Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ξέπλυμα χρήματος με τη βούλα του νόμου



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
Προκλητικές διατάξεις, με τις οποίες νομιμοποιούνται τα κάθε είδους αδήλωτα εισοδήματα της πλουτοκρατίας (είτε αποκτήθηκαν «νόμιμα», είτε από οποιαδήποτε άλλη άγνωστης προέλευσης «πηγή») προωθεί η συγκυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Πρόγραμμα Εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης», που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Το ζήτημα αυτό ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Διαφάνειας, Π. Νικολούδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ενδιαφερόμενα... «τρωκτικά» θα έχουν περιθώριο 2 μηνών για να εμφανίσουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους και μάλιστα με την καταβολή συμβολικού φόρου στο 21%, την ώρα που ο συντελεστής για μισθωτούς και συνταξιούχους φτάνει στο 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ το χρόνο!

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια σειρά από διατάξεις χορήγησης φορολογικής αμνηστίας, ακόμη και για αδικήματα όπως ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κ.ά. Ουσιαστικά, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα μπορούν να νομιμοποιηθούν αδήλωτα κεφάλαια, είτε αυτά έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα (σε καταθέσεις, θυρίδες κ.ά.). Μάλιστα, οι ευεργετικές διατάξεις σε όφελος της πλουτοκρατίας θα ισχύουν ακόμη και για υποθέσεις για τις οποίες ήδη διενεργούνται έλεγχοι από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό (ΣΔΟΕ κ.ά.).
Το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης μεταξύ άλλων προβλέπει:
«Για τα κεφάλαια ή/και τις επενδύσεις αυτές δεν ερευνάται, προκειμένου για την εφαρμογή των ισχυουσών φορολογικών διατάξεων, ο τρόπος απόκτησής τους».
«Η δήλωση κεφαλαίων ή/και επενδύσεων συνεπάγεται την εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του δηλούντος». Δηλαδή, για τα αδήλωτα εισοδήματα που θα ενταχτούν στη ρύθμιση, διαγράφονται μονοκονδυλιά ακόμη και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, οι τόκοι και οι προσαυξήσεις.
Στις διατάξεις του νομοσχεδίου υπάγονται ακόμη και υποθέσεις για τις οποίες ήδη διενεργούνται έλεγχοι, (π.χ. «λίστα Λαγκάρντ» κ.ά.).