Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και φέτος. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ: Κάλυψη όλων των αιτήσεων, έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά αναμένεται να μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών, εξαιτίας των περικοπών κονδυλίων, των όρων και προϋποθέσεων που τίθενται για να γίνουν δεκτά τα παιδιά, αλλά και της μείωσης των κρατικών δομών που εξυπηρετούν τέτοιες ανάγκες. Οι αριθμοί που έρχονται στη δημοσιότητα από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), μπορεί να δείχνουν πως θα είναι περισσότερα τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς και τις υπόλοιπες δομές μέσω του χρηματοδοτούμενου προγράμματος από την ΕΕ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» σε σχέση με πέρσι. Όμως, με μια πιο προσεκτική ματιά, είναι ξεκάθαρο πως προκειμένου να φανεί αυτή η αύξηση, θυσιάζονται άλλες δομές (όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), εξίσου σημαντικές για τις λαϊκές οικογένειες.

Οι αριθμοί αυξάνονται κι άλλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, τα παιδιά από έξι μηνών έως και 4,5 ετών, γεννημένα δηλαδή από το 2009 έως και το 2013, ξεπερνούν τις 450.000. Ετσι, για τα υπόλοιπα σχεδόν 3/4 που μένουν εκτός προγράμματος ΕΣΠΑ, η μόνη λύση είναι ο γονιός ή ο συγγενής να παραμείνει στο σπίτι και να τα προσέχει για το διάστημα που οι γονείς εργάζονται ή να μπει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να πληρωθούν οι ιδιωτικοί σταθμοί. Παράλληλα, οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να κάνουν τις αιτήσεις για να μπουν στο πρόγραμμα, ήδη αποκλείουν αρκετές χιλιάδες που βρίσκονται πλέον στο αδιέξοδο του πώς θα διαχειριστούν αυτή την κατάσταση. Συγκεκριμένα, τίθεται πως το συνολικό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των επιδομάτων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 30.000 ευρώ για μητέρες που έχουν 3 παιδιά, 33.000 ευρώ για μητέρες που έχουν 4 παιδιά και 36.000 ευρώ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω.
Αιτία του σημαντικότατου προβλήματος είναι τόσο οι περικοπές στους πόρους, με το επισφαλές ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, όσο και η έλλειψη δομών, κάτι για το οποίο ευθύνονται οι προηγούμενες και η σημερινή συγκυβέρνηση που μείωσαν τη χρηματοδότηση και το προσωπικό, αλλά και οι δημοτικές αρχές που όλα τα προηγούμενα χρόνια ανέχτηκαν και προώθησαν αυτή την πολιτική.
Παρά τις ...αισιόδοξες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 80.000 παιδιά, τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ αποδεικνύουν πως και φέτος, οι θέσεις ίσα - ίσα που ξεπερνούν τις 100.000, χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιηθεί οι αιτήσεις και ο αριθμός των παιδιών που θα μπουν στις δομές αυτές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πέρσι, οι αιτήσεις παιδιών έφτασαν τις 112.282 και ως «έγκυρες» θεωρήθηκαν 97.629. Στους παιδικούς σταθμούς τελικά μπήκαν 74.912 βρέφη και παιδιά.
Σημαντικό, επίσης, είναι το θέμα της λειτουργίας των σταθμών κάτω από άσχημες συνθήκες, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό θα είναι ακόμα μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες, αλλά και απολύσεις εργαζομένων λόγω της υποχρηματοδότησης. Δεν είναι λίγοι οι δήμοι που ήδη πιέζουν τα λαϊκά στρώματα να βάλουν το χέρι στην τσέπη (με τη μορφή τροφείων και τελών), με το πρόσχημα να κρατήσουν το προσωπικό αλλά και να λειτουργήσουν τους σταθμούς.
Παράδοση των ΚΔΑΠ στον ιδιωτικό τομέα
Στον ιδιωτικό τομέα παραδίδονται, ολοένα και περισσότερο, οι δομές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και που προβλέπουν τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), σχετικά με τις δομές που θα φιλοξενήσουν το πρόγραμμα. Μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρσι σημειώνεται στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, δείχνοντας ποια είναι η κοινωνική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και τι μέλλον επιφυλάσσεται γι' αυτά.
Οπως αναφέρεται στους πίνακες της ΕΕΤΑΑ, πέρσι, από τις 2.665 επιλέξιμες δομές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, οι 1.365 ήταν ΝΠΔΔ, 474 ΝΠΙΔ και 826 επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα. Φέτος, από τις 2.844 δομές, ο αριθμός των ΝΠΔΔ έφτασε τις 1.498, τα ΝΠΙΔ τα 498 και τις 848 οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κι αν εμφανίζεται αύξηση σε ό,τι αφορά τα ΝΠΔΔ στους παιδικούς σταθμούς, αντίθετα παραδόθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους τα ΚΔΑΠ στους ιδιώτες. Ειδικότερα, από τις 10 ιδιωτικές επιχειρήσεις που φιλοξενούσαν παιδιά στα ΚΔΑΠ πέρσι, φέτος έφτασαν τις 53, ενώ μικρότερη - αλλά και πάλι - αύξηση σημειώθηκε και στα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ που έχουν οι ιδιώτες.
Αυτή, λοιπόν, η αύξηση στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ αυξάνει και τον αριθμό των παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε αυτά. Συνολικά, φέτος αναμένεται να φτάσουν τις 27.659, σε αντίθεση με πέρσι που ήταν 19.610. Αντίθετα, μείωση συναντάται στα παιδιά που θα μπουν στα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, καθώς κόβονται περίπου 30 θέσεις (2.162 έναντι 2.194) σε σχέση με το 2014. Μεγαλύτερη αύξηση συναντάται σε Κεντρική Μακεδονία (11.777 θέσεις έναντι 9.095), Αττική (2.082 έναντι 1.560) και Θεσσαλία (4.158 έναντι 1.988).
Π. Α.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ: Κάλυψη όλων των αιτήσεων, έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού

 Παρέμβαση για τη διασφάλιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών τη νέα περίοδο έκαναν, πριν από λίγες μέρες, με επιστολή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Το κείμενο της επιστολής των δημάρχων Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου, Καισαριανής Ηλία Σταμέλου, Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμου και Ικαρίας Στέλιου Σταμούλου, έχει ως εξής:
«Οι δήμοι αδυνατούν να απαντήσουν στα νεαρά νοικοκυριά για το πότε, εάν και με ποιους ορούς θα λειτουργήσουν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί στους δήμους από Σεπτέμβρη. Υποτίθεται ότι στη δοσμένη χρονική περίοδο, έπρεπε να ολοκληρώνεται η διαδικασία των αιτήσεων και η επιλογή των παιδιών, ώστε να ξέρουν τα εργαζόμενα και άνεργα νοικοκυριά τι θα κάνουν με τα παιδιά τους.
Κι όμως, με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει για πολλά χρόνια τώρα, το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ και που δυστυχώς συμπληρώνει ως κρίσιμο χρηματοδοτικό μέγεθος τη λειτουργιά των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, είναι άγνωστο, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, αν και πότε θα μπει σε λειτουργία. Αγνωστο, ακόμη, το ύψος της χρηματοδότησης που θα μπορέσει να διασφαλιστεί και που θα καθορίσει τον αριθμό των παιδιών που θα εξυπηρετηθούν για φέτος στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Την ίδια ώρα, κανένας δήμος ακόμη δεν έχει πάρει την έγκριση για την πρόσληψη του αναγκαίου (έστω και έκτακτου) προσωπικού για τη λειτουργία τους και που ήδη έχουν αιτηθεί οι δήμοι από το Μάρτη. Είναι γνωστό σε όλους μας και στο αρμόδιο υπουργείο ότι η τυχόν άλλη καθυστέρηση από τη μεριά του να εκκινήσει τη διαδικασία των προσλήψεων του προσωπικού, σημαίνει με βεβαιότητα ότι το Σεπτέμβρη οι παιδικοί σταθμοί είναι αδύνατο να εκκινήσουν.
Με το πρόσχημα των έκτακτων αναγκών, θα γίνουμε και πάλι μάρτυρες, άθελά μας, των δίμηνων μπαλωμάτων που εμπαίζουν εργαζόμενους και γονείς. Ενα ανεπίτρεπτο καθεστώς, που δυστυχώς έχει γίνει ο κανόνας λειτουργίας των παιδικών σταθμών τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων που αρνούνται να καλύψουν τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό. Ενα καθεστώς που απαξιώνει την όποια παιδαγωγική λειτουργία των παιδικών σταθμών και θέτει, σε πολλές των περιπτώσεων, σε κίνδυνο τη φροντίδα και την ασφάλεια των παιδιών. Να τονίσουμε στην κυβέρνηση αυτό που γνωρίζει, μέσα από το κυνήγι των αναγκών του, το κάθε νεαρό λαϊκό νοικοκυριό. Το δίκτυο των παιδικών σταθμών στους δήμους της χώρας παραμένει ανεπαρκέστατο, χωρίς σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Τα βρεφικά τμήματα είναι δυσεύρετα και κάτω από το 10% της δυναμικότητας των δημοτικών παιδικών σταθμών και αυτό γιατί η λειτουργία τους απαιτεί περισσότερο προσωπικό, κατάλληλους χώρους και μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Οι δήμοι αδυνατούν να παρέμβουν, αφού η χρηματοδότηση από το κράτος έχει ελαχιστοποιηθεί, οι δημόσιες επενδύσεις για κτιριακές υποδομές δεν υφίστανται, η χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ είναι "μη επιλέξιμη δαπάνη", η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού θεσμικά μας απαγορεύεται.
- Απαιτούμε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει με όλα τα αναγκαία μέτρα τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.
- Να δεσμευτεί με σαφήνεια και χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση επιτέλους του προγράμματος του ΕΣΠΑ.
- Για την άμεση εκκίνηση όλων των διαδικασιών για την έγκαιρη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
- Να στηρίξει με μεταφορά κονδυλίων τη δυνατότητα κάλυψης όλων των αιτήσεων που γίνονται στους δήμους, χωρίς οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
- Ζητάμε από την ΚΕΔΕ να πάρει τώρα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες γι' αυτό το καίριο λαϊκό πρόβλημα. Να οργανώσει μαζική παράσταση δημάρχων και δημοτικών αρχών στο υπουργείο Εσωτερικών. Καλούμε τις δημοτικές αρχές να μη συναινέσουν στην καθήλωση των αναγκών του λαού μας, να συνδράμουν την αγωνία και τον αγώνα τους».