Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα μέτρα πρόληψης για τον καταρροϊκό πυρετό στον Νομό Μαγνησίας



ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Κυρ, 24/05/2015 - 11:13
Ερώτηση στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα μέτρα πρόληψης για τον καταρροϊκό πυρετό στον Νομό Μαγνησίας, και παροχή εμβολίου και εμβολιασμού δωρεάν από το κράτος, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης.
Αναλυτικά το κείμενο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Μέτρα πρόληψης για τον καταρροϊκό πυρετό στον Νομό Μαγνησίας, και παροχή εμβολίου και εμβολιασμού δωρεάν από το κράτος.
Η περσινή επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού αποδεκάτισε 10άδες χιλιάδες αιγοπρόβατα, μείωσε την παραγωγικότητα και αναπαραγωγή του υπόλοιπου ζωικού κεφαλαίου, προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στον κλάδο και στην οικονομία της περιοχής της Μαγνησίας, συρρίκνωσε το πενιχρό εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Φέτος, αν και δεν παίρνονται προληπτικά μέτρα, π.χ. ψεκασμοί, προσλήψεις κτηνιάτρων, έλεγχοι στο ζωικό κεφάλαιο κ.ά., προωθείται και διαφημίζεται το ειδικό εμβόλιο και ο εμβολιασμός των ζώων, ως μοναδική ελπίδα για την αντιμετώπιση επανεμφάνισης του καταρροϊκού πυρετού και των καταστροφικών συνεπειών του. Ωστόσο το χρεώνεται αποκλειστικά και μόνο ο κτηνοτρόφος, ανεβάζοντας ακόμη πιο πολύ το κόστος παραγωγής.
Μπροστά στο μεγάλο αυτό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους της περιοχής, η κυβέρνηση "νίπτει τας χείρας της". Θεωρεί απαγορευτικό το κόστος για την κάλυψη μιας τέτοιας δαπάνης, και μέχρι σήμερα δεν έχει αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, και ειδικά τους μικρομεσαίους, για τις μεγάλες απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό.
Έτσι, εκτός της αγοράς των εμβολίων, ο κτηνοτρόφος λόγω της υποστελέχωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας (5 μόνο κτηνίατροι για όλες τις ανάγκες στον νομό) θα πρέπει να πληρώσει και ιδιώτη κτηνίατρο.
Επειδή η κατάσταση και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι οικονομικά τραγική, βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής από την αντιλαϊκή πολιτική των έως τώρα κυβερνήσεων και της ΕΕ, αλλά και από την περσινή επιζωοτία που αποδεκάτισε τα κοπάδια τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα πρόληψης θα πάρει για να μην ξαναεμφανιστεί η νόσος, αλλά ταυτόχρονα και να αναλάβει η κυβέρνηση, ως οφείλει, το κόστος του εμβολίου και τον εμβολιασμό των ζώων δωρεάν, για τον καταρροϊκό πυρετό».