Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

Πρόσφυγες και μετανάστες προσκρούουν στο ευρωενωσιακό πλαίσιο


ΡΙΖΟΣΠΣΤΗΣ Κυριακή 23 Αυγούστου 2015Από τη μεταφορά των προσφύγων στον ΠειραιάΧιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους, που φεύγουν για να γλιτώσουν το μακελειό σε βάρος τους, προσπαθώντας να περάσουν σε χώρες της ΕΕ φτάνοντας στα ελληνικά νησιά, προσκρούουν στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και τη διαχειριστική λογική όλων των συγκυβερνήσεων, στο πλαίσιο της Συνθήκης Σέγκεν και των Κανονισμών του Δουβλίνου. Μέχρι και 18μηνη φυλάκιση προβλέπεται για όσους επιχειρούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, την πείνα και τον θάνατο στις χώρες τους, που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ.
Η εικόνα που αποτυπώνεται τόσο στα νησιά όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας δεν δείχνει μόνο τα βάσανα της προσφυγιάς, αποκαλύπτει και τους ενόχους. Μια ΕΕ που δημιουργεί και ανακυκλώνει με την αντιμεταναστευτική πολιτική και το νομοθετικό πλαίσιο της, το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, και μια κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) πιστή στο ευρωενωσιακό πλαίσιο να προσπαθεί να διαχειριστεί με προσωρινές και αποσπασματικές ενέργειες και μακριά από τις ανάγκες χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Ενδεικτικά της κατάστασης, τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη βδομάδα με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που έχει ναυλωθεί από τα αρμόδια υπουργεία για την αποσυμφόρηση των νησιών. Είχαμε την «οδύσσεια» των προσφύγων από την Κω, που επιβιβάστηκαν στο πλοίο και αντί για Θεσσαλονίκη που ήταν προγραμματισμένο βρέθηκαν τελικά στον Πειραιά. Στην πορεία του το πλοίο έδεσε σε Λέρο, Κάλυμνο και Μυτιλήνη και επιβίβασε περίπου 2500 ανθρώπους. Βάσει του αρχικού προγραμματισμού, από τη Θεσσαλονίκη οι μετανάστες θα μεταφέρονταν στην Ειδομένη Κιλκίς με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, κι από εκεί θα συνέχιζαν το ταξίδι τους διασχίζοντας τα σύνορα. Μάλιστα πλήρωσαν από πάνω και εισιτήριο για τον διάπλου του Αιγαίου! Τελικά αφέθηκαν στον Πειραιά για να ψάξουν μόνοι τους να βρουν τρόπους να φτάσουν στην Ειδομενή.
Κι ενώ η κυβέρνηση ξάπλωνε στις δάφνες της, γιατί βρήκε ένα πλοίο να αποσυμφορήσει τα νησιά, χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονταν στην Κω ζητούσαν να επιταχυνθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους, ζώντας σε άθλιες συνθήκες, και δέχονταν για άλλη μια φορά τις ασπίδες και τα κλομπς των αστυνομικών. Με τον δήμαρχο του νησιού, Γ. Κυρίτση, να συνεχίζει να απειλεί ότι «θα χυθεί αίμα» και να αντιπαρατίθεται στην απόφαση για τη δημιουργία μόνιμου κέντρου φιλοξενίας. Μάλιστα, στη διάρκεια σύσκεψης για το μεταναστευτικό, ομάδα στημένων για την περίσταση κατοίκων εισέβαλε στην αίθουσα «προειδοποιώντας ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση της τεταμένης κατάστασης, "θα χυθεί αίμα!"»... Επιπρόσθετα, χιλιάδες μετανάστες και στη Μυτιλήνη, κάτω από άθλιες συνθήκες (χωρίς νερό και χώρους υγιεινής), περίμεναν να φύγουν από το νησί....
Στα βόρεια σύνορα

Και σαν να μην έφταναν για τους ξεριζωμένους αυτούς ανθρώπους όλα τα παραπάνω, ή το ότι θαλασσοπνίγονται, ή το ότι πέφτουν θύματα άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης, κυρίως από τα κυκλώματα δουλεμπόρων, λαθροδιακινητών, αλλά και ορισμένων επιτήδειων επαγγελματιών που προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από το δράμα τους, προχτές δέχτηκαν στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες από την αστυνομία της ΠΓΔΜ για να τους διαλύσει, στην προσπάθεια που κάνουν για να περάσουν τα σύνορα από την Ελλάδα... Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για τουλάχιστον 10 τραυματίες. Ενταση είχε προηγηθεί και την Παρασκευή, μετά την απόφαση των Σκοπίων να μπλοκάρουν τα σύνορα όταν οι πρόσφυγες άρχισαν να διαμαρτύρονται φωνάζοντας «θέλουμε να φύγουμε, δεν αντέχουμε άλλο». Υπενθυμίζεται οτι χιλιάδες πρόσφυγες, παρατημένοι από μια κυβερνητική πολιτική που αποποιείται των ευθυνών, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη, για ώρες ή και μέρες, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής... Μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου, παρέπεμψε προχτές, μιλώντας σε ΜΜΕ, σε άλλα πιο αρμόδια υπουργεία. «Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί» είπε. «Είναι ένα έκτακτο γεγονός για το οποίο δεν έχω καμία ενημέρωση για δράση»...
Παράλληλα, βέβαια, η κυβέρνηση ζητά να της αναγνωριστεί ευαισθησία στην αντιμετώπιση των προσφύγων για τη δημιουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης νέων προδιαγραφών στον Ελαιώνα (βρίσκονται 250 πρόσφυγες). Σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο πήγε εκεί την προηγούμενη Τετάρτη για να παρουσιάσει στους δημοσιογράφους τις εγκαταστάσεις ως «τον χώρο υπόδειγμα και για άλλους χώρους φιλοξενίας που χρειάζεται να γίνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Π. Καζ.
Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες - μετανάστες
Αντιιμπεριαλιστική πάλη ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη συμπόρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καταγγέλλει «τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και τη διαχειριστική λογική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν και των κανονισμών του Δουβλίνου».
Οπως σημειώνει, «η ίδια η πραγματικότητα, τα στοιχεία που δημοσιεύονται, αναδείχνουν το πρόβλημα και τις διαστάσεις του. Ελλάδα 2014: 43.500 μετανάστες, 2015: μόνο τον Ιούλη 50.242 αφίξεις! Η σύνθεση την προηγούμενη βδομάδα ήταν: Σύροι 82%, Αφγανοί 14% και Ιρακινοί 3%. Οι ιμπεριαλιστές με τους πολέμους, τις επεμβάσεις κι όλα όσα πράττουν σε μια τεράστια περιοχή, από τη Βόρεια Αφρική μέχρι την Υεμένη και το Αφγανιστάν, ευθύνονται για το δράμα των προσφύγων, τον ξεριζωμό από τις εστίες τους. Η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει ("το κράτος έχει συνέχεια"...) τη συμπόρευση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο μακελειό σε βάρος των λαών».
Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους και να αποκρούσουν σθεναρά ρατσιστικές εκδηλώσεις και φαινόμενα εκμετάλλευσης των ξεριζωμένων.
Στο πλαίσιο των αγώνων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να δυναμώσει η δράση του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος και να διεκδικήσει:
Κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν και των Κανονισμών του Δουβλίνου
Εξασφάλιση απρόσκοπτης και ασφαλούς μετακίνησης των προσφύγων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που έχουν ως προορισμό τους
Δημιουργία ανθρώπινων χώρων υποδοχής και φιλοξενίας.
Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να γυρίσουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα μας. Αποδέσμευση από όλους τους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ Π

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ

ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ