Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερωτήσεις για ζητήματα που «καίνε» εργαζόμενους και συνταξιούχους




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 19 Ιούνη 2015 

 Απευθύνονται στον υπουργό Εργασίας και αφορούν την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις, τους συμβασιούχους του ΟΑΕΕ και τους εργαζόμενους στα Μεταλλεία βωξίτη

Παρεμβάσεις για τρία καίρια ζητήματα που απασχολούν εργαζόμενους και συνταξιούχους έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερωτήσεις που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας.

Για την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις

Με την πρώτη Ερώτηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητά την άμεση και όχι τμηματική, αποκατάσταση κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ, καθώς και την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους. Επιπλέον, ζητά την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

«Με τις υπ. αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές τρεις περικοπές που επεβλήθησαν στους συνταξιούχους από το 2012 και μετά», σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης.

Συγκεκριμένα, κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές: Οι μειώσεις 12% των κύριων συντάξεων που ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ. Οι μειώσεις, 10%, 15% και 20% των επικουρικών συντάξεων των 250 ευρώ, 250 - 300 ευρώ και άνω των 300 ευρώ, αντίστοιχα. Οι μειώσεις στο σύνολο της καταβαλλόμενης σύνταξης, που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, κλιμακωτά από 5% έως και 20%. Με τις ίδιες αποφάσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα υπογραμμίζει ότι η συνολική επιβάρυνση για τους συνταξιούχους κυμαίνεται στα 4,3 δισ. ευρώ κατ' έτος. Τονίζει πως οι συνταξιούχοι «έχουν απολέσει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το 50% του εισοδήματός τους από συντάξεις, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να βρίσκονται κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας» και επομένως η άμεση επαναφορά των συντάξεων στα προ του 2012 επίπεδα θα αποτελέσει για αυτούς σημαντική ανακούφιση.

Για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΕ

Με άλλη Επίκαιρη Ερώτηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητάει να επαναπροσληφθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΟΑΕΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με μόνιμη, σταθερή εργασιακή σχέση και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το κείμενο της Ερώτησης εξηγεί: «Οι 250 συμβασιούχοι του Οργανισμού απολύθηκαν από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο περίπου. Ορισμένοι από τους απολυμένους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, κερδίζοντας προσωρινά εκτελεστή θετική απόφαση. Ωστόσο, με απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΕ, ασκήθηκε έφεση ώστε να ακυρωθεί η προσωρινά εκτελεστή θετική απόφαση που ορίζει την επιστροφή των απολυμένων στη δουλειά τους».

Το ΚΚΕ υπενθυμίζει πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι «δούλεψαν για χρόνια στον Οργανισμό, έμαθαν το αντικείμενο, κάλυψαν ένα μέρος από τα τεράστια κενά σε προσωπικό που δημιουργούσε η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και που έχει φέρει σε ασφυξία τα Ταμεία και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων».

Επισημαίνει ακόμα πως η στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ανάλογη με τη στάση της προηγούμενης συγκυβέρνησης, η οποία «με την ίδια ακριβώς διαδικασία είχε ζητήσει και είχε πετύχει την ανατροπή της προσωρινώς εκτελεστής θετικής απόφασης κύριας αγωγής». Τέλος, χαρακτηρίζει «πρόκληση και εμπαιγμό» το γεγονός, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αντιπολίτευση, είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για την υλοποίηση της δικαστικής απόφασης και την επαναπρόσληψή τους.

Για τους εργαζόμενους στα Μεταλλεία βωξίτη

Τέλος, με άλλη Ερώτηση, το ΚΚΕ αναδεικνύει το θέμα των απολύσεων, των μειώσεων μισθών, αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια, ακόμα και για τη ζωή τους, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «KERNEOS» στα μεταλλεία βωξίτη της Φωκίδας.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, η εταιρεία «προχώρησε σε αύξηση του εργασιακού ωραρίου. Εχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις μισθών κατά 10-15%, χωρίς μέχρι πρότινος κανένας εργαζόμενος να γνωρίζει από πού έχουν γίνει οι περικοπές, αφού μόνο πρόσφατα κάποιοι από αυτούς πήραν τα εξοφλητήρια στα χέρια τους.

Αντίστοιχες μειώσεις υφίστανται και όσοι εργαζόμενοι δούλευαν σε εργολάβους και απορροφήθηκαν από την KERNEOS υπογράφοντας εξευτελιστικές ατομικές συμβάσεις. Μειώνει δραστικά τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Το αποτέλεσμα είναι να αποτελούν καθημερινό σχεδόν φαινόμενο οι πτώσεις τμημάτων στα μέτωπα των στοών οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει τραυματισμούς εργατών, ενώ δικαιολογημένα εκφράζονται φόβοι ότι σύντομα θα υπάρξουν και σοβαρότερα ατυχήματα».

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η εταιρεία απέλυσε μέσα σε διάστημα περίπου μιας βδομάδας 13 εργαζόμενους, 8 από τους οποίους είχαν ήδη τεθεί σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας και ήταν χειριστές μηχανημάτων, η εργασία των οποίων ήταν σημαντική για την ασφάλεια των υπόλοιπων εργατών στις στοές.

«Η διοίκηση δε εκδηλώνει ανοιχτά και ωμά τις προθέσεις της για συνέχιση των απολύσεων, ακόμη και αν αυτό στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές, αναφέροντας σε συνάντηση με τους εργαζόμενους: "οι απολύσεις θα συνεχιστούν... τα βαρίδια πρέπει να πεταχτούν. Πάμε στην επόμενη μέρα με ό,τι κόστος χρειαστεί!"», καταλήγει η Ερώτηση.