Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Τεταμένο ξανά το κλίμα στο Στρατώνι Χαλκιδικής



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
Σε αποκλεισμό του κόμβου Στρατωνίου και του κόμβου των Πλανών προχώρησαν χτες οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, που βρίσκονται σε τρίμηνη διαθεσιμότητα με την απειλή της απόλυσης. Αίτημά τους είναι να συνεχιστούν οι εργασίες σε Σκουριές και Ολυμπιάδα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
Πατώντας πάνω στην αγωνία τους για το μεροκάματο, η εργοδοσία προσπαθεί να πετύχει ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για αναστολή των εργασιών, λόγω παραβίασης περιβαλλοντικών όρων.
Από κοντά και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης στέλνει «αρνητικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές», την ώρα που η χώρα «χρειάζεται τέτοιας κλίμακας ξένες άμεσες επενδύσεις».
Ωστόσο, η ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων είναι στόχος και της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί πεδίο ισχυρών αντιθέσεων ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους, στις οποίες κυβέρνηση και εργοδοσία εμπλέκουν και τους εργαζόμενους.

Από αυτή τη σκοπιά, καθόλου τυχαία, οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας κάνουν λόγο για απόφαση της κυβέρνησης που «μόνο πολιτικά μπορεί να ερμηνευτεί, αφού δε διαθέτει ουσιαστική τεκμηρίωση».
Στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης των εργαζομένων, η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγή των δύο προέδρων των Σωματείων Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων των Μεταλλείων Κασσάνδρας και Επιστημονικού Προσωπικού της «Ελληνικός Χρυσός».
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών και αφέθηκαν ελεύθεροι. Το απόγευμα, ομάδα μεταλλωρύχων κλείστηκε στις στοές της Ολυμπιάδας.
Στο μεταξύ, την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε νέα μεγάλη κινητοποίηση στις Σκουριές, ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού. Επεισόδια σημειώθηκαν όταν μια ομάδα διαδηλωτών συνεπλάκη με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι δυνάμεις της ακινητοποίησαν ένα λεωφορείο, λίγο πριν την αποχώρησή του, στο οποίο επέβαιναν εβδομήντα οκτώ (78) άτομα (69 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων και 9 ημεδαποί) που συμμετείχαν στα επεισόδια και τους προσήγαγαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής.
Θυμίζουμε ότι παρέμβαση στις εξελίξεις αναφορικά με την «Ελληνικός Χρυσός» είχε κάνει η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της, σημείωνε ανάμεσα σε άλλα: «Για τους εργάτες των μεταλλείων δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που προτείνει το ΚΚΕ, δηλαδή ο ορυκτός πλούτος αποτελεί λαϊκή περιουσία και μόνο έτσι μπορεί να αξιοποιείται.
Η μεταλλευτική και εξορυκτική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται προς όφελος της ικανοποίησης των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού για την παραγωγή και τη μεταλλευτική βιομηχανία.
Μόνο τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να προστατευτούν ο τόπος και το περιβάλλον, η υγεία των κατοίκων της περιοχής, τα δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων».