Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: Προβλήματα των Εκπαιδευτών, Κινητικότητας/Προσανατολισμού ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης, του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών







Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410







ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Προβλήματα των Εκπαιδευτών, Κινητικότητας/Προσανατολισμού ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης, του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών

Το 2001 εκπαιδευτήκαν, από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το μοναδικό πανελλαδικά δημόσιο κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών, οι εκπαιδευτές Κινητικότητας/Προσανατολισμού ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης, για να εκπαιδεύουν παιδιά και ενήλικες με αναπηρία όρασης, στη χρήση του λευκού μπαστουνιού και στις Δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, σε όλη την Ελλάδα.

Οι εκπαιδεύτριες, που προσλήφθηκαν από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Πρωτοπορία» του ΚΕΑΤ, τοποθετήθηκαν 3 στη Θεσσαλονίκη (καλύπτοντας όλη τη Βόρεια Ελλάδα), 1 στην Κρήτη (καλύπτοντας όλη την Κρήτη), 1 στην Πάτρα (καλύπτοντας όλη την Πελοπόννησο) και 1 στην Αθήνα. Από τότε ανελλιπώς εξυπηρετούνε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης.
Παρόλα αυτά, εδώ και 5 χρόνια βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και επαγγελματική ομηρία. Η πληρωμή τους γίνεται χωρίς συνέπεια, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε και αν θα πάρουνε τους μισθούς που τους οφείλονται. Τα οδοιπορικά χωρίς καμία ενημέρωση τα έκοψαν ή δίνονται με καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό πως τους οφείλονται δεδουλευμένα παρελθόντων ετών.
Η οδυνηρή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εκπαιδεύτριες, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι της ΑΜΚΕ Πρωτοπορία, που αντιμετωπίζουν τα ίδια οικονομικά προβλήματα, είναι αλληλένδετη με την τραγική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΚΕΑΤ που οδηγεί σε διαρκή υποβάθμιση το παρεχόμενο από αυτό έργο σε μια περίοδο που οι ανάγκες μεγαλώνουν.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
-       Να αποπληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτριών της ΑΜΚΕ «Πρωτοπορία» και να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή του μισθού των, όπως και των υπόλοιπων εργαζομένων της, που απασχολούνται σε άλλους κρίσιμους τομείς του κέντρου ή έχουν απολυθεί χωρίς να έχουν εξοφληθεί οι μισθοί τους.
-       Να απορροφηθούν στο ΚΕΑΤ όλοι οι εργαζόμενοι της ΑΜΚΕ «Πρωτοπορία», η οποία είχε ιδρυθεί από το ίδιο το ΚΕΑΤ, δεδομένου ότι για περισσότερα από 15 χρόνια καλύπτουν πάγιες ανάγκες του και σήμερα κινδυνεύουν με απόλυση από την εισβολή των -νέας κοπής εταιριών - «ΚΟΙΝΣΕΠ», που επιβάλλουν ακόμη χειρότερους όρους εργασίας και νέες κατηγορίες απλήρωτων εργαζόμενων.
-       Να εξασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από το ΚΕΑΤ για την κάλυψη όχι μόνο των σημερινών συρρικνωμένων δραστηριοτήτων του ΚΕΑΤ, αλλά και όλων των αναγκαίων υπηρεσιών για την πλήρη στήριξη των τυφλών.
 Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Ελένη Γερασιμίδου
Λιάνα Κανέλλη
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μανώλης Συντυχάκης