Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ν. Καραθανασόπουλος: Το νομοσχέδιο θωρακίζει τις ανάγκες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Πέμ, 23/07/2015 - 03:19
«Τα δύο άρθρα του νομοσχεδίου δεν είναι διάσπαρτα, στοχεύουν να θωρακίσουν τις ανάγκες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στη συζήτηση του δεύτερου νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Για το θέμα των καταθέσεων και την οδηγία της ΕΕ τόνισε ότι δεν είναι διασφαλισμένες από το «κούρεμα» οι καταθέσεις των δήμων, των νοσοκομείων και των πανεπιστήμων όπως και οι μικροκαταθέτες, αφού το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) διαθέτει μόλις 1,8 δισ. ευρώ και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να αναφέρει ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για όσους έβγαλαν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.

Για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τόνισε ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζών σε περιπτώσεις πλειστηριασμών και κατασχέσεων, καθώς προβλέπει οι τράπεζες να έχουν όφελος από τα 2/3 και οι εργατικές απαιτήσεις να μειωθούν στο 25%.
Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση με το νέο Κώδικα ισχυροποιεί το δυνατό έναντι του αδύναμου σε μια δικαστική διαμάχη προκειμένου να ισχυροποιήσει περισσότερο τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Επιπλέον, σχολιάζοντας τα όσα είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι πρόκειται για «ξεπεσμό» όταν ο πρωθυπουργός παρουσιάζει σαν επιτυχία της διαπραγμάτευσής του ένα νέο μνημόνιο και τόνισε ότι είναι «ψέμα και απάτη» ο ισχυρισμός ότι τα προαπαιτούμενα είναι λιγότερα από το πακέτο Γιούνκερ, καθώς πρόκειται για τα προαπαιτούμενα μέτρα για να ακολουθήσει ένα μνημόνιο τέρας.