Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Περιφέρεια Αττικής: Στρατηγική διαιώνισης της φτώχειας μοιράζοντας ψίχουλα

ΠΗΓΗ 902. gr Δημοσίευση: Σάβ, 25/07/2015 - 22:10

Τη διαιώνιση της φτώχειας και της αναξιοπρέπειας «εγγυάται» μελέτη που ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή του το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, καθώς προωθείται όλη η εργαλειοθήκη της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, και άλλων οργανισμών που τη γεννούν. Η περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το σώμα, αποδέχεται το σύνολο της πολιτικής και στρατηγικής της ΕΕ και προωθεί μια σειρά δράσεων που, για λόγους κοινωνικής συνοχής, «αντιμετωπίζουν» ακραία φαινόμενα, όπως μακροχρόνια άνεργοι, υποσιτιζόμενα παιδιά, ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, «πετώντας» τους κάποια ψίχουλα από τα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ που προϋπολογίζεται το πρόγραμμα των σχετικών δράσεων.

Μάλιστα, η μελέτη που παρουσιάστηκε, φιλοδοξεί «να αποτελέσει τη γέφυρα μετάβασης από την εποχή αντιμετώπισης του ατόμου ως παθητικού λήπτη υπηρεσιών, στην προσέγγιση της ενεργητική συμμετοχής στα κοινωνικοοικονομικά δρώμενα», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Να αποδεχτεί δηλαδή ο άνεργος, ο εργαζόμενος, ο λαός, πως δεν δικαιούται τα αυτονόητα που θα έπρεπε να έχει, όπως πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, παιδείας, επίδομα ανεργίας, και άλλα. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, προωθούνται ως εργαλείο και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), που καλούν να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» - είλωτες οι χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, πρώην συμβασιούχοι των δήμων και άλλοι, προκειμένου να παρέχουν κυρίως κοινωνικές υπηρεσίες, αντί αυτές να εξασφαλίζονται δωρεάν από το κράτος.
Ασκώντας κριτική στη μελέτη που παρουσιάστηκε, η Αλ. Μπαλού, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπογράμμισε ότι βάση του προγράμματος είναι η διαιώνιση της φτώχειας, της αναξιοπρέπειας και της ζητιανιάς. Σχολίασε πως υμνούνται αυτοί που δημιουργούν τη φτώχεια, καθώς προωθείται ως «λύση» όλη η εργαλειοθήκη της ΕΕ. Και στηλίτευσε τη λογική να μας κάνουν φτωχούς και να μας δουλεύουν κιόλας. Σημείωσε πως ο μεγαλύτερος θύλακας φτώχειας είναι η ΕΕ και η οικονομία της αγοράς, και ξεκαθάρισε πώς η «Λαϊκή Συσπείρωση» αντιλαμβάνεται τη στήριξη των ευπαθών ομάδων: Με το να αντιληφθούν ποιοι ευθύνονται για τη φτώχεια, να σηκώσουν ανάστημα απέναντί τους και να στηριχθούν πραγματικά, με μέτρα όπως παιδικοί σταθμοί, σίτιση, προσωπικό σε υπηρεσίες, επίδομα ανεργίας, και άλλα.
Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής
Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής στηλιτεύει τόσο την περιφερειακή στρατηγική, όσο και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που εγκρίθηκαν στη σχετική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Νέα σκληρά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, που θα γίνουν φτωχότερα, προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Διοίκηση της κας Δούρου, που στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, έρχεται από την άλλη να προωθήσει προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της φτώχειας, που στην πραγματικότητα διασφαλίζουν τη διαιώνισή της, όπως η πείρα μέχρι σήμερα έχει αποδείξει.
Η Διοίκηση της κας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, παραχωρώντας τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας για να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση μια δήθεν αξιοπρεπή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το αποτέλεσμα της οποίας το είδαμε, στερεί από τον λαό της Αττικής τη δυνατότητα πραγματικής του στήριξης μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" κατήγγειλαν την πρόκληση να υμνούνται οι υπαίτιοι της φτώχειας του λαού, δηλαδή η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ κι άλλοι οργανισμοί του κεφαλαίου, και την υποκρισία ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φτώχειας, και καταψήφισαν τα κατάπτυστα αυτά προγράμματα.
Όσον αφορά στα προγράμματα "Τουρισμός Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα - Μεταβατική Στρατηγική" και "Υπεύθυνοι Έρευνας και Καινοτομίας", κατήγγειλαν ότι τέτοια προγράμματα βοηθούν τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον κλάδο του τουρισμού, τη στιγμή που η λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να σκεφτεί τον προγραμματισμό των διακοπών της, και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς στον 21ο αιώνα».