Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας για Χρυσή Αυγή και μετανάστες



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 22 Απρίλη 2015

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έθεσε στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση τα ακόλουθα θέματα:
Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής:
«Η εγκληματική δραστηριότητα για την οποία δικάζεται η ΧΑ, μετά από τόσο καιρό, απορρέει από την εγκληματική ιδεολογία της. Και το σημειώνουμε γιατί το κείμενο που διάβασε ο εκπρόσωπος του δημάρχου μετατοπίζει τη δίωξη ακριβώς εκεί που θέλει να το πάει η ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης - γιατί είναι πολιτικό θέμα το αποτέλεσμα της δίκης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ηγετικός της πυρήνας αποποιείται το φασισμό και "μετανοεί"! Και ακριβώς επειδή δεν εμπλέκεται άμεσα στην εγκληματική δραστηριότητα προσπαθεί να αθωωθεί. Η δική μας θέση είναι ότι η εγκληματική τους δραστηριότητα απορρέει από την εγκληματική της ιδεολογία. Είναι εγκληματίες γιατί είναι ναζιστές. Και είναι ναζιστές. Γι' αυτό οργάνωσαν τάγματα εφόδου και γι' αυτό κατεύθυναν τη δράση τους εναντίον εργατών, εναντίον μεταναστών και ανθρώπων που είναι αδύναμοι ή διαφορετικοί ως προς το δικό τους ναζιστικό πρότυπο. Θεωρούμε επίσης ότι η ευαισθησία και η αντιφασιστική διάθεση πρέπει να διατυπωθούν και στην πράξη, με τη στέρηση δυνατοτήτων που δίνει ο Δήμος της Αθήνας, καθώς οι αντίστοιχες της Βουλής έχουν πάψει να δίνονται».
Για το θέμα των μεταναστών:

«Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, κ. Δρίτσα, το πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης της ροής μεταναστών δεν έχει αλλάξει, είναι η ίδια πολιτική από το 2013. Ομως, δεν μπορούμε να συζητάμε σήμερα γενικά για το πρόβλημα της μετανάστευσης, για την προσφυγιά και να μη συζητάμε για το ποιοι ευθύνονται και όσοι το δημιούργησαν σήμερα υποκριτικά να ''νίπτουν τας χείρας των''. Ποιος ισοπέδωσε τη Λιβύη, τη Συρία και αντιμετωπίζουμε σήμερα αυτό το πρόβλημα; Και μπορεί ο δήμαρχος να είναι σήμερα στη Βιέννη, αλλά προηγήθηκε η συνάντησή του με την αρμόδια υπουργό.
Θεωρούμε ότι είναι πρόκληση να λέει ο δήμαρχος μετά τη συνάντησή τους, συμφωνώντας οι δύο τους, ότι οι εισροές μεταναστών και προσφύγων επιβάλλουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Για ποια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη συζητάμε; Οι νόμοι της ΕΕ τηρούνται. Γιατί δεν λέτε κουβέντα γι' αυτό; Ο ανθρωπισμός μας δεν μπορεί να σταματάει στη διάσωση και τη στέγαση αυτού του κόσμου. Εάν δεν συνδυαστεί με την ελεύθερη διακίνησή τους προς τα εκεί που θέλουν να πάνε, θα μιλάμε για αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Θα μιλάμε για γκέτο που θα φτιαχτούν στην Αθήνα και σ' όλη την Ελλάδα. Και επειδή υπάρχει κυβέρνηση που υλοποιεί συγκεκριμένη πολιτική, εμείς λέμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε το ένα δίχως το άλλο. Γιατί ουσιαστικά δεν μιλάμε για προσωρινό μέτρο, για προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, αλλά για μόνιμους. Γιατί το Δουβλίνο ΙΙΙ έχει γίνει ακόμα πιο αυστηρό αφού τους εμποδίζει, τους φράζει την έξοδό τους προς τον επιθυμητό τελικό προορισμό τους.
Η δική μας θέση είναι άμεσα να υπάρξουν προσωρινοί χώροι φιλοξενίας για να στηριχθεί αυτός ο κόσμος. Ομως, έχουν δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα. Δεν μπορεί να ισχύει η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων στην ΕΕ και όχι η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων. Και να αναγκάζονται είτε να καταφεύγουν στα παράνομα κυκλώματα διαφυγής προς την Ιταλία που δρουν στο κέντρο της Αθήνας, είτε να περνάνε μία πραγματική οδύσσεια για να διαφύγουν προς τα Σκόπια. Να απαντήσουμε στο άμεσο. Εμείς ζητάμε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να παραχωρήσει τα ανενεργά στρατόπεδα και τις κατασκηνώσεις που του ανήκουν. Δεν μπορεί να αδειάζουν κάθε μέρα καράβια με κόσμο και να μη μας ενδιαφέρει ότι αυτός ο κόσμος γίνεται έρμαιο γνωστών κυκλωμάτων. Εμείς δεν θέλουμε την Ελλάδα αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Χρειάζεται να δείξουμε φροντίδα άμεσα και με χώρους και με πόρους».
Για το ναρκω-φεστιβάλ στην πλατεία Συντάγματος:
«Ανακοινώνεται στο διαδίκτυο ότι στις 9 Μάη - και μάλιστα έχει και σοβαρή ιστορική φόρτιση η ημερομηνία που επιλέγεται από τους διοργανωτές - να μετατρέψουν την πλατεία Συντάγματος σε τεκέ! Από τη 1 το μεσημέρι έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ''διεκδικούμε'', λένε, ''την αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών'', δηλαδή ελεύθερη χρήση ναρκωτικών, την ''ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης'', δηλαδή του χασίς και, μάλιστα, λένε, ''ραντεβού στην πλατεία για να το κάνουμε νόμιμο''! Και το δικό μας ερώτημα: Ο Δήμος της Αθήνας έχει δώσει άδεια για ελεύθερη χρήση χασίς για 12 ώρες στο κέντρο της Αθήνας; Τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος; Αυτά που λέω έχουν ανακοινωθεί και προπαγανδίζονται. Δεν σας κατηγορούμε. Λέμε ότι πρέπει να πάρει μέτρα ο δήμος. Θεωρούμε ότι, με βάση την ενδιάμεση παρέμβαση της κας Παπαχελά, η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας δεν συμφωνεί με τη χρήση της πλατείας Συντάγματος και μάλιστα την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Κατανοούμε ότι δεν έχει δοθεί άδεια και ούτε θα δοθεί».
Για το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας (ΔΒΑ):
«Γνωρίζουμε ότι ακόμα δεν έχουν προκηρυχτεί οι διαγωνισμοί για τα 11μηνα στο ΔΒΑ. Επίσης, υπάρχει πλέον και καταγγελία της ΚΕΔΕ ότι τα χρηματικά ποσά που θα διατεθούν για τη φετινή χρονιά μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι μειωμένα σχεδόν κατά 50% σε σχέση με αυτά που διατέθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Αυτό πρακτικά σημαίνει 40.000 παιδιά λιγότερα. Θα προβούμε ως δήμος σε ενέργειες; Θα διεκδικήσουμε μαζί με την ΚΕΔΕ, τουλάχιστον το ίδιο ποσό για να μην έχουμε και νέους αποκλεισμούς παιδιών; Και δεύτερον: Επίσπευση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για να μη μείνουν στον αέρα οι παιδικοί σταθμοί από Σεπτέμβρη».
Για τις καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία:
«Δεν έρχεται θέμα για τις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων στην ημερήσια διάταξη, παρότι το έχουμε βάλει επανειλημμένα. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα, γιατί στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Κατρούγκαλο ο υπουργός μετέθεσε το πρόβλημα στη γνωμοδότηση των δήμων. Και επανέρχεται το αίτημά μας προς τη διοίκηση του δήμου, να ζητήσει να μη χαθεί αυτό το προσωπικό, αλλά να δουλέψει, έστω και με το ίδιο καθεστώς ανανέωσης συμβάσεων, την επόμενη χρονιά».