Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Εγκρίσεις σε επενδύσεις με σοβαρές αρνητικές συνέπειες



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 26 Μάη 2015

Με το πρόσχημα της υγιούς επιχειρηματικότητας η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να ανοίξει τον επικίνδυνο δρόμο για «επενδύσεις» σε κατασκευή εργοστασίων καύσης βιομάζας, που, με βάση το πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σημαίνει παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, μαζικές αλλαγές στη χρήση γης και σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Τα όσα ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.
Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι είναι μεν θετική εξέλιξη ότι από το υπουργείο ακυρώθηκε η κατασκευή και λειτουργία μονάδας βιομάζας στην περιοχή Κοπανάδες του δήμου Φαιστού Ηρακλείου, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι αγώνες των κατοίκων, οι προσφυγές του δήμου και οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Οπως σημείωσε, η κατασκευή του εργοστασίου ακυρώθηκε, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είχε χαρακτηριστεί «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας», θέτοντας το ερώτημα τι θα γίνει με άλλες περιοχές που δεν φέρουν αυτόν το χαρακτηρισμό, ενώ επισήμανε ότι ήδη στην περιοχή της Κρήτης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εγκρίνει μέχρι τώρα εννιά σχετικές αιτήσεις για κατασκευή και λειτουργία τέτοιων μονάδων, από τις οποίες ορισμένες εγκρίθηκαν με τη σημερινή κυβέρνηση.

Απαντώντας ο υπουργός ανέφερε ότι «το υπουργείο επεξεργάζεται την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου» αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα. Σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε αφοριστικά να απορρίπτουμε όλες τις επενδύσεις που έχουν ως βάση τη βιομάζα, διότι δεν είναι όλες της ίδιας κατεύθυνσης και των ίδιων επιπτώσεων. Πρέπει μία-μία να κρίνεται χωριστά, μέχρι να φτιαχτεί, βεβαίως, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν πιο αντικειμενικά κριτήρια και πιο επωφελή για τον ελληνικό λαό»!
Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι «ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στη χρήση γης, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες που αφορούν τους υδροφόρους ορίζοντες, τα δίκτυα του νερού, την άρδευση των αγροτεμαχίων και φυσικά την υγεία των ίδιων των κατοίκων από τους αέριους ρύπους, τις οσμές και τα μικροσωματίδια του μονοξειδίου του άνθρακα».
Οπως σημείωσε «να μην εκληφθεί ότι γενικά το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην αξιοποίηση όλων αυτών των εναλλακτικών μορφών Ενέργειας, μεταξύ αυτών και της βιομάζας, αλλά με την προϋπόθεση του τρίπτυχου ιδιοκτησιακό, τεχνολογία και χωροθέτηση». Δηλαδή, «εμείς βλέπουμε πάρα πολύ συγκεκριμένα και διαλεκτικά το τρίπτυχο "ιδιοκτησία, τεχνολογία και χωροθέτηση", όπως το ίδιο ισχύει και για τα νερά και για τα σκουπίδια. Δεν κοιτάμε μόνο την τεχνολογία ή τη χωροθέτηση χωρίς να εξετάζουμε το ιδιοκτησιακό ζήτημα». «Από αυτήν την άποψη, το ΚΚΕ έχει θέσει στην πρώτη γραμμή την πλήρη απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Ενέργειας σε οποιαδήποτε μορφή. Και φυσικά το ΚΚΕ είναι εκείνο που λέει ότι μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας θα χρησιμοποιήσει όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά με κοινωνική ιδιοκτησία κάτω από εργατικό, λαϊκό έλεγχο προς όφελος των εργαζομένων».