Αποκαλυπτική ήταν η Επίτροπος  Απασχόλησης της ΕΕ, η οποία απαντώντας σε ερώτηση του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί σε βάρδιες που διαρκούν έως και 16 ώρες.
Σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτρόπου, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει:
«Μνημείο πρόκλησης αποτελεί η απάντηση της Επιτρόπου Απασχόλησης της ΕΕ, Μ.Τhyssen, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, για τα λεγόμενα εργατικά ατυχήματα που κατατέθηκε μάλιστα αμέσως μετά το πολύνεκρο εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ. Η ΕΕ στην απάντησή της εμφανίζει μάλιστα... μείωση των εργατικών "ατυχημάτων", κρύβοντας κάτω από το χαλί το όργιο της αδήλωτης, ανασφάλιστης δουλειάς, που υπό το καθεστώς στυγνής εργοδοτικής τρομοκρατίας έχει πολλαπλασιάσει τα εργατικά ατυχήματα με νεκρούς και τραυματίες που ούτε καν δηλώνονται και δεν καταγράφονται πουθενά και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη ΕΕ.

Όμως η ΕΕ δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο εκεί... Στην επισήμανση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ότι και το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ και τα άλλα εργατικά "ατυχήματα" όπως αυτό με την ξενοδοχοϋπάλληλο στη Ζάκυνθο, έχουν ως αίτιο “την αξιοποίηση του αντεργατικού οπλοστασίου της ευρωενωσιακής και ελληνικής νομοθεσίας με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την αντικατάσταση μόνιμων καταρτισμένων εργαζόμενων από εργαζόμενους σε εργολάβους για λίγες μέρες με 12ωρες και 16ωρες εξοντωτικές βάρδιες, τις εκατοντάδες χιλιάδες ώρες υπερωρίες και το εξευτελιστικό ωρομίσθιο, με εντατικοποίηση της εργασίας πέρα από κάθε όριο”, η Επίτροπος απαντά με προκλητικό κυνισμό τα εξής: "Η Ελλάδα οφείλει επίσης να συμμορφωθεί με την οδηγία της ΕΕ για το ωράριο εργασίας, η οποία καθορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του ωραρίου εργασίας, για παράδειγμα τα διαλείμματα, τις περιόδους ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης και το μέγιστο μέσο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών. Οι βάρδιες που διαρκούν 12 και 16 ώρες δεν παραβιάζουν τις διατάξεις της οδηγίας εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην οδηγία". Πρόκειται για την ευρωενωσιακή οδηγία 2003/88/ΕΚ, το αντεργατικό αυτό έκτρωμα που προβλέπει ημερήσιο χρόνο εργασίας 13 ωρών, τη διευθέτηση του εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης σε 6μηνη βάση, ενώ βέβαια περιλαμβάνει και τη ρήτρα “αυτοεξαίρεσης - opt out” που επιτρέπει στις αστικές κυβερνήσεις και το κεφάλαιο να επιβάλλουν εβδομαδιαία απασχόληση μέχρι και 78 ώρες.
Αποδεικνύεται κι από την ομολογία της Επιτρόπου, εκτός φυσικά από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ότι με τη βούλα της ΕΕ επιβάλλονται τα εξοντωτικά ωράρια, η δουλειά ήλιο με ήλιο για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο και στοιχίζουν τη ζωή σε δεκάδες εργαζόμενους.
Να λοιπόν ποιοι είναι οι πολιτικοί υπαίτιοι των εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους δουλειάς. Αυτή είναι η ΕΕ κι οι "βέλτιστες πρακτικές" της που συμφωνήθηκαν από την ίδια και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιούλη να αποτελέσουν τη βάση του τρίτου ΣΥΡΙΖΑΙΪΚΟΥ μνημονίου, που απεργάζονται τις μέρες αυτές σε βάρος του λαού.
Να γιατί οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να ξεσηκωθούν τώρα ενάντια στη νέα θύελλα αντεργατικών μέτρων. Η ίδια η προστασία της ζωής τους επιβάλλει την πραγματική ρήξη, τη σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ, την εξουσία του κεφαλαίου».