Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η τοποθέτηση του Σ. Βαρδαλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Πέμ, 23/04/2015 - 09:38
Δείτε εδώ το video
«Η νέα συγκυβέρνηση πιάνει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής από εκεί που το άφησε η προηγούμενη» τόνισε ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής, όπου συζητείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του δημοσίου.
Επισήμανε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί εσωτερικό δανεισμό που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους.
«Όταν εφαρμόζεις μια αντιλαϊκή πολιτική, όταν θεωρείς ιερά και όσια τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, όταν κάνεις τα πάντα για να βρεθούν πόροι ώστε να στηριχθούν και να ενισχυθούν αυτά τα κέρδη, όταν δηλώνεις σε όλους τους τόνους πως θα πληρώνεις τα χρωστούμενα μέχρι δεκάρας και εις το διηνεκές, τότε είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις και τέτοιες πρακτικές που προηγούμενα κατήγγειλες ως αντιδημοκρατικές ή αντισυνταγματικές», είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να δίνετε άλλοθι και πολιτική νομιμοποίηση στις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν τα αποθεματικά των ταμείων, των πανεπιστήμιων, των νοσοκομείων σε ομόλογα ή ρέπος που τελικά "κουρεύτηκαν" με το PSI», πρόσθεσε.
Ο Σάκης Βαρδαλής υπογράμμισε ότι η αρπαγή των αποθεματικών των φορέων αποτελούσε πάγιο αίτημα της τρόικας και επομένως δεν έχει βάση ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει έκτακτο χαρακτήρα. «Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο με στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση και την παραπέρα συμπίεση των κρατικών δαπανών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις συνέπειες, επισήμανε ότι η αρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων θα προετοιμάσει το έδαφος για να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα με αποτέλεσμα να βάζει ο λαός πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναγκαία έργα και υπηρεσίες. Επίσης θα στρώσει το έδαφος για παραπέρα μείωση των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό σε δήμους,περιφέρειες, νοσοκομεία, σχολεία και άλλους οργανισμούς, καθώς και για την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υποδομών.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει τα χέρια της» από τα χρήματα των εργαζομένων και «να μην διανοηθεί» να επιβάλει πειθαρχικές διώξεις σε όσους δεν εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Αναδεικνύοντας τη διέξοδο, ανέφερε ότι χρειάζονται αγώνες που αμφισβητούν και συγκρούονται με τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Συμπλήρωσε ότι ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας περνάει μέσα από το δρόμο της λαϊκής εξουσίας, της αποδέσμευσης από την ΕΕ και της μονομερούς διαγραφής του χρέους