Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Το μνημονιακό λεπίδι στους δήμους



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 29 Ιούλη 2015

Το χτεσινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» σχετικά με τις κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που δίνει στους δήμους για να καταρτιστούν οι προϋπολογισμοί για το 2016, είναι αποκαλυπτικό για την επίθεση που ετοιμάζεται σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και μέσω των δήμων. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, με κείμενο οδηγιών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών, ζητούν από τους δήμους να προχωρήσουν σε περιορισμό των δαπανών τους και σε αύξηση ανταποδοτικών τελών. Πράγμα που σημαίνει πως τα ήδη βεβαρημένα λαϊκά νοικοκυριά, που υποφέρουν από την ανεργία, την απληρωσιά, την αναδουλειά, τη φοροεπιδρομή, θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις στις ανάγκες τους μέσω της παύσης λειτουργίας μιας σειράς υπηρεσιών των δήμων, είτε γιατί δεν θα χρηματοδοτούνται είτε γιατί δεν θα προσλαμβάνεται προσωπικό. Γιατί εκεί οδηγεί η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή.
* * *
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με το προσχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, οι δήμοι καλούνται να προχωρήσουν στην κατάρτιση ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών. Αναφέρει: «Η γενική θέση των ΟΤΑ ως φορέων γενικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική». Για την επίτευξη του στόχου αυτού, τονίζεται η «ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες, με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα». Αναμένεται, δηλαδή, επιδείνωση της υπολειτουργίας υπηρεσιών που - αν και λειτουργούν υποτυπωδώς - τις έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Για παράδειγμα: Οι παιδικοί σταθμοί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Αυτό, εάν το συνδυάσουμε και με την αναμενόμενη μείωση της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, θα οδηγήσει τη χρονιά 2015 - 2016 σε δραστική μείωση των βρεφών και νηπίων που θα μπορούν να πάνε στους παιδικούς σταθμούς. Κάποιοι υπολογισμοί, μάλιστα, κάνουν λόγο για 50.000 παιδιά λιγότερα που θα πάνε στους σταθμούς. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και με τις υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων, το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.λπ. που «καρκινοβατούσαν» τα προηγούμενα χρόνια και που φέτος αναμένεται να δεχτούν τη χαριστική βολή.
* * *
Σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις και απευθείας στην τσέπη των εργατικών οικογενειών. Άλλωστε, οι οδηγίες της κυβέρνησης προς τους δήμους κάνουν λόγο με σαφήνεια για την αύξηση της φορολόγησης μέσω των ανταποδοτικών τελών που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για την καθαριότητα και το φωτισμό. Κι επειδή πολλοί δήμοι όσο κι αν αυξήσουν τη φορολογία, πιθανόν και πάλι να μην μπορούν να λειτουργήσουν αυτές τις υπηρεσίες εξαιτίας της απαγόρευσης στις προσλήψεις προσωπικού, θα προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και τομέων τους. Άλλες δαπάνες που η συγκυβέρνηση ζητά να μειωθούν είναι: Οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού (πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η υπερωριακή απασχόληση υπάρχει σήμερα όχι ως έκτακτη ανάγκη, αλλά γιατί λείπει το προσωπικό). Οι δαπάνες Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, όπως αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους και άλλα, πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες. Πρέπει ακόμα να θυμίσουμε ότι ήδη έχει θεσπιστεί με νόμο το λεγόμενο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ως απαίτηση των δανειστών, σε συμφωνία με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Αυτό το Συμβούλιο θα προχωρά αυτόματα σε περικοπές δημόσιων δαπανών, σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Κάτι που σημαίνει πως θα μπορούν να γίνουν και πρόσθετες περικοπές στα κονδύλια που προορίζονται για τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τις υπηρεσίες Πρόνοιας, καθαριότητας κ.λπ.
* * *
Ολα τα παραπάνω πρέπει να τα δούμε σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Την τελευταία δεκαετία, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, που σήμερα εμφανίζονται όψιμα να διαμαρτύρονται, είχαν συνεργαστεί στο να χτυπηθούν εργασιακά δικαιώματα μέσω των δήμων. Θυμίζουμε τη μερική απασχόληση, τα περίφημα stage κ.λπ. Οπως επίσης την ανοχή και τη συμφωνία στο να περικοπούν οι πόροι των δήμων, χρήματα δηλαδή που εισπράττονταν από τη φορολογία των εργαζομένων και έπρεπε να αποδίδονται στους δήμους. Να θυμίσουμε ακόμα πως με τα προηγούμενα δύο μνημόνια είχαν προβλεφθεί οι απαγορεύσεις των προσλήψεων, νέες περικοπές στις δαπάνες και πολλά άλλα. Το πρώτο πράγμα που έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν με εγκυκλίους να ενημερώσει τους δήμους από τον περασμένο Μάρτη ότι πρέπει να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να μειώσουν τον αριθμό των προσλήψεων συμβασιούχων. Η καλή μέρα - λένε - απ' το πρωί φαίνεται. Και τώρα έρχονται με το τρίτο μνημόνιο να συνεχίσουν το αντιλαϊκό έργο...

Κ. Πασ.