Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τίμησαν τους 101 εκτελεσμένους του στρατοπέδου «Παύλου Μελά»



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 24 Ιούνη 2015
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους 101 εκτελεσμένους του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» πραγματοποίησε η ΤΕ Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ μαζί με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Σταυρούπολης.
Στην εκδήλωση, μίλησε ο Γιάννης Καραμπίνος, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών και ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών ηρώων.

Στις 6 Ιούνη 1944, έγινε η μεγαλύτερη από τις ομαδικές εκτελέσεις που οργάνωσαν οι Γερμανοί στη Θεσσαλονίκη και μία από τις μεγαλύτερες σε όλη την κατεχόμενη τότε από τους ναζί Ελλάδα, με 101 πατριώτες, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής βίας. 101 ήρωες, νέοι, παλικάρια, φοιτητές, διανοούμενοι, εργάτες, αγρότες, μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, αντιπρόσωποι απ' όλη την Ελλάδα έπεσαν θύματα του γερμανικού φασισμού και των ντόπιων συνεργατών τους.
Ανάμεσά τους ήταν και ο 36χρονος καθηγητής, Κώστας Χατζήμαλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Κ. Χατζήμαλης, που είχε γεννηθεί το 1908 στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας και υπήρξε για χρόνια και συντάκτης του «Ριζοσπάστη», είχε έρθει στη Μακεδονία στις αρχές του 1944, αναλαμβάνοντας Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης. Συνελήφθη από τους Γερμανούς σε ένα τυχαίο μπλόκο στο δρόμο και φυλακίστηκε στου «Παύλου Μελά», χωρίς οι κατακτητές να γνωρίζουν το πραγματικό του όνομα και την ιδιότητά του, καθώς κυκλοφορούσε με ψεύτικη ταυτότητα.