Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ ΑΕ Νέες ελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις... νέος εμπαιγμός στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
Παραπέρα μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για επιχειρηματικούς ομίλους και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις ανακοίνωσε χτες η ΔΕΗ ΑΕ, σε μια εξέλιξη που προϊδεάζει βέβαια και για νέες «ανατιμολογήσεις» και παραπέρα διόγκωση των λογαριασμών ρεύματος σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εξέλιξη σχετίζεται και με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, το οποίο προβλέπει την «αναθεώρηση» των τιμολογίων με βάση το «οριακό κόστος παραγωγής» και με γνώμονα τα «χαρακτηριστικά των πελατών που επηρεάζουν το κόστος». Χαρακτηριστικά και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, σημείωσε ότι «η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας περνάει από μια μεταβατική περίοδο στη νέα εποχή»...
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό το γεγονός ότι μειώσεις του ενεργειακού κόστους για τους βιομηχάνους και άλλους επιχειρηματίες, συνδέεται και με το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς σε περισσότερους «παίκτες», καθώς, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020.

Στη σχετική χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ, αναφέρονται χαρακτηριστικά τα παρακάτω:
Νέα εταιρικά τιμολόγια με «ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις» για μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και ομίλους που έχουν πανελλαδικά πολλά και διαφορετικά σημεία εξυπηρέτησης των πελατών τους, με εφαρμογή από 1η Σεπτέμβρη.
Επέκταση των «ανταγωνιστικών τιμολογίων» που αφορούν μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις (με ετήσιες καταναλώσεις ανά παροχή πάνω από 13 GWH) και σε παροχές πάνω από 10 GWH, με εφαρμογή από 1η Οκτώβρη.
Εμπαιγμός στα λαϊκά νοικοκυριά
Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι πρόκειται για την εφαρμογή των «μνημονιακών διατάξεων» σχετικά και με τον προσδιορισμό της τιμολογιακής πολιτικής, ανάλογα με τα «χαρακτηριστικά των πελατών».
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε και η «επιστροφή στους συνεπείς πελάτες» του διπλάσιου της αξίας της πάγιας χρέωσης. Η «επιστροφή» αφορά στα οικιακά τιμολόγια, αποκλειστικά σε αυτά που πληρώθηκαν ή θα πληρωθούν το 2015 εμπρόθεσμα και στο σύνολό τους. Η «επιστροφή» των παγίων του 2015 θα υπολογιστεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα αποσταλούν μέσα στο 2016.
Είναι προφανές ότι ο εν λόγω ορισμός του... «συνεπούς πελάτη» αποκλείει την πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, που με χίλιες δυσκολίες, διακανονισμούς κ.ο.κ. παλεύουν να εξοφλήσουν τις «οφειλές» τους προς τη ΔΕΗ, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε μια εξέλιξη που θα έρθει να ακυρώσει τις διαφημιζόμενες «επιστροφές».
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΔΕΗ υπολογίζει τα προς επιστροφή πάγια στα 30 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού 50 εκατ. ευρώ που προβλέπεται από τις παραπέρα μειώσεις στις ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους.
Διογκώνονται τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ, «ματώνει» και για το ρεύμα ο λαός
Ολα αυτά την ίδια ώρα που επιβάλλονται αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην περίοδο 2008 - 2013, οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 60% (10% κατά μέσο όρο ετησίως), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), οι μέσες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών για το 2012 έφτασαν σε 16,3%, το 2013 σε 18,3%, το 2014 σε 4,9%, ενώ με σχετικά χαμηλότερους ρυθμούς συνεχίζονται και φέτος.
Να σημειωθεί ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, το γεγονός ότι τα κέρδη της ΔΕΗ εμφανίζουν διόγκωση στο Α' εξάμηνο, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών και αυτό παρά τις μειώσεις στο ενεργειακό κόστος των επιχειρηματικών ομίλων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού (Α' εξάμηνο 2015) που δημοσιοποιήθηκαν χτες:
-- Τα κέρδη (προ φόρων) έφτασαν στα 165 εκατ. ευρώ, από 142,6 εκατ. στο Α' εξάμηνο του 2014. Η διόγκωση φτάνει το 15,7% και σε απόλυτα μεγέθη τα 22,4 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, κόπωσης της οικονομικής δραστηριότητας και βέβαια συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων.
-- Ο κύκλος εργασιών (τζίρος) διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ (από 2,8 δισ. το ίδιο διάστημα το 2014).