Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Βασιλικά: Εκδήλωση του ΚΚΕ για την παραγωγή ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές και τη βιομάζα



ΠΗΓΗ 902. gr Δημοσίευση: Τρί, 16/06/2015 - 12:39
 Δείτε εδώ το βίντεο
Οι θέσεις του ΚΚΕ για την παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας, τις ανανεώσιμες πηγές και τη βιομάζα αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιούνη, στην πλατεία Δημαρχείου Βασιλικών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή και τις συνεχείς αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ενάντια στην κατασκευή δύο μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για μονάδες που προωθούν την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο που θα διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους ιδιώτες επενδυτές, που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα μέσω των τελών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μια πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ.
Σοβαρές επίσης θα είναι οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή ευρύτερα της Δημοτικής Ενότητας των Βασιλικών, που αποτελεί βασικό πυλώνα της παραγωγικής δραστηριότητας και του εισοδήματος των κατοίκων της και φημίζεται για τα ποιοτικά προϊόντα της.
Στην ομιλία του ο Φάνης Καρκατζούνης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θέρμης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η εν λόγω επένδυση, ως κόμμα και ως "Λαϊκή Συσπείρωση", ταχτήκαμε με συνέπεια ενάντια της. Είναι στάση αρχής και όχι ευκαιριακή ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος.

Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, στρέφουν όλη την προσοχή -τη δική τους και του κόσμου- στην τεχνολογία και τη χωροθέτηση, θεωρώντας δεδομένη την "απελευθέρωση" της Ενέργειας. Ζητούν τεχνικές διευκρινίσεις, εγγυήσεις ασφάλειας και αποφυγής αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Λένε πως είναι ευπρόσδεκτες οι ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, αλλά όχι αυτή, και δεν πρέπει να τις δαιμονοποιούμε.
Αντίθετα, εμείς λέμε πως το κυρίαρχο στοιχείο είναι το ιδιοκτησιακό. Πως και αν ακόμα εξασφαλιζόταν για μια εγκατάσταση η πιο σύγχρονη, η ασφαλέστερη μέθοδος αξιοποίησης π.χ. του SYNGAS, με την ιδανικότερη χωροθέτηση και πάλι εμείς θα είμαστε αντίθετοι να είναι αυτή η εγκατάσταση ιδιωτική. (...)
Δεν ξεχνάμε πως, όταν εμφανίζονται ιδιωτικές επιχειρήσεις αξιοποίησης βιομάζας, πρόκειται για την επίσημη πολιτική γραμμή της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, εδώ και χρόνια, που τώρα επιχειρείται να ενεργοποιηθεί στην πράξη.
Αυτός ο κόσμος με την κινητοποίησή του μπορεί να επιβάλει τα δικά του θέλω, τα δικά του συμφέροντα. Έχει πετύχει μια σειρά νίκες έως τώρα και έτσι πρέπει να συνεχίσει απέναντι στην κυβέρνηση. Σε αυτή την προσπάθεια του κόσμου να δικαιωθεί, εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη στήριξή του».
Τη θέση του ΚΚΕ για την παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας ανέλυσε ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, στέλεχος του ΚΚΕ και καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.
«Οι κατευθύνσεις και τα μέτρα που δρομολόγησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνήσεις της χώρας μας στα πλαίσια της ενιαίας στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας (αλλά και των άλλων κλάδων δημόσιων αγαθών/παροχών) στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων και ήδη έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για το λαό» τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ότι «για να υπάρξει ένας ενεργειακός τομέας που να υπηρετεί τους εργαζόμενους της χώρας μας, που να υπηρετεί την ανάπτυξη της χώρας σε όφελός τους, πρέπει να ανατραπεί η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, η πολιτική της αναδιάρθρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα».
Σημείωσε ότι οι προϋποθέσεις για να κατοχυρωθεί η ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα είναι:
Οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα να αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία.
Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους να ανήκει σε ένα αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα ενέργειας, μηχανισμό της λαϊκής οικονομίας.
Επίσης έκαναν παρεμβάσεις ο δημοτικός σύμβουλος Βασιλικών Λεωνίδας Γραμμένος και ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Ζιώγας.