Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
Στις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν από την πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, αναφέρεται σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υποβλήθηκε από το βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Γκιόκα.
Η Ερώτηση αναφέρει:
«Η πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο δημιούργησε ασφυκτικές κι επικίνδυνες καταστάσεις στο Θριάσιο και άλλες μεγάλες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, εξαιτίας των τοξικών στοιχείων του νέφους (διοξίνες, φουράνια κ.ά.), που για μέρες επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία των κατοίκων και ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων.

Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι εξαιρετικά σοβαρές, αφού οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, στην τεράστια πλειοψηφία τους εργατικά - λαϊκά στρώματα, εισπνέουν επί μέρες τις εκπεμπόμενες διοξίνες και άλλους τοξικούς αέριους ρύπους. Σοβαρός είναι και ο κίνδυνος να περάσουν οι ρύποι αυτοί και στη διατροφική αλυσίδα.
Αν και είναι η τρίτη φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, αυτή τη φορά κυβέρνηση και Περιφέρεια ολιγώρησαν δραματικά για την κατάσβεσή της και δεν την αντιμετώπισαν με επιχωμάτωση, όπως στο παρελθόν. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια, αν και ξέρουν ότι η επιχωμάτωση είναι καλύτερη μέθοδος και πρακτική, που επιταχύνει την κατάσβεση και περιορίζει σημαντικά την καιόμενη μάζα, δεν το έπραξαν και για οικονομικούς λόγους, ενισχύοντας την ανησυχία και το φόβο ότι, σε καταστάσεις σοβαρού κίνδυνου πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου, δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης.
Αποδεικνύεται η ανυπαρξία πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επαρκούς προσωπικού και μέσων, έλλειψη διαδικασιών και υποδομών, σχεδίου εκτάκτων καταστάσεων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία του κ.λπ. Αποδεικνύεται, επίσης, για μια ακόμη φορά, ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι ασύμβατη με μέτρα πρόληψης και προστασίας. Οτι ακόμη και αυτή η χρήσιμη μέθοδος της ανακύκλωσης μπορεί να αποβεί μάστιγα για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος, όταν υποτάσσεται στο κέρδος του καπιταλιστή.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:
- Γιατί δεν πάρθηκαν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, την προστασία της δημόσιας υγείας, την αντιμετώπιση των βραχυ-μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων;
- Ποια απαραίτητα μέτρα, σχέδια και έλεγχοι θα ληφθούν για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, για την προστασία του περιβάλλοντος; Για την καταγραφή ως βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα, συσκευασιών (ΒΕΑΣ) των υλικών που έχουν ολοκληρωτικά ή ένα μέρος τους καεί, σε σχέση και με το αν έχουν περιληφθεί στα αποτελέσματα δράσης της "Γενικής Ανακυκλώσεως - Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ" και με ποιο οικονομικό αντίτιμο υπέρ της εταιρείας ανακύκλωσης και την άμεση παύση και απομάκρυνση επιχειρήσεων δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων και καμίας νέας αδειοδότησης στο Θριάσιο Πεδίο».