Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ » ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 19 Απρίλη 2015
Πολλαπλά στοιχεία στη χώρα μας αποδεικνύουν ότι η έλλειψη έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης του καρκίνου, σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσβασης στη βέλτιστη επιστημονικά και τεχνολογικά θεραπεία, έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα, η οποία έχει κατά 34% μικρότερη εμφάνιση της ασθένειας απ' το μέσο όρο της Ευρώπης, να έχει περίπου τον ίδιο μέσο όρο θνησιμότητας. Ο μέσος όρος θνησιμότητας στην Ευρώπη είναι 168 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα 150,8. Το «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της τεράστιας απόστασης που υπάρχει ανάμεσα στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες και στις υπηρεσίες που παρέχει το εμπορευματοποιημένο σύστημα της Υγείας στη χώρα μας. Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει μεγάλη συμβολή στα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, που αφορούν ανθρώπινες ζωές που χάνονται. Το «Θεαγένειο» είναι το τρίτο κατά σειρά νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με το οποίο ασχολείται η μεγάλη έρευνα του «Ριζοσπάστη» για τις κρατικές δομές Υγείας στην πόλη.
Το «Θεαγένειο» Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν πάει άλλο με τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση
Καρκινοπαθείς και εργαζόμενοι βράζουν στο ίδιο «καζάνι», σ' ένα ειδικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί τις ανάγκες σχεδόν ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας
Το «Θεαγένειο» είναι ειδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Βρίσκεται σε μόνιμη εφημερία για τους ογκολογικούς ασθενείς που παρακολουθούνται από το νοσοκομείο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Τα τελευταία χρόνια καλείται να λειτουργήσει με σημαντικά μειωμένους προϋπολογισμούς, με ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με προβλήματα και ελλείψεις στον εξοπλισμό του.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου βαίνει διαρκώς μειούμενος, με επιπτώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών του. Το 2009 είχε συνολικό προϋπολογισμό 78.323.496 ευρώ και το 2014 είχε προϋπολογισμό 68.692.859 ευρώ. Οπως λένε οι εργαζόμενοι, η μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων αντικατοπτρίζεται στη μείωση που αφορά στα όρια των δαπανών. Και αυτά για το «Θεαγένειο» είναι δραματικά.
Συγκεκριμένα, το 2012 τα όρια δαπανών ήταν 47.153.726 ευρώ και το 2014 ήταν 30.872.755, δηλαδή μειωμένα κατά 35%. Για το 2015 τα όρια δαπανών μειώνονται ακόμη περισσότερο, στα 27.264.133 ευρώ, δηλαδή είναι μειωμένα κατά 42% σε σχέση με το 2012. Ανάλογα μειώνεται και ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για τα φάρμακα. Το 2013 ήταν 25 εκατ. ευρώ, το 2014 ήταν 20 εκατ. ευρώ και για το 2015 καθορίστηκε στα 16.787.933 ευρώ. Ποσό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών του νοσοκομείου σε φάρμακα.
Εξαιτίας αυτής της οικονομικής θηλιάς το νοσοκομείο δεν χορηγεί από το φαρμακείο του το ιδιοσκεύασμα HERCEPTIN 150 MG I.V., το οποίο δίνεται στη θεραπεία των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι ακριβό και θα έπρεπε να απορροφά ετησίως περίπου το 1/3 του σημερινού προϋπολογισμού του φαρμακείου. Τελικά, οι ασθενείς το προμηθεύονται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, με τη μεσολάβηση του νοσοκομείου. Επιπλέον, υπάρχουν συχνά ελλείψεις φθηνών σχετικά, αλλά απαραίτητων φαρμάκων.
Λείπουν τουλάχιστον 240 άτομα από το προσωπικό
Με το νέο οργανισμό, μειώθηκαν οι κλίνες του νοσοκομείου από 358 σε 331. Από αυτές οι 41 είναι κλίνες για Νοσηλεία Μιας Ημέρας και οκτώ Εντατικής Θεραπείας.
Ακόμη και με τον τελευταίο οργανισμό, που συντάχθηκε πριν από τρία χρόνια, με βάση το μειωμένο προσωπικό που υπήρχε εκείνη την περίοδο, οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Το νοσοκομείο λειτουργεί με 240 άτομα λιγότερο προσωπικό. Ετσι, ενώ προβλέπονται 128 θέσεις γιατρών, κενές είναι οι 30. Για παράδειγμα, παθολόγοι ογκολόγοι ήταν 12, με το νέο οργανισμό έγιναν 10 και υπηρετούν 8, εκ των οποίων ένας είναι αποσπασμένος σε άλλο νοσοκομείο.
Αναισθησιολόγοι προβλέπονται οκτώ και είναι κενές οι τρεις θέσεις. Χειρουργικής θώρακα προβλέπονται τέσσερις και λειτουργεί με τον διευθυντή και έναν επικουρικό. Πυρηνικής Ιατρικής προβλέπονται πέντε και είναι κενές οι τέσσερις θέσεις. Υπηρετούν μία μόνιμη και μία με απόσπαση από άλλο νοσοκομείο. Ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας προβλέπονται 13 και είναι κενές οι τρεις θέσεις.
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στο υπόλοιπο προσωπικό. Θέσεις νοσηλευτικού προβλέπονται 407 και είναι κενές οι 107. Θέσεις διοικητικού προσωπικού προβλέπονται 81 και είναι κενές οι 21. Βοηθητικού προσωπικού προβλέπονται 44 και είναι κενές οι 28. Επιστημονικού μη ιατρικού προσωπικού προβλέπονται 34 και είναι κενές οι εννιά. Παραϊατρικού προβλέπονται 88 και είναι κενές οι 33. Στην Τεχνική υπηρεσία προβλέπονται 33 και είναι κενές οι εννιά. Η διοίκηση προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες με πρακτικάριους από ΤΕΙ (έξι) και ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ (56).
Με αυτές τις συνθήκες, το 2013, στο νοσοκομείο νοσηλεύθηκαν 53.000 άτομα, ενώ στα εξωτερικά του ιατρεία εξυπηρετήθηκαν πολλαπλάσιοι. Το 2014 έγιναν 19.961 εισαγωγές σε κλινικές και περίπου 128.000 ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία. Στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας το 2009 είχαν εξυπηρετηθεί 31.269 ασθενείς και το 2014 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 27.526.
Αντίστοιχα μειώθηκε και ο αριθμός των χειρουργείων. Το 2009 πραγματοποιήθηκαν 4.101 χειρουργεία με γενική αναισθησία και 3.900 με τοπική αναισθησία, σύνολο 8.000 χειρουργεία. Το 2014 έγιναν 3.101 χειρουργεία με γενική αναισθησία και 3.310 με τοπική αναισθησία, σύνολο 6.411.
Επίσης, μία αίθουσα των χειρουργείων δε λειτουργεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου. Το 2014 πραγματοποιήθηκαν 27.912 χημειοθεραπείες, 1.318 λιγότερες σε σχέση με το 2013. Μειώθηκε και ο αριθμός των ακτινοθεραπειών. Συνολικά το 2014 έγιναν 3.061 ακτινοθεραπείες.
Ελλείψεις σε νευραλγικά πόστα
Στο μεταξύ, από το Γενάρη, έκλεισε το γναθοχειρουργικό τμήμα, καθώς συνταξιοδοτήθηκαν οι δύο γιατροί που είχαν απομείνει. Στη γυναικολογική κλινική, τα χειρουργεία έχουν μειωθεί καθώς από πέντε, οι γυναικολόγοι μειώθηκαν στους δύο. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλες κλινικές (π.χ. ΩΡΛ ήταν πέντε, έμειναν τρεις, κ.ά.) που λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με ελάχιστους γιατρούς και νοσηλευτές.
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με οκτώ κρεβάτια, λειτουργεί με τρεις ειδικούς γιατρούς, από τους οποίους η μία επικουρική, συν έναν ειδικευόμενο. Στον οργανισμό προβλέπονται οκτώ θέσεις γιατρών.
Στο νοσοκομείο υπάρχει μόλις ένας νευρολόγος. Επίσης, υπάρχουν μόλις ένας ψυχίατρος και ένας ψυχολόγος, ενώ θα έπρεπε οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να έχουν ψυχολογική στήριξη μέσα από ολοκληρωμένες δομές ομάδων υποστήριξης από ειδικούς. Σήμερα, «επωμίζεται» αυτό το ρόλο κάθε γιατρός, νοσηλεύτρια, κάθε εργαζόμενος που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς και ο οποίος φυσικά δεν έχει την κατάλληλη γνώση να διαχειριστεί την κατάσταση.
Εξαιτίας της έλλειψης γιατρών συρρικνώθηκε και ο προληπτικός έλεγχος. Ενδεικτικά, το τμήμα μαστού λειτουργεί πλέον μόνο τρεις μέρες τη βδομάδα και ο χρόνος αναμονής για τα ραντεβού έφτασε τον ένα χρόνο. Βοηθοί θαλάμων υπάρχουν έξι για όλο το νοσοκομείο. Τη Μεγάλη Πέμπτη δούλευαν δύο άτομα για να καλύψουν τις ανάγκες 11 κλινικών από τον 3ο έως τον 7ο όροφο.
Επιπλέον, μια σειρά από υπηρεσίες του νοσοκομείου έχουν παραδοθεί σε εργολάβους (φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση, πλυντήρια, τμήμα της τεχνικής υπηρεσίας). Ιδιωτική εταιρεία έστησε και υποστηρίζει τη μηχανοργάνωση του νοσοκομείου, με υψηλό κόστος, παρέχοντας μάλιστα ένα σύστημα παλιό, δυσκίνητο και δυσλειτουργικό.
Γολγοθάς για τους αρρώστους
Η ταλαιπωρία των ασθενών εξαιτίας της έλλειψης κλινών είναι απίστευτη, τόσο για την εισαγωγή τους στις κλινικές όσο και για τις θεραπείες τους στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας.
Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, προκαλείται εμπλοκή και ταλαιπωρία και εξαιτίας της απόφασης του ΕΟΠΥΥ να ζητά αντιστοιχία ασθενών και κρεβατιών στις κλινικές, προκειμένου να καλύπτει το κόστος νοσηλείας για τους ασφαλισμένους. Ετσι, για παράδειγμα, υπάρχει το φαινόμενο ο ένας ασθενής, που κάνει τη θεραπεία του και θα φύγει το απόγευμα, αναγκαστικά να παίρνει εξιτήριο το πρωί, αν και ακόμη νοσηλεύεται, και ο άλλος ασθενής, που κάνει εισαγωγή το πρωί, να βρίσκεται στην αναμονή, περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι.
Ο ασθενής που έρχεται στις 8 το πρωί, για να κάνει εισαγωγή, είναι νηστικός για να δώσει αίμα για τις απαραίτητες εξετάσεις και περιμένει έως και το μεσημέρι για να μπει τελικά σε κρεβάτι και να κάνει τις εξετάσεις του. Και αυτό γίνεται γιατί πρέπει πρώτα να φανεί στο ηλεκτρονικό σύστημα ότι υπάρχει άδειο κρεβάτι και μετά να γίνει η εισαγωγή.
Πολύτιμα μηχανήματα χωρίς ανθρώπους...
Στο νοσοκομείο θα λειτουργήσει από Σεπτέμβρη PET - CT, αλλά καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού
Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής περιλαμβάνει και διαγνωστικό και θεραπευτικό κομμάτι, με θεραπείες δύσκολες στην έγκρισή τους και στη διακίνησή τους, γιατί είναι πολυδάπανες.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Τμήματος, Βασιλική Χατζηπαυλίδου, υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα και υλικά, κυρίως όμως υπάρχει έλλειψη προσωπικού (γιατρών και τεχνολόγων), καθώς το τμήμα λειτουργεί με μία γιατρό, ενώ θα έπρεπε να έχει πέντε. Σήμερα λειτουργεί με τη διευθύντρια και μια αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο.
Αυτό το Τμήμα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει και το μηχάνημα PET - CT, που συμβάλλει εκτός των άλλων στην καλύτερη διάγνωση, σταδιοποίηση, σχεδιασμό θεραπείας, έλεγχο αποτελεσμάτων και πρώιμη ανίχνευση υποτροπών και μεταστάσεων και ειδικότερα στο σχεδιασμό τεχνικών ακτινοθεραπείας που στηρίζονται σε μοριακές απεικονίσεις.
Αυτή την περίοδο, είναι υπό διαμόρφωση ο χώρος για την εγκατάστασή του. Μέχρι και σήμερα όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για πρόσληψη του εξειδικευμένου προσωπικού που χρειάζεται για τη λειτουργία του. Εως τώρα, οι ασθενείς από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα για να κάνουν αυτή την εξέταση, επιβαρύνοντας με επιπλέον και σημαντικό κόστος τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
Το Τμήμα είναι επιβαρυμένο με ακτινοβολία - ραδιενέργεια. Ολοι οι εργαζόμενοι στα ραδιοφάρμακα, μέχρι και πριν από τρία χρόνια, έπαιρναν έναν μήνα επιπλέον άδεια, η οποία κόπηκε. Οπως εξηγούν οι τεχνολόγοι, «ό,τι ακτινοβολία παίρνεις λειτουργεί αθροιστικά, δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό. Μας έδιναν την άδεια για να απομακρυνόμαστε από το χώρο. Αν υπολογίσεις στα 30 χρόνια δουλειάς 30 μήνες μακριά από το χώρο της ακτινοβολίας είναι κέρδος για τον οργανισμό».
Καταγγέλλουν ότι η άδεια κόπηκε στο πλαίσιο των οριζόντιων περικοπών, χωρίς καμία αιτιολογία, αλλά με προφανή στόχο. «Οταν στο ακτινολογικό έχεις 12 υπαλλήλους, αν κόψεις από αυτούς τον ένα μήνα άδεια είναι σαν να πήρες έναν υπάλληλο για 12 μήνες. Με το κόψιμο της άδειας εξοικονόμησαν εργατοώρες», είπαν.
Βλάβες που παραμένουν ...βλάβες
Το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα εξυπηρετεί 200 - 220 ασθενείς καθημερινά. Λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και εξοπλισμού, τα ραντεβού των ασθενών ορίζονται περίπου στον 1,5 μήνα, αν και θα έπρεπε να υπάρχει άμεση έναρξη των θεραπειών. Οπως είπε η διευθύντρια του Τμήματος, Μάρθα Χαραλαμπίδου, χρειάζονται οπωσδήποτε δύο γιατρούς, δύο τεχνολόγους και δύο φυσικούς.
Στο Τμήμα λειτουργούν δυο Γραμμικοί Επιταχυντές (είναι το κύριο μηχάνημα ακτινοθεραπείας). Αν είχε και ένα τρίτο Γραμμικό Επιταχυντή (ΓΕ), δηλαδή έναν τρίτο σταθμό θεραπείας, θα μπορούσε να εξυπηρετεί περισσότερους ασθενείς σε λιγότερο χρόνο. Επείγει να έρθει τρίτος ΓΕ και σχεδιάζεται να εγκατασταθεί με χορηγία του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».
Αυτή δεν είναι η μοναδική «τρύπα» απ' όπου η φιλανθρωπία των ιδιωτών εισχωρεί στη δημόσια Υγεία. Το νοσοκομείο έστησε και λειτουργεί το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Νοιάζομαι» με τη στήριξη της 4ης ΥΠΕ και επιχειρηματιών. Μέσω αυτού του δικτύου, έχουν εξυπηρετηθεί 121 ανασφάλιστοι.
Στο μεταξύ, είναι χαλασμένο το μηχάνημα του ραδιενεργού κεσίου το οποίο χρειάζεται στην αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου, από τις πιο συχνές νόσους. Ενώ έχει λήξει και η μία πηγή Κοβαλτίου δεν ανανεώνεται λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Τέλος, εδώ και πάνω από δύο χρόνια είναι χαλασμένος ο αξονικός στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και οι ασθενείς εξυπηρετούνται από τον αξονικό του Τμήματος Ακτινοθεραπείας. Η διοίκηση έχει ενημερώσει ότι έχει δρομολογηθεί η προμήθεια και εγκατάσταση καινούργιου αξονικού. Σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται η ανάγκη να ανανεωθεί ο εξοπλισμός του νοσοκομείου και να υπάρξει επαρκής στελέχωση με προσωπικό.
Ταλαιπωρία στις χημειοθεραπείες
Στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας λειτουργούν 31 κρεβάτια και 10 κρεβατοπολυθρόνες. Τα 6 κρεβάτια χρησιμοποιούνται μόνο για κατακεκλιμένους. Είναι το τμήμα που γίνονται οι χημειοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών. Καθημερινά νοσηλεύονται από 120 έως και 150 ασθενείς. Οι άρρωστοι έρχονται από το πρωί, παίρνουν αριθμό προτεραιότητας και περιμένουν στο χώρο αναμονής, στην καλύτερη περίπτωση, πάνω σε μια καρέκλα, μέχρι και 5 ώρες για να κάνουν τη θεραπεία τους. Οι συνοδοί τους συνωστίζονται κι αυτοί στο χώρο ή «απλώνονται» στις σκάλες του κτιρίου.
Στον ίδιο χώρο, ταυτόχρονα, λειτουργούν και ιατρεία (παθολογικά, αιματολογικό, ουρολογικό, πνευμονολογικό, γαστρεντερολογικό) όπου εξετάζονται οι ασθενείς πριν από τη χημειοθεραπεία. Επειδή οι θεραπείες συχνά είναι πολύωρες, η έλλειψη κρεβατιών είναι ιδιαίτερα αισθητή. Για την πραγματοποίηση των νοσηλειών, για τη λειτουργία των ιατρείων, για τη διάλυση των φαρμάκων και για τη χορήγηση των χημειοθεραπειών απασχολούνται 18 νοσηλευτές. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι υπάρχει απίστευτη εντατικοποίηση και «αλλότρια καθήκοντα».
Στον ίδιο όροφο, υπάρχει και ο χώρος για τη λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης φαρμάκων. Υπάρχουν τρεις υποδοχές για να τοποθετηθούν τρεις θάλαμοι κάθετης νηματικής ροής. Τώρα λειτουργεί ένας, τελευταίας τεχνολογίας, όπου γίνονται οι διαλύσεις των κυτταροστατικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Υπάρχουν όμως οι εγκαταστάσεις για να τοποθετηθούν ένας για μονοκλωνικά αντισώματα και ένας για αντιβιώσεις ώστε να λειτουργεί ολοκληρωμένα η μονάδα διάλυσης φαρμάκων.
Αυτό το τμήμα πρέπει να είναι στην ευθύνη του φαρμακείου. Λόγω έλλειψης φαρμακοποιών, το νοσοκομείο για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες, έχει αναθέσει αυτή τη δουλειά στους νοσηλευτές. Ετσι, οι διαλύσεις και στην κεντρική μονάδα και στις κλινικές (σε ακατάλληλους χώρους) γίνεται εμπειρικά από τους νοσηλευτές (απόφοιτους ΤΕΙ), οι οποίοι δεν έχουν τις αντίστοιχες γνώσεις ούτε έχουν εκπαιδευτεί και αυτό ενέχει ένα ποσοστό επισφάλειας.
Στον 9ο όροφο, στο χώρο προετοιμασίας των φαρμάκων, φιλοξενείται και το δορυφορικό φαρμακείο, που έχει το γραφείο, το φαρμακείο, τα ψυγεία, την αποθήκη, χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Εντατικοποίηση σε όλα τα τμήματα
Στις Α' και Γ' Παθολογικές κλινικές λειτουργούν 36 κρεβάτια και οι ασθενείς εξυπηρετούνται από 12 μόνιμες νοσηλεύτριες που εργάζονται σε κυκλικό ωράριο και μία νοσηλεύτρια που εργάζεται με Voucher που λήγει το Μάη. Οι βάρδιες βγαίνουν με τέσσερα άτομα το πρωί και από δύο απόγευμα και νύχτα.
Αντίστοιχα εξουθενωτική είναι η κατάσταση και για τους γιατρούς: Η Α' Παθολογική κλινική έχει τρεις παθολόγους ογκολόγους και καθημερινά λειτουργεί και δύο εξωτερικά ιατρεία (ισόγειο και 9ο όροφο). Η Γ' Παθολογική λειτουργεί με δύο μόνιμους και έναν επικουρικό. Η Β' Παθολογική λειτουργεί με δύο μόνιμους παθολόγους ογκολόγους.
Ο Παύλος Παπακοτούλας, διευθυντής της Β' Παθολογικής κλινικής και Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, μας είπε ότι από τις τρεις παθολογικές κλινικές, που λειτουργούν με μόλις εφτά γιατρούς παθολόγους ογκολόγους, εξυπηρετείται ένας τεράστιος όγκος ασθενών, σχεδόν το 70-80% της κίνησης του νοσοκομείου.
Οι δύο γιατροί της Β' Παθολογικής καθημερινά πρέπει να εξυπηρετήσουν 50 ασθενείς που έρχονται για χημειοθεραπεία στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας. Παράλληλα, πρέπει να λειτουργήσουν το εξωτερικό ιατρείο, όπου θα δεχθούν άλλους 40 - 50 ασθενείς, να κάνουν επίσκεψη στους 19 ασθενείς που νοσηλεύονται στην κλινική και να πάρουν μέρος στα ογκολογικά συμβούλια που λειτουργούν (μ.ο. δύο τη μέρα).
Και όλο αυτό έχει επίπτωση στους ασθενείς που δεν εξυπηρετούνται γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα ενέχει τον κίνδυνο να γίνουν και λάθη. «Σπρώχνουν τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα. Οταν ο άλλος θα έρθει εδώ, θα δει δυο γιατρούς, θα περιμένει πέντε ώρες για να κάνει χημειοθεραπεία, ουσιαστικά τον στέλνεις να πάει να αναζητήσει αλλού τη θεραπεία του, σε μια ιδιωτική κλινική», είπε.
Πρόσθεσε ότι, πρόσφατα, αποφασίσθηκε να προσληφθεί ένας επικουρικός γιατρός για τις ανάγκες των κλινικών, όμως τόνισε ότι «δεν λύνονται τα προβλήματα έτσι, με προσωρινές λύσεις. Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις προσωπικού γιατί το σύστημα έχει καταρρεύσει».
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν το ζήτημα της λειτουργίας των εργαστηρίων. Οπως λένε, ενώ υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες και αξιόπιστα μηχανήματα, όλες οι μοριακές εξετάσεις γίνονται εκτός νοσοκομείου, γιατί το υπουργείο δεν φρόντισε να εξασφαλίσει πιστοποίηση για τη λειτουργία των εργαστηρίων! Και αυτό, γιατί αν οι εξετάσεις δεν γίνουν σε πιστοποιημένα εργαστήρια, δεν τις αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Ετσι, συνταγογραφούνται οι εξετάσεις και ο ασθενής πηγαίνει και τις κάνει έξω σε ιδιωτικά εργαστήρια.
Στο νοσοκομείο λειτουργεί καθημερινά και Ιατρείο Πόνου. Οι καρκινοπαθείς απευθύνονται εκεί για την αντιμετώπιση των επώδυνων επιπτώσεων της νόσου. Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς αντιμετωπίστηκαν συνολικά 4.770 καρκινοπαθείς, ενώ, φέτος, από την αρχή της χρονιάς, 1.500.
Εργαζόμενοι και ασθενείς σύμμαχοι στους αγώνες
Η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θεαγένειου» και στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, είπε στον «Ριζοσπάστη»: «Η σημερινή κατάσταση και στο δικό μας νοσοκομείο είναι απόρροια της πολιτικής που ασκείται στο χώρο της Υγείας. Το δημόσιο σύστημα συνειδητά απαξιώνεται με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, προκειμένου από τη μια να αυξάνεται η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και από την άλλη να επεκτείνεται η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.
Η προσφορά του προσωπικού του "Θεαγένειου" δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο νοσοκομείο, λόγω της ιδιαιτερότητας των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι έρχονται και ξαναέρχονται στο νοσοκομείο και έτσι αναπτύσσεται μια πιο ανθρώπινη σχέση και δεν είναι στενά επαγγελματική η επαφή μαζί τους. Ο καρκίνος είναι μια σύνθετη αρρώστια που πλήττει το σώμα, την ψυχή του ασθενή, αλλά και το περιβάλλον του. Ετσι, οι υγειονομικοί του "Θεαγένειου", ο καθένας από το ρόλο του, γίνονται σύμμαχο με τον άρρωστο στην αντιμετώπιση της νόσου.
Η ανθρωπιά δεν μαθαίνεται στις σχολές και τα πανεπιστήμια, αλλά κατακτιέται στην καθημερινή πρακτική στο χώρο του νοσοκομείου. Στο Σωματείο έχουμε αναπτύξει δράσεις, έτσι ώστε να γίνει ξεκάθαρος και ο ρόλος μας απέναντι στους αρρώστους, γιατί για μας κριτήριο είναι η υγεία των ασθενών και όχι η ασφαλιστική τους ικανότητα. Ετσι, τον προηγούμενο Δεκέμβρη, μαζί με το Σύλλογο Γυναικών Ε' Διαμερίσματος προχωρήσαμε σε μια κοινή δράση, με αίτημα "δημόσια δωρεάν Υγεία, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα", στο Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου, όπου γίνονταν το "τεστ PAP" και μαστογραφία για πρόληψη, πληρώνοντας 5 ευρώ εξέταστρα.
Το Σωματείο στόχο έχει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όχι όμως σε βάρος των ανθρώπων που περιθάλπουμε. Ετσι μόνο μπορεί να γίνει αντιληπτό πως με 2,5 χρόνια χαλασμένο αξονικό δεν στάλθηκε κανένας ασθενής έξω, πως με δυναμική 40 κρεβατιών στην ημερήσια νοσηλεία εξυπηρετούνται καθημερινά στην πρωινή βάρδια 150 ασθενείς.
Τις Γενικές Συνελεύσεις, που γίνονται σχεδόν κάθε μήνα, συχνά τις πραγματοποιούμε στην είσοδο του νοσοκομείου το πρωί με την έναρξη της δουλειάς για να μπορούν να παρακολουθούν και οι ασθενείς και οι επισκέπτες το τι κουβεντιάζουμε, για να ξέρουν όλοι τι αποφασίζουμε.
Η ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, χωρίς αποκλεισμούς για όποιον τη χρειάζεται και χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν φτάνει από μόνη της. Πρέπει αυτό που λέμε συμμαχία υγειονομικών και ασθενών να εκφραστεί με κάθε τρόπο, με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους εργαζόμενους, όλους όσοι μπορεί να χρειαστούν κάποια στιγμή υπηρεσίες Υγείας.
Εμείς θεωρούμε εφικτό και αναγκαίο να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας, να τεθούν όλες οι μονάδες Υγείας κάτω από έναν επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό για να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα, δημόσια, δωρεάν, χωρίς εργολάβους και μαύρη εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους υγειονομικούς».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ