Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Αλ.Τσίπρας: Θα ανταποκριθούμε άμεσα αν υπάρξει θετική κατάληξη


ΠΗΓΗ 902. Δημοσίευση: Τετ, 01/07/2015 - 18:45 Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 01/07/2015 - 19:25
 Τη διαβεβαίωση ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα αφορά μόνο «τη συγκεκριμένη συμφωνία» και είναι «ναι» στο τρίτο μνημόνιο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αμφισβήτηση της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και της ευρωζώνης, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το νέο του διάγγελμα, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις την βούληση της κυβέρνησης να κλείσει μια νέα συμφωνία με τους «δανειστές», που βάσει των προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση, δε διαφοροποιούνται ουσιαστικά από εκείνους των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ.  Η κυβέρνηση κοροϊδεύει κατάμουτρα το λαό, επιχειρώντας να τον κάνει συνένοχο στη σφαγή του, καθώς εκείνο για το οποίο πασχίζει είναι ένα νέο μνημόνιο με δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα, που θα προστεθούν στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ήδη, χτες η κυβέρνηση απέστειλε αίτημα για νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, δηλαδή για ένα νέο μνημόνιο, ενώ σήμερα έστειλε μια ακόμα πρόταση, η οποία βρίσκεται ακόμα πιο κοντά σε εκείνη των «θεσμών».

«Αν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup θα ανταποκριθούμε άμεσα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει το νέο μνημόνιο και προσθέτοντας: «Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής». Εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός ζητά πρώτα να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup κι έπειτα η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το δημοψήφισμα.
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «την Κυριακή επιλέγουμε αν θα αποδεχτούμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ή θα διεκδικήσουμε άμεσα, και με δεδομένη τη λαϊκή ετυμηγορία, μια βιώσιμη λύση», σημειώνοντας ότι ύστερα από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έχουν κατατεθεί «καλύτερες προτάσεις για το χρέος» τις οποίες η κυβέρνηση «δεν άφησε να πέσουν κάτω», αλλά «έκανε αντιπροτάσεις». Η κυβέρνηση συνεχίζει να καλεί το λαό να διαλέξει ανάμεσα σε ένα μνημόνιο - λαιμητόμο και ένα μνημόνιο καρμανιόλα για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, καθώς τόσο οι «αντιπροτάσεις» τόσο της κυβέρνησης, όσο και οι «καλύτερες» των «δανειστών» δε διαφοροποιούνται ως προς την αποφασιστικότητα με την οποία πλήττουν εκ νέου τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα.
 Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι τέλους» και κατηγόρησε ότι «λένε εν γνώση τους ψέματα» όσους λένε «ότι έχω κρυφό σχέδιο αν ψηφιστεί το OXI, να βγάλουμε τη χώρα από την ΕΕ» και πως το «"όχι" δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη».
Για το κλείσιμο των τραπεζών επανέλαβε ότι την ευθύνη έχει το Eurogroup που δεν δέχθηκε το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος προσθέτοντας ότι προσπαθούν να ρίξουν «τα βάρη σε εμάς» και πως κάποιοι «ονειρεύονται την ολική τους επαναφορά» με «δοτό πρωθυπουργό».
Επανέλαβε ότι το όχι θα είναι μια «ισχυρή πίεση για βιώσιμη συμφωνία» και πως «ναι» θα είναι «ναι σε όλα τα μέτρα» των δανειστών. Μάλιστα επέμεινε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι «βιώσιμη», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη της αναδιάρθρωσης του χρέους για να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Χαρακτήρισε «προσωρινή» την κατάσταση με τις τράπεζες και ανάφερε πως «οι μισθοί, οι συντάξεις και οι καταθέσεις δεν θα χαθούν» επισημαίνοντας ότι «προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης, αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία».