Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ




Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Για το πρόγραμμα χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών.
 Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και με βάση τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του προγράμματος του ΕΣΠΑ με τίτλο «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ», ενδέχεται για την περίοδο 2015-2016 τα κονδύλια να μειωθούν και να φιλοξενηθούν πολύ λιγότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2014-2015. Το πρόβλημα προκύπτει καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια του προγράμματος μειώνονται για φέτος σχεδόν κατά 50%. Τα κονδύλια που συνέδραμαν πέρσι το πρόγραμμα περιήλθαν κατά 125 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και κατά 63 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους, σύνολο 188 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα εξυπηρέτησε 85 χιλιάδες παιδιά σε παιδικούς σταθμούς (ιδιωτικούς και δημοτικούς) καθώς και στα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Οι περικοπές στο πρόγραμμα θα οδηγήσουν όπως υπολογίζεται εκτός παιδικών σταθμών 40 χιλιάδες παιδιά τουλάχιστον και πάνω από 10 χιλιάδες εργαζόμενοι θα απολυθούν (από 19.500 που δουλεύουν με βάση το πρόγραμμα). Να σημειωθεί ότι το προσωπικό δουλεύει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με καθεστώς ανανεούμενων συμβάσεων 3 χρόνια τώρα και η παρουσία του δεν καλύπτει μόνο την φροντίδα και αγωγή των παιδιών που υποδέχεται το πρόγραμμα. Είναι το προσωπικό εκείνο που σηκώνει στις πλάτες του ήδη τις μεγάλες και τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό που για χρόνια έχουν διαμορφωθεί στους παιδικούς σταθμούς, με ευθύνη κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αιρετών και με βάση την κατεύθυνση ΕΕ-ΟΟΣΑ, το κράτος να ξεφορτωθεί την χρηματοδότηση κρίσιμων κοινωνικών αναγκών και υπηρεσιών. Είναι καθαρό ότι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τις ανάγκες της μόνιμης χρηματοδότησης των δημόσιων δομών, υποκαθιστώντας τες με ευκαιριακές δράσεις και με πάρα πέρα επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας.  

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
·        Τι κονδύλια έχουν διασφαλιστεί για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος και αν φέτος θα καλύψει περισσότερα  παιδιά . Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του.
·        Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του συνόλου του προγράμματος μέσα από τις δημόσιες και δημοτικές δομές ή θα συνεχίσει την πριμοδότηση των ιδιωτών στο χώρο της προσχολικής αγωγής.
·        Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων που πληρώνονται από το πρόγραμμα όμως είναι το ελάχιστα αναγκαίο μέγεθος σε αριθμό για να μπορέσουν να κρατηθούν στοιχειωδώς σε λειτουργία οι δημοτικοί σταθμοί και σημειωτέον όλοι τους έχουν περάσει τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
·        Θα αυξήσει η κυβέρνηση την κρατική χρηματοδότηση για ενίσχυση των παιδικών σταθμών σε αναγκαίες υποδομές, προσωπικό και ως δωρεάν παροχή στην οικογένεια.
 Ο βουλευτής 
Νίκος Καραθανασόπουλος
 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΛΘ΄
Δευτέρα 11 Μαΐου 2015
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 192/5-5-2015 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών.
Θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Νικόλαος Βούτσης.
Κύριε Καραθανασόπουλε, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, η ερώτηση αυτή έγινε με βάση μια σειρά από δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί, κύριε Υπουργέ.
Και από αυτήν την άποψη την καταθέσαμε ακριβώς για να μας ενημερώσει η Κυβέρνηση σε σχέση με την εικόνα που διαμορφώνεται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά περαιτέρω να μας ενημερώσει για τις ενέργειες τις οποίες πρόκειται να κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών καθώς και των σταθμών ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ.
Με βάση τα δημοσιεύματα αυτά, κύριε Υπουργέ, τονίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν για φέτος τα διαθέσιμα κονδύλια από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» κατά 50%. Πιο συγκεκριμένα, η εικόνα η οποία διαμορφώνεται με βάση αυτά τα δημοσιεύματα λέει ότι για την περίοδο 2014-2015 συνολικά για το πρόγραμμα διατέθηκαν 125 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και 63 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους, δημόσια δαπάνη, δηλαδή, 188 εκατομμύρια ευρώ.  Το πρόγραμμα αυτό εξυπηρέτησε ογδόντα πέντε χιλιάδες παιδιά σε παιδικούς σταθμούς ιδιωτικούς και δημόσιους καθώς και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ.
Αν ισχύει αυτή η εικόνα, δηλαδή ότι θα μειωθούν κατά 50%, αυτό σημαίνει ότι περίπου τα μισά παιδιά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα βγουν εκτός παιδικών σταθμών και περίπου οι μισοί εργαζόμενοι, γύρω στις δέκα χιλιάδες από τους είκοσι χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα, θα απολυθούν. Και να λάβουμε υπόψη ότι το συγκεκριμένο προσωπικό δουλεύει πάνω από τρία χρόνια με καθεστώς ανανεούμενων συμβάσεων. Ουσιαστικά στηρίζει τη λειτουργία των συγκεκριμένων παιδικών σταθμών.
Και βέβαια η όλη εικόνα που διαμορφώνεται θα έρθει προσθετικά στα τεράστια προβλήματα που υπήρχαν μετά την απόφαση των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να περάσουν οι παιδικοί σταθμοί στην ευθύνη των Δήμων, άρα με τα προβλήματα λειτουργίας τους, με τη χρόνια υποχρηματοδότηση, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε παιδικούς σταθμούς όσον αφορά στις αναγκαίες υποδομές.
Από αυτήν την άποψη αυτά τα οποία ρωτάμε στην ερώτηση, κύριε Υπουργέ, είναι: Τι κονδύλια έχουν διασφαλιστεί για φέτος; Γιατί βεβαίως εκτός από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι και οι υπόλοιποι παιδικοί σταθμοί που δεν είναι ενταγμένοι και ήδη οι Δήμοι ξεκινάνε αυτήν την περίοδο να ζητάνε αιτήσεις εγγραφής για το νέο έτος, δηλαδή 2015-2016. Χωρίς όμως να γνωρίζουν πόσοι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και πόσοι κανονικά, χωρίς πρόγραμμα, δεν μπορούν να προγραμματίσουν για τη δικιά τους δραστηριότητα.
Άρα, τι κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα για του χρόνου; Αυτό το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά και μόνο δημόσιες και δημοτικές δομές ή θα χρηματοδοτεί και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς όπως έγινε μέχρι τώρα;
Τι σκέψη έχει η Κυβέρνηση σχετικά με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων οι οποίοι μέσα από ΑΣΕΠ ανανεώνουν τη σύμβασή τους συνεχόμενα τα τρία τελευταία χρόνια. Πώς σκέφτεται η Κυβέρνηση συνολικότερα να αντιμετωπίσει το ζήτημα; Γιατί το πρόγραμμα αυτό έχει κοντά ποδάρια. Κάποια στιγμή θα σταματήσει και τα προβλήματα θα είναι πολύ πιο σοβαρά για να αντιμετωπιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Καραθανασόπουλε.
Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Νικόλαος Βούτσης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα αυτό το οποίο θέτετε. Μας απασχολεί οπωσδήποτε πολύ και πρέπει να χαράξουμε μία στρατηγική η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν από το καλοκαίρι και ύστερα, μετά από αυτό που ελπίζουμε να καταφέρουμε, δηλαδή να συναφθεί μία στρατηγική συμφωνία με τους εταίρους δανειστές με βάση την οποία θα καταστεί δυνατόν να αποδεσμευτούν πόροι, τόσο σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα –θέμα που συζητιέται έτσι και αλλιώς και τώρα- αλλά κυρίως με την απομείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους και την αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων συνολικά για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μόνο διά του ΕΣΠΑ δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν. Και απαντάω συνολικά και σε μια ίδια ερώτηση που ακολουθεί αμέσως μετά.                   
Δεν είναι δυνατόν για τα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες και κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει κιόλας. Θα έπρεπε, δηλαδή, όλα αυτά να είναι δημόσια και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μέσω της δημιουργίας μιας κοινωνικής υπηρεσίας των δήμων, μόνιμων, να είναι ενσωματωμένα απολύτως στην λειτουργία του κοινωνικού κράτους στο επίπεδο του δήμου. Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική λογική, την οποία προσπαθώ τώρα, που δεν έχουμε ακόμα τα οικονομικά δεδομένα που σας είπα, τελικά να την προχωρήσουμε. Έχει συγκληθεί, ήδη, μια διυπουργική επιτροπή για να συζητήσουμε πώς θα μπορούσαν να είναι αυτές οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου οι οποίες να εγκολπώνονται και να συλλειτουργούν το σύνολο των κοινωνικών δομών σε κάθε δήμο.
Τα οικονομικά δεδομένα είναι αυτά που είπατε, αλλά είναι λάθος. Δεν θα κάναμε ποτέ αυτό το λάθος. Δεν απάντησα και στον συνάδελφο, τον σύντροφό σας τον κ. Σοφιανό, διότι και στην ΚΕΔΕ, πριν από τρεις μέρες, στην έναρξη του συνεδρίου ανέφερε ότι θα μείνουν έξω τόσα παιδιά. Είναι προφανές πως δεν θα μείνουν. Η πολιτική συμφωνία που έχουμε κάνει σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου είναι αυτά τα διαθέσιμα χρήματα, τα οποία φτάνουν για τα πρώτα δυόμισι χρόνια χοντρικά στην καλύτερη των περιπτώσεων, εάν λειτουργήσουν με βάση το πώς λειτουργούσαν τα πράγματα, να έρθουν εμπροσθοβαρώς στο ΕΣΠΑ και να καλυφθούν αυτά τα χρόνια.
Άρα, δεν θα παρουσιαστεί ένα άμεσο ζήτημα. Είναι προφανές, όμως, πως θα υπάρχει σοβαρό ζήτημα για το μέλλον και θα πρέπει να προχωρήσουμε με μια εντελώς διαφορετική λογική, πάντοτε στη βάση της δημόσιας αντίληψης, και να δούμε και με την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των κονδυλίων από τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Υγείας, κλπ., να καλυφθούν και μέσω των ΚΑΠ αυτές οι δομές και με μόνιμο προσωπικό, που επίσης είναι ένα στοίχημα το οποίο θα δούμε πώς θα το υλοποιήσουμε. Διότι αυτά τα εντεκάμηνα είναι πραγματικά προβληματικά, όπως και το ζήτημα του ωραρίου τους που αυξήθηκε από τριάντα σε σαράντα ώρες και δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά τους οι κυρίες που είναι εκεί. Είμαστε σαφώς υπέρ της πολιτικής τού να επανέλθουν στις τριάντα ώρες.
Βεβαίως, υπάρχουν κάποια προβλήματα -το έχουμε συζητήσει ήδη με την ΚΕΔΕ και με δήμους- που έχουν σχέση με το ότι πηγαίνουν μέχρι τις τέσσερις η ώρα το απόγευμα και έχουν χωρίσει ήδη σε δύο τετράωρα κάποιοι δήμοι τις εργασιακές σχέσεις ή άλλου τύπου προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να καλύψουμε.
Τασσόμαστε, λοιπόν, ευθέως -είναι θέμα χρόνου και οικονομικών δεδομένων συνολικών και άρα θα το συζητάμε πολύ συχνά αυτό το ζήτημα και αναμεταξύ μας- υπέρ της αρχής των δημόσιων ενιαίων δομών με μόνιμο προσωπικό, με τα εργασιακά δικαιώματα και ανοιχτών στις προκλήσεις των καιρών. Διότι τα παιδιά θα αυξάνονται συνεχώς, όπως και οι ανάγκες των γονέων, θέματα στα οποία θα αναφερθώ ύστερα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το ξέρετε πολύ καλά ότι δεν κάνουμε δίκη προθέσεων. Απλώς, εμάς τι μας ανησυχεί; Μας ανησυχεί αυτό το οποίο είπατε και εσείς στην αρχή. Βεβαίως, αυτά είπαμε ότι είναι στοιχεία από δημοσιεύματα.
Βεβαίως, θα θέλαμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Προσπαθήσατε να δώσετε την εικόνα, αλλά το πρόβλημα, το οποίο το αναγνωρίσατε, είναι το εξής, κύριε Υπουργέ: Θα ξέρουμε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από το καλοκαίρι και μετά με βάση το πώς θα προχωρήσει η συμφωνία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στους θεσμικούς εταίρους, την πρώην τρόικα.
Αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα, κύριε Υπουργέ: τα προβλήματα της καθυστέρησης του προγραμματισμού και αναφορικά με το πόσοι παιδικοί σταθμοί μπορούν να λειτουργήσουν και αναφορικά με το προσωπικό το οποίο πρέπει να ξανακάνει τις ίδιες αιτήσεις, γιατί είναι τώρα τρία χρόνια που ανανεώνει τη σύμβασή του, και συνολικά με τον προγραμματισμό τον οποίο πρέπει να κάνουν οι δήμοι για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη σήμερα, για παράδειγμα, μια σειρά δήμοι ξεκίνησαν τη διαδικασία των αιτήσεων που πρέπει να κάνουν οι λαϊκές οικογένειες για να ενταχθούν στους εκτός ΕΣΠΑ παιδικούς σταθμούς.
Αυτό καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί δυσκολίες και εμπόδια, αν δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά ποια ήταν η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος, ότι δεν θα έπρεπε οι παιδικοί σταθμοί να περάσουν στην ευθύνη του δήμου, θα έπρεπε να είναι δημόσιοι, να είναι κρατικοί παιδικοί σταθμοί, στο πλαίσιο της προσχολικής αγωγής η οποία θα έπρεπε να υπάρχει.
Από αυτή την άποψη, θα έπρεπε με ευθύνη του κράτους και όχι μόνο να λειτουργούν, με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, αλλά και ταυτόχρονα να μην εντάσσονται στη λογική των τροφείων. Διότι η εξέλιξη των πραγμάτων με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στους δήμους, κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε δυστυχώς πολύ καλά ποια ήταν: Υπολειτουργία των παιδικών σταθμών, τροφεία για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς, ανατροπή σε εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους, εντατικοποίηση της εργασίας τους.
Βεβαίως, με όλα αυτά και με τη βοήθεια από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα διαμορφωθεί μια πολύ πιο σοβαρή κατάσταση. Εμείς, βέβαια, ήμασταν αντίθετοι να υπάρχει μια τέτοια χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς, γιατί ακριβώς συμβάλλει στο να οξυνθεί ακόμα περισσότερο το πρόβλημα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Άρα, το ζητούμενο -και θα θέλαμε πραγματικά το επόμενο χρονικό διάστημα να γενικευτεί η συζήτηση- είναι: Πρώτον, το πώς θα μπορέσουν να καλυφθούν οι απαραίτητες υποδομές, οι δομές δηλαδή για τους παιδικούς σταθμούς που είναι αναγκαίοι για να καλύπτουν το σύνολο των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.
Δεύτερον, το προσωπικό αυτό να μονιμοποιηθεί, κύριε Υπουργέ. Από ΑΣΕΠ είναι και τρία χρόνια τους ανανεώνεται συνεχώς η σύμβασή τους. Θα πάμε σε άλλες διαδικασίες; Ουσιαστικά, αυτοί κρατούν τους παιδικούς σταθμούς και τη λειτουργία τους. Πέρα από όλα αυτά τα οποία και εσείς αναγνωρίσατε και το ωράριο για τη φύλαξη των παιδιών, έχουν και μια σειρά άλλες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.
Τέλος, να μπορέσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία, κύριε Υπουργέ, στο επόμενο χρονικό διάστημα το σύνολο των παιδιών των λαϊκών οικογενειών να ενταχθούν, αλλά και πάνω από όλα των οικογενειών των ανέργων. Διότι το ξέρετε πολύ καλά ότι για τα προγράμματα ΕΣΠΑ υπομοριοδοτείται η άνεργη οικογένεια για να στείλει το παιδί της στους παιδικούς σταθμούς και η πλειοψηφία των δήμων, δυστυχώς, αποκλείει τα παιδιά των άνεργων οικογενειών από τους παιδικούς σταθμούς.
Άρα, λοιπόν, υπάρχουν μια σειρά από τέτοια ζητήματα. Εφόσον μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε από τώρα ότι η χρηματοδότηση θα είναι απρόσκοπτη για το επόμενο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για το 2015-2016, αυτή θα είναι μια σημαντική συνεισφορά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Σας ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Ίσως δεν έγινε κατανοητό ότι αυτό που είπα για το καλοκαίρι είχε να κάνει με το κατά πόσο θα μπορούμε πλέον να μελετήσουμε μια άλλη στρατηγική...
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το συνολικότερο…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Δεν είχε να κάνει με τη διασφάλιση για το 2015-2016 και για το 2016-2017. Σας είπα πως αποφασίσαμε -πολιτική απόφαση είναι αυτή εμπροσθοβαρώς- ότι τα κονδύλια για αυτά τα δύο πρώτα χρόνια…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Όχι, ούτε κατά διάνοια. Δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα. Και ο Νίκος Σοφιανός τα είπε αυτά εκεί πέρα. Εύλογα ήταν. Δώσαμε κάποιες διευκρινήσεις, διότι ήταν και εργαζόμενοι μαζεμένοι από τα ΚΔΑΠ.
Είναι σαφές ότι είναι απολύτως εξασφαλισμένα για τα δύο επόμενα χρόνια με τα χρήματα, όμως, που θα αφορούν στα επόμενα πέντε χρόνια. Δηλαδή, το κενό πλέον θα είναι τεράστιο από εκεί και πέρα.
Άρα, θα μελετήσουμε -γι’ αυτό αναφέρθηκα και στο καλοκαίρι- εξ υπαρχής και συνολικά για τις άλλες κοινωνικές δομές, τα ΚΗΦΙ, κτλ -είναι οκτώ, εννιά δομές τουλάχιστον, πολύ σπουδαίες, πάρα πολύ σοβαρές- το πού θα ενταχθούν, πώς θα ενταχθούν, πώς θα αποκτήσουν μια μονιμότητα, και για το προσωπικό και για τα ωράρια.
Έχετε δίκιο για το θέμα των ανέργων οικογενειών. Αυτά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ ακριβώς είναι για τις μανάδες, δεν είναι για τα παιδιά.
Με συγχωρείτε, αλλά αυτό θα το πω, δεν κρατιέμαι, με ξέρετε. Αυτό το κόλπο έχει γίνει. Είμαστε κολπατζήδες γενικώς και ευλόγως και κάποιοι από τους καλοπροαίρετους εταίρους έξω το λένε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να διευκολυνθεί η μερική απασχόληση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Το βάλαμε για να διευκολύνονται οι μανάδες να αφήνουν τα παιδιά τους για να βρουν δουλειά. Δεν είναι για τα παιδιά. Δεν είναι για την προστασία των παιδιών.
Αφορά σε διπλάσιο νούμερο από αυτό που ήταν προ κρίσεως.
Είχανε ξεκινήσει από σαράντα χιλιάδες, κυρίως, με μικρά παιδιά -γιατί τα έχω δει, έχω περάσει από εκεί- και τώρα έχουνε πάει στις ενενήντα χιλιάδες. Κανονικά θα έπρεπε να απορροφήσουν πάνω από εκατόν τριάντα χιλιάδες, για να είναι πραγματικά καλυμμένες οι θέσεις, για ένα εισοδηματικό πλαφόν, κατώφλι, που κάποιος από εκεί και πάνω θα μπορούσε, ενδεχομένως, είτε με ιδιωτικό σταθμό είτε στο σπίτι, να καλυφθεί.
Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον για εκατόν τριάντα χιλιάδες, διότι η κρίση έφερε μία επαναφορά. Έφυγαν πάρα πολλοί από τα ιδιωτικά, όπου πήγαιναν και σε λαϊκές γειτονιές και από λαϊκές οικογένειες. Τα Δυτικά ήταν γεμάτα με μικρούς ιδιωτικούς σταθμούς, από τους οποίους έφυγε ο κόσμος.   
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έπρεπε οι δημόσιοι να καλύψουν.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Έφυγε από εκεί ο κόσμος και γυρνάει στου δημόσιους.
Χρειάζεται μία στρατηγική γι’ αυτό το θέμα, που να ενταχθεί, βεβαίως και στην προσχολική αγωγή. Διότι πολλά από αυτά καλύπτουν και το προ-προνήπιο. Ξεκινάει από το βρέφος και φτάνει μέχρι παιδιά των τεσσάρων, πριν να πάει στο νηπιαγωγείο.
Επαναλαμβάνω, εξασφαλίσαμε να μην υπάρχει κάτι προβληματικό σε σχέση με τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά είναι ένα μεικτό θέμα το οποίο θα το δούμε με προτεραιότητα και μπορούμε να το δούμε και διακομματικά και να το συζητήσουμε εκ βαθέων, γιατί είναι ένα εξαιρετικά επείγον ζήτημα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Σας ευχαριστούμε, κύριε Καραθανασόπουλε και κύριε Υπουργέ.