάραξης και ξαναγραψίματος της Ιστορίας, στην απόκρυψη του χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στη μη αναφορά στη λαϊκή δύναμη που βγήκε στην επιφάνεια με την οικοδόμηση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες «επέτειοι» και αναφορές χρηματοδοτούνται αδρά από την ΕΕ, εντασσόμενες στην επίσημη πολιτική εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται με κομπασμό ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια έρχεται να καλύψει το «κενό εορτασμού» σχετικά με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την απελευθέρωση της Αθήνας. Ας μάθει λοιπόν η Περιφερειακή Αρχή ότι τέτοιο κενό δεν υπάρχει. Οι αντιστασιακές οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ανελλιπώς και σε ετήσια βάση οργανώνουν τον εορτασμό, ενώ είναι γνωστό ότι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εορτάζεται στις 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Δεν μας εκπλήσσει, βεβαίως, αυτή η «άγνοια» αφού στις 9 Μάη, η ΕΕ και τα κόμματά της, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, γιορτάζουν τη «Μέρα της Ευρώπης»...
Τέλος, η ανακοίνωση, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει για τις προθέσεις της Περιφέρειας, επικαλείται την επιστημονική επάρκεια του επικεφαλής ιστορικού σε θέματα για την περίοδο της κατοχής. Αλήθεια, με ποια διαδικασία επελέγη ο συγκεκριμένος επιστήμονας; Ούτε η ανακοίνωση εξηγεί, ούτε όμως και το Περιφερειακό Συμβούλιο, από όσο γνωρίζουμε, ερωτήθηκε για την επιλογή του. Είναι επίσης απορίας άξιο πώς ένας ιστορικός επιστήμονας, ειδικευμένος στην περίοδο της Κατοχής, ενώ ρωτήθηκε επίμονα για το ρόλο του ΕΑΜ, κατά τη συνεδρίαση, απέφυγε έστω και στα λόγια να αναγνωρίσει τον ηγετικό ρόλο που αυτό διαδραμάτισε στην αντίσταση του λαού.
Δεν είναι τυχαίες οι επιλογές που κάνει η Περιφερειακή Αρχή. Οι σχεδιαζόμενες «δράσεις», που συνοδεύονται με την ανάλογη «ανάγνωση» της Ιστορίας, ευθυγραμμίζονται με τη διακηρυγμένη στρατηγική όλων των αστικών κυβερνήσεων της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η απόλυτη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ότι η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν αμφισβητείται, οι χοροί του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τους συναδέλφους του στις ΝΑΤΟικές συνάξεις, τα ταξιδάκια του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και οι συναντήσεις του με τον Ομπάμα και τον Κλίντον για να προσελκύσει επενδύσεις, τέτοιες «επετείους» απαιτούν. Όμως έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το γνήσιο λαϊκό ριζοσπαστισμό, τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις που κληρονόμησε ο λαός μας από την ηρωική του πάλη τη δεκαετία του 1940 και την πραγματική Ιστορία που τη γράφει η ταξική πάλη με όλες τις μορφές.