Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΔΗΜΟΣΙΟ - ΟΤΑ: Γενίκευση των συμβάσεων έργου στην καθαριότητα



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 29 Μάη 2015
Αλλο ένα βήμα προς την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους ΟΤΑ και γενικότερα στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα κάνει η κυβέρνηση, με το άρθρο 49 του νόμου Κατρούγκαλου (4235/2015), με το οποίο είτε ανανεώνονται, είτε παρατείνονται μέχρι 31/12/2015 οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Οπως προκύπτει από κοινή ερμηνευτική εγκύκλιο των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, η μεταβολή αυτή στις συμβάσεις θα γίνει ταυτόχρονα με τη μετατροπή τους σε συμβάσεις έργου, γεγονός που σημαίνει επιδείνωση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δηλαδή, χιλιάδες καθαρίστριες και καθαριστές, κυρίως στους ΟΤΑ, μετατρέπονται σε συμβασιούχους έργου, που σημαίνει ότι χάνουν το δικαίωμα ασφάλισης στα ΒΑΕ (όσοι το είχαν), το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το μειωμένο ωράριο απασχόλησης, τα μέσα ατομικής προστασίας κ.ά.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να καταγγείλουν την εκβιαστική αυτή εξέλιξη και να αγωνιστούν για να ακυρωθεί στην πράξη, απαιτώντας από τα Δημοτικά Συμβούλια αποφάσεις για τη συνέχιση της δουλειάς των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων με ίδια ενιαία σχέση εργασίας με πλήρη δικαιώματα, καθώς και τη μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Στο μεταξύ, διαμαρτυρία στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας έκανε χτες αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αττικής. Κατήγγειλαν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποφάσισε την ανανέωση των συμβάσεων μόνο για τέσσερις μήνες, παρατείνοντας τη μακροχρόνια εργασιακή ομηρία τους. Απαίτησαν να στηρίξει το δημοτικό συμβούλιο τα αιτήματά τους για ανανέωση των συμβάσεων για όλη τη σχολική χρονιά και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε τις διεκδικήσεις τους και συντάχθηκε επί της ουσίας με την κυβέρνηση, αποφασίζοντας την ανανέωση των συμβάσεων για έναν χρόνο, μόνο με την προϋπόθεση ότι το κράτος θα καλύψει τη μισθοδοσία τους!