Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ





Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Οικονομίας, υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης

Θέμα: Εκτεταμένες κατολισθήσεις σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Θέρμης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης
 Σε αναστάτωση βρίσκονται οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων Κάτω Σχολαρίου και Καρδίας του Δήμου Θέρμης εξαιτίας των, από αρχές Απρίλη, εκτεταμένων κατολισθήσεων στις περιοχές μετά την σωρεία έντονων βροχοπτώσεων του προηγούμενου διαστήματος.
Ειδικότερα η ευρισκόμενη σε εξέλιξη πλέον εκτεταμένη κατολίσθηση στην Τ.Κ. Κάτω Σχολαρίου, Δ.Ε. Μίκρας, Δήμου Θέρμης, έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα τις εξής επιπτώσεις σε δημόσια-δημοτική περιουσία:
-   Αποκόπηκε  η δημοτική οδός (Οδός Γεωργίου Καρρά) μεταξύ των οικοπέδων 256/257 και 148.
-   Αποκόπηκε η λειτουργία του δημοτικού δικτύου ύδρευσης από την παραπάνω οδό,
-   Αστόχησε από κατολίσθηση το κατάντη τμήμα του οικοπέδου του νεόδμητου 2ου Νηπιαγωγείου Κ. Σχολαρίου και άμεσα απειλείται η επέκταση της κατολίσθησης σε τμήμα της αυλής του σχολείου. Με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς θορυβημένοι να μην στέλνουν πλέον τα παιδιά τους στο σχολείο.
- Ενώ έχουν ήδη επηρεασθεί αυλές σπιτιών και απειλούνται άμεσα σε μετακίνηση κατοικίες και βιοτεχνικά κτίρια.
Η συγκεκριμένη εκτεταμένη κατολίσθηση είναι ενεργός και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Καθημερινά παρατηρούνται συνεχείς περαιτέρω μετακινήσεις επιδείνωσης της κατάστασης και απειλείται η άμεση επέκτασης της σε μεγαλύτερο τμήμα του οικισμού και βέβαια προς το κτίριο του Νηπιαγωγείου Σχολαρίου.

Επίσης η ευρισκόμενη σε εξέλιξη κατολίσθηση απλού εδαφικού χαρακτήρα της Τ.Κ. Καρδίας, Δ.Ε. Μίκρας, Δήμου Θέρμης έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα τις εξής επιπτώσεις σε δημόσια-δημοτική περιουσία:
-          Αποκοπή της δημοτικής οδού.
-          Ενώ απειλούνται νεόκτιστες κατοικίες
Η συγκεκριμένη κατολίσθηση εξακολουθεί να είναι ενεργός, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθημερινά παρατηρούνται συνεχείς εδαφικές μετακινήσεις επιδείνωσης της κατάστασης και απειλείται η άμεση επέκτασης της σε  μεγαλύτερο τμήμα του δημοτικού δρόμου και του οικισμού.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
-                     Την λήψη των αναγκαίων μέτρων (άμεσης αποτελεσματικότητας) για την επιβράδυνση των μετακινήσεων των κατολισθήσεων
-                     Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, πλήρης αποζημίωση των πληγέντων και πλήρης αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.
-                     Να δοθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και άλλων έργων υποδομής στο Δήμο Θέρμης.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Ελένη Γερασιμίδου