Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ: Παρέμβαση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 30 Ιούλη 2015

Παρέμβαση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πραγματοποίησε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, για να εκφράσει την αγανάκτηση των πυροσβεστών, που κλήθηκαν και στη φετινή αντιπυρική περίοδο κάτω από αντίξοες, επικίνδυνες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, να καλύψουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις του κρατικού συστήματος πυροπροστασίας, σε δομές, προσωπικό και μέσα.
Οι ελλείψεις αυτές αντιμετωπίστηκαν για ακόμη μια χρονιά από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, με σωρεία γενικών επιφυλακών για το πυροσβεστικό προσωπικό για όλα τα δασικά συμβάντα όπως και αυτά που μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από την υπάρχουσα δύναμη, αλλά και με παράνομη υπέρβαση ωραρίου ακόμη και μετά τη λήξη των συμβάντων.

Οπως επισήμανε η ΕΑΚΠ, πέραν των συνεπειών από τις μεγάλες καταστροφές εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών, που πλήττουν και φέτος τη χώρα και το θάνατο δύο πολιτών λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν, αρκετοί πυροσβέστες κινδύνευσαν και τραυματίστηκαν και ένα πυροσβεστικό όχημα κάηκε στην πυρκαγιά της Λακωνίας. Η παρέμβαση της ΕΑΚΠ και οι καταγγελίες της για τα συγκεκριμένα γεγονότα, πραγματοποιήθηκε προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Α. Μαυρόπουλο, ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της παράταξης. Ζητήθηκε η άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των πυροσβεστών, όπως η προστασία του ωραρίου, η εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας στην εργασία, η μονιμοποίηση όλων των 5ετούς θητείας και συμβασιούχων συναδέλφων, η αποκατάσταση συναδέλφων μας σε θέματα μεταθέσεων, αδειών και οφειλόμενων αμοιβών.
Στο ψήφισμα που κατατέθηκε, οι πυροσβέστες διεκδικούν ανάμεσα στα άλλα:
Την κατάργηση των αντιδασικών νόμων και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στα δάση από το μεγάλο κεφάλαιο και τη δημιουργία ενός άρτιου και αποτελεσματικού συστήματος πυροπροστασίας και πυρασφάλειας για το λαό.
Την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, με τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών κενών θέσεων, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, του μηχανολογικού εξοπλισμού και των υποδομών.
Την επαναφορά των αμοιβών στα προ κρίσης επίπεδα.
Την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, που η έλλειψή τους ευθύνεται για τους σοβαρούς τραυματισμούς και τους θανάτους των πυροσβεστών και αναδεικνύεται όλο και πιο έντονα, με πρόσφατα παραδείγματα, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκαν οι πυροσβέστες στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα, στη Χαλκιδική, αλλά και στην πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.
Την προμήθεια αξιόπιστου και ασφαλούς ατομικού εξοπλισμού, στολών, αναπνευστικών συσκευών και μέσων προστασίας, για όλα τα συμβάντα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες.
Τη μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις, όλων των 5ετούς θητείας και συμβασιούχων πυροσβεστών.
Τη μετεγκατάσταση των πυροσβεστικών υπηρεσιών που στεγάζονται σε ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των υπαλλήλων.
Την αμοιβή της υπερωριακής εργασίας των πυροσβεστών και των υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας, που αποτελούν τους μοναδικούς εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα που αμείβονται για τις υπερωρίες, με ρεπό, όταν παράλληλα με δεκάδες υπουργικές αποφάσεις διαχρονικά, καταβάλλεται επιλεκτικά υπερωριακή αμοιβή, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, σε ομάδες ενστόλων που υπηρετούν στο ΤΕΑΠΑΣΑ είτε έχουν διατεθεί σε γραφεία υπουργών, κοινοβουλευτικών παραγόντων, δημάρχων και περιφερειαρχών της χώρας.
Την ένταξη του πυροσβεστικού επαγγέλματος στα βαρέα - επικίνδυνα και ανθυγιεινά.
Την απεμπλοκή των πυροσβεστικών υπαλλήλων, από την παράνομη και καταχρηστική συμμετοχή τους, ως συνεπίκουρη κατασταλτική δύναμη των μηχανισμών του κράτους, ενάντια στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος.