Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Στα όρια της λειτουργίας τους βρίσκονται τα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Καμία δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 22 Μάη 2015
 «Από το πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης με τους δανειστές «εξαρτάται» και τι «θα γίνει με τα σχολεία» (!) ήταν η απάντηση που έδωσε, χτες, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τ. Κουράκης, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, η οποία αφορούσε την ανάγκη να δοθεί τώρα έκτακτη χρηματική επιχορήγηση, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων της Θεσσαλονίκης, των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού, που επί της ουσίας σημαίνει ότι στα σχολεία της Θεσσαλονίκης δε θα δοθεί «δεκάρα τσακιστή», είναι ενταγμένη στους γνωστούς προπαγανδιστικούς ελιγμούς της κυβέρνησης, προκειμένου να καλλιεργήσει τη λογική της αναμονής στους εργαζόμενους. Μάλιστα, πρόσθεσε, εντείνοντας την πρόκληση, πως: «Πρέπει να ξέρετε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας βάζει στο τραπέζι και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, με την ταυτόχρονη ύπαρξη ενός αναπτυξιακού πακέτου. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους για την Παιδεία, για την Υγεία, για την Κοινωνική Πρόνοια, για την Ασφάλιση και τα υπόλοιπα», ανάγοντας τη συμφωνία με τους δανειστές, η οποία αφορά την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, σε εθνική υπόθεση!

Ο Τ. Κουράκης απάντησε αυτά, όταν, όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «το φυσικό αέριο έχει να πληρωθεί από τον προηγούμενο χρόνο. Υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί τηλεφώνου, νερού, ειδών καθαριότητας, χαρτικών και άλλων. Οι προμηθευτές είναι απλήρωτοι και αρνούνται να προμηθεύσουν με νέα υλικά τα σχολεία». Δεν υπάρχουν κόλλες Α4, είναι χαλασμένα τα φωτοτυπικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επισήμανε ότι τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός έχουν στόχο να καλύψουν ότι αιτία είναι η υποχρηματοδότηση της Παιδείας, πολιτική που έχει τη σφραγίδα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να ενισχύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πολιτική που ακολουθεί και η νέα κυβέρνηση. Ευθύνες, επισήμανε, έχει και η δημοτική αρχή του Δήμου Θεσσαλονίκης, που συναινεί σε αυτή την κατάσταση, προσθέτοντας ότι όχι μόνο έχουν δοθεί μόνο δύο δόσεις από την κρατική επιχορήγηση, αλλά από αυτά, «ο Δήμος παρακράτησε περίπου 260.000 ευρώ, γιατί του είχαν παρακρατηθεί για την πληρωμή του ρεύματος του 2014, από τον Αύγουστο ως το Δεκέμβρη»!
Κάλεσε σε αγωνιστική συστράτευση την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, διεκδικώντας «άμεση χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και γενικότερα για αποκλειστικά, ενιαία, δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά».