Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Επείγει η ουσιαστική στήριξη των προσφύγων Ερώτηση προς τον αρμόδιο επίτροπο.



 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ερώτηση προς τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης για την εκρηκτική κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Οπως αναφέρει, «σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση με την υποδοχή των άνω των 100.000 προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου. Η πλήρης ανυπαρξία στοιχειωδών κρατικών υποδομών, η δίχως πόρους ανάθεση του προβλήματος σε οικονομικά στραγγαλισμένους δήμους καθώς και η διαχείριση των ψίχουλων της χρηματοδότησης από κονδύλια της ΕΕ σε ΜΚΟ κάνουν την κατάσταση εκρηκτική. Η συγκινητική αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι κάτοικοι των νησιών που τους υποδέχονται ασφαλώς και δεν φτάνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η άθλια κατάσταση στην Αθήνα με τους εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν βρει, λόγω της ανυπαρξίας άλλων χώρων και υποδομών, καταφύγιο στο Πεδίον του Αρεως και η προβλεπόμενη μεταστέγασή τους σε παντελώς ακατάλληλο χώρο, στο Βοτανικό, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ανάλογη κατάσταση υπάρχει και στα νησιά, όπως η Κως, η Μυτιλήνη κ.ά.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ με τη λεγόμενη Ατζέντα για τη Μετανάστευση προωθεί νέα εκστρατευτικά σώματα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής τύπου EUΝavΜed Force και μεθοδεύει επεμβάσεις σε αυτές τις χώρες στο όνομα της "αντιμετώπισης των διακινητών" ενώ η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για πάνω από 2.000 μετανάστες από την αρχή της χρονιάς».
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητάει να μάθει «πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην επείγουσα ανάγκη να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την υποδοχή των προσφύγων και την ουσιαστική στήριξή τους με κρατικές υποδομές και πρόσληψη προσωπικού».
 ΚΚΕ: Να διευκολυνθούν οι μετανάστες στην αποστολή χρημάτων στις οικογένειές τους


Διευκόλυνση των μεταναστών από τα capital controls προκειμένου να μπορέσουν να στείλουν τα μικροποσά που έστελναν στις οικογένειές τους, ζητά το ΚΚΕ από το υπουργείο Οικονομικών.
Σε παρέμβασή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υπέβαλε σχετικό αίτημα, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί έξοδο κεφαλαίων αλλά μία ανθρωπιστική ενέργεια.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, οι εργαζόμενοι μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, την αδυναμία να στείλουν χρήματα στις οικογένειές τους. Χρήματα που αποτελούν και το μόνο έσοδο για την επιβίωση των οικογενειών τους.
Πρόκειται για μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, έχουν ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και έστελναν μικροποσά 300 - 500 ευρώ στις οικογένειές τους. Τα ποσά αυτά τα έστελναν με κινήσεις από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέσω της τράπεζας MoneyGram.
Ζητάμε οι συγκεκριμένες περιπτώσεις να μην εμπίπτουν στις διατάξεις των κεφαλαιακών ελέγχων και να τους παρέχετε τη δυνατότητα να συνεχίσουν να στέλνουν αυτά τα μικροποσά. Δεν αποτελεί η κίνηση αυτή έξοδο κεφαλαίων αλλά μία ανθρωπιστική ενέργεια».