Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ν. Καραθανασόπουλος: Ο λαός να μην υποκύψει στον ωμό εκβιασμό της κυβέρνησης

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Σάβ, 27/06/2015 - 18:05
 Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, ανέργους, αυτοπασχολούμενους, λαϊκά στρώματα πόλης και υπαίθρου να μην ακούσουν τις Σειρήνες του συστήματος που προσπαθούν να τον τρομοκρατήσουν, να τον εξαπατήσουν, να τον εγκλωβίσουν ανάμεσα στη “Σκύλλα” που είναι η πρόταση-καρμανιόλα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ή τη “Χάρυβδη” που είναι η πρόταση-λαιμητόμος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αυτό επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το δημοψήφισμα.
Κατήγγειλε τη συγκυβέρνηση, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα καπηλεύτηκε τα ζωτικά αιτήματα του λαϊκού κινήματος για ανακούφιση και αποκατάσταση των απωλειών των λαϊκών εισοδημάτων και επιπλέον προσπάθησε να ευνουχίσει, να χειραγωγήσει τη ριζοσπαστικοποίηση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και να τα εγκλωβίσει μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και στα δόκανα του συστήματος, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι εντός των τειχών μπορούν να λυθούν τα προβλήματα με μαγικό τρόπο.
Και τώρα, συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, η συγκυβέρνηση κλιμακώνει τον ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού, «που τον καλεί να διαλέξει με ποιον τρόπο θα αποδεχθεί τη θυσία των αναγκών του στο βωμό της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας, στο βωμό της προστασίας των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων, γιατί αυτή είναι η επιδίωξη είτε της μιας είτε της άλλης πρότασης για συμφωνία». 
Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση που γινόταν όλο το προηγούμενο διάστημα αποτελούσε τμήμα γενικότερης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στο πλαίσιο των ευρύτερων αντιθέσεων και ανταγωνισμών για το ποιος θα βγει ωφελημένος από την κρίση, μέσα στην αγωνιώδη προσπάθεια των θεσμών της ΕΕ για να θωρακίσουν την Ευρωζώνη.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση που «έκανε γαργάρα» την έκθεση των πέντε προέδρων της ΕΕ για ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης, που διαμορφώνει ακόμη πιο σφιχτούς μηχανισμούς εποπτείας και νομισματικής ενοποίησης και δημιουργεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Μάλιστα, η πρόταση για το Συμβούλιο αυτό, πρόσθεσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, περιλαμβάνεται στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πρόσθεσε και τον «αυτόματο κόπτη», δηλαδή το μηχανισμό που θα κόβει αυτόματα τις δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές όπου υπολείπονται τα έσοδα από τα προβλεπόμενα.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε τα βάρβαρα μέτρα που περιέχει η πρόταση της συγκυβέρνησης προς τους θεσμούς και είναι η αύξηση του ΦΠΑ, που θα πληρώνει ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο φτωχός αγρότης, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ έως και το 2016, οι ανατροπές του Ασφαλιστικού, με μείωση συντάξεων, αύξηση των εισφορών και την ενοποίηση των Ταμείων και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Χαρακτήρισε ως «φύλλο συκής» τη δήθεν κοινωνική δικαιοσύνη με την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στα κέρδη των επιχειρήσεων, την ώρα που πληρώνουν μόλις το 5,8% στο σύνολο των φορολογικών εσόδων, όταν το υπόλοιπο το πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. 
Καταλήγοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος κάλεσε το λαό να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ για απόρριψη και των δύο προτάσεων, της ΕΕ και της συγκυβέρνησης, για κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, τη μόνη ρεαλιστική και φιλολαϊκή διέξοδο, που είναι η ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. 
Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, ο Νίκος Φίλης, εκ μέρους της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι το «όχι» στην πρόταση της ΕΕ δεν σημαίνει «ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης, για να λάβει την πληρωμένη απάντηση του κομμουνιστή βουλευτή που παρέπεμψε στη δήλωση που έκανε ο ίδιος ο Ν. Φίλης το βράδυ της Παρασκευής, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.