Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια πυροδοτούνται από την ιμπεριαλιστική επέμβαση


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 22 Μάη 2015

Στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων στην ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στην επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που πυροδοτούν επικίνδυνες εξελίξεις και προκαλούν φτώχεια και εξαθλίωση στο λαό, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στη συζήτηση για την «κατάσταση στην ΠΓΔΜ», στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Στην ομιλία του υπογράμμισε τα εξής:
«Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή δεν αποτελούν έκπληξη. Είναι συνέπεια και συνέχεια της επέμβασης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η καλλιέργεια κρατικών μεγαλοϊδεατισμών, αξιοποιώντας το προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, εθνοτικών και θρησκευτικών διενέξεων, η αλλαγή συνόρων, η εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων, πατώντας στη λαϊκή δυσαρέσκεια για την αντεργατική πολιτική, γίνονται εργαλεία για το ξαναμοίρασμα του πλούτου, έλεγχο των δικτύων μεταφοράς (ιδιαίτερα της Ενέργειας) από επιχειρηματικούς ομίλους. Τα δικά τους συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς τους με τα ρωσικά και αμερικανικά μονοπώλια εξυπηρετούν και αποτυπώνουν οι εκθέσεις προόδου της ΕΕ.
Οι λαοί της ΠΓΔΜ, των Βαλκανίων, έζησαν ειρηνικά στο σοσιαλισμό. Στον καπιταλισμό, γεύτηκαν τη βαρβαρότητα, τον πόλεμο, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση. Επιβάλλεται να είναι σε επαγρύπνηση για να ακυρώσουν τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τα νέα δεινά που συνεπάγεται η ένταξη της ΠΓΔΜ και άλλων χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».