Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Κροκοδείλια δάκρυα...



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015

Μια σειρά αστικά επιτελεία χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις ψήφους που πήρε η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Το ίδιο έκαναν και το 2012 και το 2014 τη μέρα των εκλογών, γι' αυτό που οι ίδιοι για χρόνια λιβανίζουν. Η ΧΑ πλασαρίστηκε σαν αντισυστημικό κόμμα, σε σημείο που προκλητικά το ίδιο το σύστημα να σβήνει το ναζιστικό χαρακτήρα της (η ως τώρα εξέλιξη της δίκης για τη δολοφονία του Π. Φύσσα το μαρτυρά). Σαν «πολυεργαλείο» για το σύστημα, η ΧΑ χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για διάφορους στόχους. Ετσι και τώρα. Το κλάμα είναι κάλπικο. Εκαναν τα πάντα για να την κρατήσουν όρθια, να την εμφανίσουν ως λαϊκό τιμωρό. Τώρα την εμφανίζουν και ως κίνημα! Πριν καν εμφανιστούν στην Κω να κυνηγήσουν μετανάστες, τα αστικά μέσα ενημέρωσης προανήγγειλαν - παρότρυναν τον ερχομό της. Το ίδιο και στη Λέσβο. Καιρό πριν εμφανιστούν οι χρυσαυγίτες στο Πέραμα, οι εργοδότες τροφοδοτούσαν την πιάτσα με τα επιχειρήματα που στη συνέχεια προέβαλε η νεοναζιστική οργάνωση, περί των κομμουνιστών που με τη δράση τους εμποδίζουν τους εφοπλιστές να φέρουν δουλειές στα ναυπηγεία.
Και τώρα, αφού θα τους «ξεπλύνουν», τους ετοιμάζουν για ρόλο αντιπολίτευσης, μιας βολικής αντιπολίτευσης, που θα μιλά για διαφθορά και την ίδια στιγμή θα τσακίζει κεφάλια για λογαριασμό της εκμετάλλευσης. Που όταν η κυβέρνηση νομοθετεί ένα προνόμιο για τους εφοπλιστές, η ΧΑ θα ζητάει δέκα.

Σαν έτοιμη από καιρό για τον προωθούμενο ρόλο της, η ΧΑ εκτιμά ότι «έχει ριζώσει στη συνείδηση του λαού» και αυτό αναπαράγεται από τα αστικά μέσα ενημέρωσης, ώστε να εμπεδωθεί. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δε στηρίζεται ούτε αριθμητικά από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά μικρή σημασία έχει. Κρίσιμο για την αστική τάξη είναι ένα τμήμα του λαού να βλέπει ως αντισυστημική τη χρήσιμη στο σύστημα ΧΑ.
Για τους ίδιους λόγους που την στήριξαν προεκλογικά, στηρίζουν και σήμερα τη γραμμή με την οποία η ΧΑ ντύνει τις επιθέσεις της στο εργατικό κίνημα.
***
Τα αστικά κόμματα δεν άνοιξαν ποτέ μέτωπο στους νεοναζί, ως εγκληματίες που είναι, ακριβώς γιατί είναι ναζί. Τους χρειάζονται σαν «νόμιμη πολιτική οργάνωση», εύκολο και ανώδυνο - για το καπιταλιστικό σύστημα - μπαμπούλα.
Οι χαριεντισμοί, το αβαντάρισμα, η ανοχή όλων των κομμάτων της αστικής διαχείρισης στη Χρυσή Αυγή δείχνουν τα νήματα που «συνδέουν» τη φασιστική οργάνωση με όλο το αστικό πολιτικό σύστημα και με μηχανισμούς του αστικού κράτους, με κέντρα του κεφαλαίου. Φτηνός φερετζές πάντα οι αντιφασιστικές κορόνες, τα «δημοκρατικά τόξα» και οι «αντιφασιστικές συμμαχίες», που εξυπηρετούν μόνο την προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζομένων.
Στέλεχος μέχρι πρότινος του κυβερνητικού κόμματος, ο Αντ. Νταβανέλος δήλωνε μόλις τον προηγούμενο Μάη: «Υπήρξε για ένα διάστημα μια παραλυτική θεωρία αναμεταξύ μας, που έλεγε ότι δεν έχουμε ιδιαίτερες σκοπιμότητες να χτυπήσουμε τη Χρυσή Αυγή, γιατί έκοβε ψήφους ή έκοβε επιρροή από το μεγάλο κομμάτι της Δεξιάς, από τη ΝΔ του Σαμαρά...». Τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ, όταν χάιδευε το εθνικιστικό - αντικομμουνιστικό ΛΑΟΣ, επειδή αφαιρούσε επιρροή από τη ΝΔ. Τα ίδια κάνει παραδοσιακά η σοσιαλδημοκρατία με τις φασιστικές δυνάμεις. Αλλο πρώην στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος έγραφε, μάλιστα, για τη Χρυσή Αυγή πως «δεν πρόκειται περί κλασικού ναζιστικού κόμματος (...), όσο η ΧΑ βρίσκεται διακριτά σε πολεμική σχέση με τη στρατηγική των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων, ματαιώνεται ο ρόλος της ως συμμάχου ή εφεδρείας του συστήματος (...). Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ΧΑ διανύει ακόμη το πρώτο αντισυστημικό, αντιμνημονιακό στάδιο».
Στελέχη των ΑΝΕΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν τεκμηριώνονται οι κατηγορίες ενάντια στη ναζιστική οργάνωση, ενώ στο όνομα της ισότιμης μεταχείρισης και της δημοκρατικής ευαισθησίας, απέρριψαν κάθε πρόταση που διατυπωνόταν κυρίως από το ΚΚΕ για τη μη διευκόλυνση της δράσης και προπαγάνδας της.
***
Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά σε μια δύσκολη μάχη, μια γενικευμένη επίθεση, που μπορεί να οξυνθεί ακόμα περισσότερο καθώς πυκνώνουν και τα σύννεφα του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή. Οι αστικές δυνάμεις χρειάζονται τη ΧΑ σε ρόλο μπράβου του συστήματος.
Μόνο το ΚΚΕ την αντιπάλεψε ως τώρα. Και μόνο το ΚΚΕ επανέλαβε ότι ο αγώνας του θα είναι συνεχής και συνεπής, για να απομονωθεί εντελώς το ναζιστικό τέρας. Γιατί μόνο το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στο σύστημα που γεννά, θρέφει και οπλίζει το φασισμό - ναζισμό, δηλαδή τον καπιταλισμό.

Θ.Λ.