Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Τον χώρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στον Ελαιώνα επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Δευ, 24/08/2015 - 21:01
Τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας μεταναστών, που λειτουργεί στην περιοχή του Ελαιώνα, επισκέφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας κλιμάκιο της ΚΟ Αττικής, με επικεφαλής το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και η Λίνα Κροκίδη, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη.
Για τη λειτουργία του χώρου τους ενημέρωσαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Β. Παπαδόπουλος και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων Αν. Βαρελάς.

Οι φιλοξενούμενοι μετανάστες αγγίζουν πλέον τους 500, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το Αφγανιστάν, ενώ υπάρχουν και οικογένειες από τη Συρία, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των παιδιών . Η ροή είναι συνεχής ενώ όπως υπολογίζουν οι αρμόδιοι, η χωρητικότητα του κέντρου, προκειμένου να τηρούνται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 άτομα.
Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ που βρίσκεται εγκατεστημένο στο χώρο δέχεται καθημερινά περίπου 60 περιστατικά, με πιο συχνά τα κρούσματα ασθενειών όπως αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα και γαστρεντερίτιδα. Όσον αφορά τη σίτιση, τα υλικά προμηθεύει το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ τα γεύματα προετοιμάζει και διανέμει στο χώρο ο Ερυθρός Σταυρός.
Από τους αρμόδιους τονίστηκε ο προσωρινός χαρακτήρας της φιλοξενίας στο συγκεκριμένο κέντρο. Υπογραμμίστηκαν ακόμα τα προβλήματα που θα προκύψουν με τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών και την αύξηση των βροχοπτώσεων, λόγω της έλλειψης αποχετευτικού δικτύου και αγωγών ομβρίων στην περιοχή.
Μετά το τέλος της επίσκεψης, ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε σε δήλωσή του:
«Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία ενός κεντρικού σχεδιασμού ανθρώπινης υποδοχής των χιλιάδων προσφύγων στα νησιά μας και γρήγορης, άμεσης μετακίνησής τους προς την έξοδο από τη χώρα, την οποία επιθυμεί το σύνολό τους, δεν μπορεί να κρυφτεί, να καλυφθεί από την προσπάθεια που γίνεται εδώ, σε αυτό το ανοιχτό κέντρο προσωρινής φιλοξενίας. Ξεναγηθήκαμε, μας ενημέρωσε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος του Δήμου Αθήνας για τις λειτουργίες και για τη σοβαρή, φιλότιμη προσπάθεια που γίνεται.
Όμως αυτή δεν αποτελεί λύση. Θα στηρίξουμε τη λειτουργία αυτού του κέντρου στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον προσωρινό χαρακτήρα που έχει φυσικά, γιατί δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος. Η κυβέρνηση, και η σημερινή όπως και οι προηγούμενες, έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτό που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών μας αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έρχονται στην πατρίδα μας σαν ένα μέρος για να περάσουν για το ταξίδι τους για την Ευρώπη.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να διαμορφωθούν άμεσα προσωρινοί ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας σε παροπλισμένα στρατόπεδα, σε κατασκηνώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε να αντιμετωπιστούν με ανθρώπινους όρους οι άμεσες ανάγκες αυτών των ανθρώπων καθ' οδόν στο ταξίδι τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση».