Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Λήψη μέτρων για τους πνεύμονες πρασίνου στη Δυτική Αττική. Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ   Παρασκευή 19 Ιούνη 2015 
Στη λήψη μέτρων για την αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων της Δυτικής Αττικής αναφέρεται σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η Ερώτηση αναφέρει: «Στη Δυτική Αττική βρίσκονται ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας, το Ορος Αιγάλεω - Ποικίλο Ορος και το Πάρκο "Α. Τρίτσης", που είναι πνεύμονες πρασίνου, σημαντικοί για όλο το Λεκανοπέδιο.
Η πολιτική της ΕΕ που υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ακολουθεί και η σημερινή, έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, οδηγεί στην εμπορευματοποίηση των δασών, με εκχώρηση αρμοδιοτήτων για τη διαχείρισή τους σε επιχειρηματικούς ομίλους. Στην ίδια κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης είναι και η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει σε ιδιωτική εταιρεία, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα έργα αντιπυρικής προστασίας της Πάρνηθας με κόστος μετά την έκπτωση 410.000 ευρώ.
Στα προαναφερόμενα βουνά και στο Πάρκο "Τρίτσης" εντοπίζονται σοβαρές και επικίνδυνες ελλείψεις, σχετικά με τη διαχείριση των δασικών εκτάσεων και την πυροπροστασία τους.

Πιο συγκεκριμένα, στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας υπάρχουν κενά σε μόνιμο προσωπικό δασοπροστασίας και διαχείρισης (δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες, δασεργάτες) που έπρεπε να απασχολείται με μελέτες και έργα δασοπροστασίας, πρόληψης των δασικών πυρκαγιών (καθαρισμό του δάσους, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, τη διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, την κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών και κρουνών υδροληψίας) και οικολογικής προστασίας.
Στο Αιγάλεω - Ποικίλο Ορος η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική. Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης - αντιπυρικής προστασίας. Πυροσβεστικοί κρουνοί, από τις δεξαμενές ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών μέσων είναι εκτός λειτουργίας οι δύο δεξαμενές ανοικτού τύπου, ενώ από τις περιμετρικές μόνο δύο είναι λειτουργικές. Επιπλέον, οι δασικοί δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση, γεγονός που δυσχεραίνει την προσβασιμότητα, ενώ ανύπαρκτη είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων των ορεινών αυτών όγκων.
Στο Πάρκο "Α. Τρίτσης" υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, εξαιτίας της μη αποψίλωσης και της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας. Επίσης, τα στάσιμα νερά των λιμνών του πάρκου αποτελούν εστία μόλυνσης για τους επισκέπτες του.
Την ίδια στιγμή, η Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, υποχρηματοδότησης, ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή.
Ερωτώνται οι υπουργοί ποια μέτρα θα πάρουν για:
-- Να εξασφαλισθούν απόλυτα αναγκαίοι πόροι, προσλήψεις αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, επίγεια και εναέρια μέσα για να καλυφθούν αποτελεσματικά οι τρεις σημαντικές για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής εκτάσεις.
-- Την έκτακτη επιχορήγηση των δήμων που γειτνιάζουν με τις προαναφερόμενες εκτάσεις».
Την Ερώτηση υπέβαλαν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη, Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου.