Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Συνέντευξη Τύπου από τον Γιούνκερ σήμερα - Εφικτή η συμφωνία λέει ο Μοσκοβισί

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Δημοσίευση: Δευ, 29/06/2015 - 11:00
Συνέντευξη Τύπου για την Ελλάδα θα παραχωρήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σήμερα το μεσημέρι.
Την Κυριακή έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο με τις τελευταίες προτάσεις που επεξεργάστηκαν οι «θεσμοί».
Η συγκεκριμένη εκδοχή έχει διαφορές σε σχέση με το κείμενο που παρουσίασε η κυβέρνηση στη Βουλή ως πρόταση των δανειστών, επί της οποίας θα γίνει το δημοψήφισμα. Από την ανάγνωση αυτού του κειμένου με ημερομηνία 26η Ιούνη προκύπτουν ακόμη περισσότερες συγκλίσεις ανάμεσα στην πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των «θεσμών».
Οι ομοιότητες βγάζουν μάτι...
Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τον Γιούνκερ προβλέπουν κατάργηση των πρόωρων συντάξεων «το ταχύτερο δυνατό» (αντί από 30/6/2015 στην προηγούμενη πρόταση), σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ έως το 2019 (από το 2018 αρχικά), κατάργηση των μη ανταποδοτικών «φόρων υπέρ τρίτων» (έναντι όλων προηγουμένως) και ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% (από το 23% που είχε αρχικά προταθεί).

Η κυβέρνηση αρχικά υποστήριξε με non paper πως αυτό το κείμενο δεν της δόθηκε ποτέ. Στη συνέχεια εξέδωσε και δεύτερο non paper που ανέφερε πως η μόνη διαφορά ανάμεσα στο κείμενο που δημοσιοποίησε η Κομισιόν και στην προηγούμενη πρόταση των δανειστών που της επιδόθηκε ως τελεσίγραφο είναι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Οι προτάσεις απέχουν λίγα εκατοστά
Ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση είναι ακόμη εφικτή. «Η πόρτα της Κομισιόν παραμένει ανοιχτή για συνομιλίες για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», είπε.
Επιβεβαιώνοντας τις αντιλαϊκές συγκλίσεις των δύο προτάσεων, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι «θεσμοί» απέχουν μόλις λίγα «εκατοστά» από μια συμφωνία και εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο ελιγμού στις διαπραγματεύσεις.