Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ελλείψεις και προβλήματα λειτουργίας στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.




Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Ελλείψεις και προβλήματα λειτουργίας στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.

Ελλείψεις σε όλους τους τομείς λειτουργίας του αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Εργαζόμενων σε αυτό. Ελλείψεις που οφείλονται στην πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγού­μενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προς όφελος πάντα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι και σε αυτό το Νοσοκομείο ο προϋπολογισμός του μειώνεται κάθε χρόνο κατά 20 – 25%, με αποτέλεσμα τα χρήματα να εξαντλούνται άμεσα.

Τα αποτελέσματα των τεράστιων ελλείψεων είναι τραγικά και επικίνδυνα για τους ίδιους τους εργαζό­μενους στο Νοσοκομείο, αλλά και για τους ασθενείς που προσέρχονται σε αυτό. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλο αριθμό μόνιμων κατοίκων αλλά και έντονη τουριστική κίνηση.
Οι ελλείψεις όπως αναφέρονται από το Σωματείο των Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο, είναι οι εξής:
Η γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων υπολειτουργεί και το τηλεφωνικό κέντρο του Νοσοκομείου λειτουργεί μόνο κατά την πρωινή βάρδια και μόνο των εργάσιμων ημερών. Επιπλέον, ήδη από τον Απρίλιο του 2015, δεν υπάρχει φύλαξη, ενώ η περιοχή της Χαλκιδικής δεν καλύπτεται από το ΕΚΑΒ, που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, δημιουργεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τους ασθενείς που χρίζουν διακομιδής.
Οι ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών, είναι τέτοιες που έχουν οδηγήσει αρκετές φορές τον Σύλλογο Νεφροπαθών να αγοράσει υγειονομικό υλικό για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Μονάδα στην οποία εξαιτίας των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, η αναλογία ασθενών και νοσηλευτών υπερβαίνει το όριο ασφαλείας.
Ελλείψεις σε νοσηλευτές-τριες εντοπίζονται και σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου όπως αυτό των Επειγόντων Περιστατικών, όπου σε κάθε βάρδια υπηρετούν μόνο δύο νοσηλεύτριες. Η Στεφανιαία Μονάδα και η Καρδιολογική Κλινική, που συστεγάζονται, κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν μόνο μια νοσηλεύτρια.
Ακόμη ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η λειτουργία του Νοσοκομείου είναι το γεγονός ότι σε κάθε βάρδια υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας, για ολόκληρο το Νοσοκομείο. Επιπλέον για κάποιες ημέρες του μήνα ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί καθόλου και για περίπου 20 μέρες ανά μήνα δεν λειτουργεί τα απογεύματα και τη νύχτα.
Τέλος ελλείψεις υπάρχουν και στο ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, με την Πνευμονολογική κλινική να έχει απομείνει με δύο γιατρούς, από τέσσερις που είχε, αντίστοιχα δύο γιατροί υπάρχουν και στο μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου τις εφημερίες καλύπτουν γιατροί από Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής, ενώ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας εξαιτίας τη έλλειψης παρασκευαστών. Στο τμήμα Αιμοδοσίας πολλές φορές δεν υπάρχει γιατρός για να παραστεί στις αιμοληψίες. Παράλληλα το Νοσοκομείο στερείται εντελώς δερματολόγου, ΩΡΛ και οδοντίατρου.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
·        Την κάλυψη όλων των κενών, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.
·        Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των κλινικών και των Μονάδων του καθώς και για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Ελένη Γερασιμίδου