Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ

Σ. Βαρδαλής: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες είναι μόνο προς όφελός τους 
ΠΗΓΗ  .902.grΔημοσίευση: Παρ, 24/04/2015 - 13:38
 Ακούστε εδώ τη συζήτηση
Το θέμα της κατασκευής δύο μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας στα Βασιλικά και τη Θέρμη της Θεσσαλονίκης και τις σοβαρές συνέπειες που επισημαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. 
Ο κομμουνιστής βουλευτής κατήγγειλε ότι πρόκειται για μονάδες που προωθούν την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο που θα διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους ιδιώτες επενδυτές, που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα μέσω των τελών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μια πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ.
Τόνισε ότι λαθροχειρώντας, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, οι επενδυτές βαφτίζουν την επένδυση σαν παραγωγή βιοαερίου (κυρίως μεθάνιο που παράγεται από την αναερόβια χώνευση οργανικής ύλης) και καύση του για παραγωγή Ενέργειας, ενώ πρόκειται για παραγωγή SYNGAS (κυρίως μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο) που παράγεται με την καύση οργανικής ύλης (με τη μέθοδο της αεριοποίησης) και την καύση του για παραγωγή Ενέργειας. Πρόκειται δηλαδή για ενεργειακή καύση αποβλήτων, οπότε θα έπρεπε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να καταταχθούν οι υπόψη μονάδες στην αυστηρότερη και δυσμενέστερη περιβαλλοντικά υποκατηγορία Α1.
Ο Σάκης Βαρδαλής υπογράμμισε τις αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και τις σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή ευρύτερα της Δημοτικής Ενότητας των Βασιλικών, που αποτελεί βασικό πυλώνα της παραγωγικής δραστηριότητας και του εισοδήματος των κατοίκων της και φημίζεται για τα ποιοτικά προϊόντα της. 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επεσήμανε ότι το υπουργείο εξετάζει αλλαγές στο ισχύον θεσμικό καθεστώς για την κατασκευή μονάδων βιομάζας, πρόσθεσε πάντως ότι η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση αυτών των μονάδων ανήκει στις υπηρεσίες αποκεντρωμένης διοίκησης.
Ο κομμουνιστής βουλευτής στη δευτερολογία του επεσήμανε ότι ανεξαρτήτως των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο -που το τελευταίο διάστημα είναι αλλεπάλληλες- μια σοβαρή παράμετρος είναι η αδυναμία των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών να ελέγξουν την εφαρμογή αυτού του πλαισίου, με αποτέλεσμα αυτή η αρμοδιότητα να έχει περάσει σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία αυτών των μονάδων.
Πρόσθεσε επίσης το βασικό ζήτημα είναι «ανάπτυξη από ποιον και για ποιον». Για το ΚΚΕ η ανάπτυξη πρέπει να είναι προς όφελος του λαού, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα καθώς -όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση- η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους ιδιώτες, ωφελεί  μόνον αυτούς, ενώ ο λαός χρυσοπληρώνει την κερδοφορία τους, μέσω του τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα τιμολόγια της ΔΕΗ.