Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ: Καταγγέλλει την ΠΝΠ και ζητά την ακύρωσή της στην πράξη Αντιδράσεις και από τους πρυτάνεις



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 28 Απρίλη 2015

Την κατηγορηματική της αντίθεση στη μεταφορά των χρημάτων των δήμων όλης της χώρας στην Τράπεζα της Ελλάδας, εξέφρασε χτες, κατά τη διάρκεια του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η δημοτική σύμβουλος Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη. Και αυτό καθώς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, μίλησε για θετικά σημάδια στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ενωσης με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, όπου η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να λύσει τα ζητήματα που αυτή έθεσε.
Ο Γ. Πατούλης στην εισήγησή του είπε ότι η ΚΕΔΕ πήρε τη δέσμευση πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, όπου θα εξαιρούνται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) τα ανταποδοτικά τέλη, οι πόροι που αφορούν τα δεσμευμένα στους προϋπολογισμούς των Δήμων για έργα χρήματα, τα χρήματα που αφορούν προνοιακά επιδόματα κατατεθειμένα σε συνεταιριστικές τράπεζες. Οσο για τη διάρκεια της ΠΝΠ, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως θα παύσει η ισχύς της σε εύλογο διάστημα, έως τέλος Ιούνη.
Κατά τη συνεδρίαση, αποφασίστηκε από την πλειοψηφία («κατά» ψήφισε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) να μην προχωρήσουν οι δήμοι στην κατάθεση των διαθεσίμων μέχρι να υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση των παραπάνω. Αν δεν υπάρξει κάτι νεότερο μέχρι το συνέδριο της ΚΕΔΕ (7 - 9 Μάη), αυτό θα αποφασίσει τη στάση των δήμων στη συνέχεια.
Από την πλευρά της, η Ελπ. Παντελάκη, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την επιβολή και συμφωνεί και η Τοπική Διοίκηση που προφανώς αναζητούσε και ένα άλλοθι όπως τα ανταποδοτικά τέλη, που δεν είναι αποθεματικά, είναι ταμειακά διαθέσιμα». Στάθηκε στα περίπου 300 εκ. ευρώ παρακρατημένα από τους ΚΑΠ, τονίζοντας: «Ακούω την επιχειρηματολογία ότι δεν τα ζητάμε διότι η χώρα δεν έχει χρήματα και πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αυτή είναι η ευθύνη του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Με ποιο δικαίωμα δεν διεκδικεί η ΚΕΔΕ χρήματα που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, με τη δυσβάσταχτη φορολογία του».

Αναδεικνύοντας τον εκβιασμό της κυβέρνησης προς την ΚΕΔΕ σημείωσε: «Στην αρχή είπαν πως θέλουμε τα χρήματα γιατί καιγόμαστε, ως μαξιλάρι. Μετά ακούσαμε τον υπουργό πως αν δεν καταθέσετε τα διαθέσιμα, δεν θα δοθεί η εντολή στις 27 και 29 Απρίλη να πληρωθούν οι συντάξεις. Τώρα, όμως, παρά το ότι δεν έχουν κατατεθεί τα διαθέσιμα, θα πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί».
Κλείνοντας, κατήγγειλε την ΠΝΠ που ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και της ανταποδοτικότητας υπηρεσιών και έργων, κάλεσε τους δημάρχους να μην την υλοποιήσουν στην πράξη, μην εφαρμόζοντάς την σε όλη τη χώρα και οι δήμοι να διεκδικήσουν τα χρήματα που έπρεπε να πάρουν.
Για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ
Την εξαίρεση των πανεπιστημίων από την ΠΝΠ, η οποία στο σύνολό της έμεινε στο απυρόβλητο, ζήτησαν οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου τους που συνήλθε το Σάββατο στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Α. Μπαλτά. Ο υπουργός ανέφερε ότι θα εξαιρεθούν οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων - Ερευνας (ΕΛΚΕ) των πανεπιστημίων, από τους οποίους θυμίζουμε περνάνε όλες οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις από τις μπίζνες μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Οι πρυτάνεις αποφάσισαν να περιμένουν τη σχετική εγκύκλιο εφαρμογής της ΠΝΠ και μέχρι τότε, καμία απόφαση μεταφοράς διαθεσίμων να μη ληφθεί από τα αρμόδια όργανα των Πανεπιστημίων.
Ενα αντιδραστικό βήμα σηματοδοτεί η απόφαση της έκτακτης συνόδου των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των ΤΕΙ που έγινε χτες. Αφού πρώτα εκφράζεται η ανακούφιση από την υπουργική δέσμευση για εξαίρεση των ΕΛΚΕ, συμφωνεί να εφαρμόσουν τα ιδρύματα την ΠΝΠ«θέλοντας να συμβάλουμε στην κοινή εθνική προσπάθεια»...
Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ και φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στην ΠΝΠ, την περασμένη Παρασκευή.
Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Χαλκίδα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ΠΝΠ της συγκυβέρνησης οργανώνει η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα.