Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να ανοίξουν για το κοινό οι ιστορικές φυλακές της Αίγινας



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 19 Ιούνη 2015

 Την άσχημη κατάσταση των ιστορικών φυλακών της Αίγινας αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης.

Αναλυτικά, η Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος επισημαίνει:

«Ο χώρος των φυλακών της Αίγινας υπήρξε ένας τόπος μαρτυρίου για εκατοντάδες αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, για εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ. Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, από τα χρόνια του "Ιδιώνυμου", αλλά και στη συνέχεια τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, του Εμφυλίου, της μετεμφυλιακής περιόδου, της δικτατορίας των συνταγματαρχών, εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν.

Μέσα στις φυλακές της Αίγινας, όπως και στους άλλους τόπους μαρτυρίου οι κομμουνιστές οργάνωναν τη ζωή τους. Μορφωνόντουσαν, αθλούνταν, ανέπτυσσαν πολιτιστική δραστηριότητα. Η δράση των ομάδων συμβίωσης των φυλακών είναι μνημειώδης.

Σήμερα η κατάσταση στο χώρο των φυλακών είναι πολύ άσχημη. Οι φυλακές είναι κλειστές και μη προσβάσιμες στο κοινό, καθότι οι εργασίες στο κτίριο δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μέρος του αρχειακού υλικού φαίνεται να είναι αποθηκευμένο σε δημοτικό σχολείο της Αίγινας, χωρίς να έχει κανείς πρόσβαση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να τελειώσουν οι εργασίες στις φυλακές και να ανοίξουν για το κοινό, προκειμένου να έρθει σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας και ιδιαίτερα η νέα γενιά».

Εκδήλωση τιμής από την ΤΟ Πειραιά

Τιμώντας τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους ήρωες κομμουνιστές που πάλεψαν μέχρι τέλους για το δίκιο της εργατικής τάξης, η ΤΟ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί το Σάββατο 28/6, εκδήλωση στο ιστορικό κτίριο των φυλακών της Αίγινας.

Το ραντεβού έχει δοθεί στις 7.00 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, από όπου με πλοίο της γραμμής θα γίνει η μετάβαση στο νησί της Αίγινας και με πορεία οι συμμετέχοντες θα φτάσουν στον ιστορικό χώρο των φυλακών.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καλλιτεχνικό μέρος, καθώς και έκθεση αρχειακού υλικού από το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ σε ειδικές προθήκες. Επίσης, θα γίνει ξενάγηση στους χώρους της φυλακής. Μετά την εκδήλωση, στεφάνια θα κατατεθούν στον τόπο εκτελέσεων του νησιού, στην παραλία του Τούρλου, καθώς και στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων, στο νεκροταφείο της Αίγινας.