Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Βουλή: Με διαδικαστικές κοκορομαχίες άρχισε η συζήτηση για την ΠΝΠ - Να αποσυρθεί ζήτησε το ΚΚΕ



ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Τετ, 22/04/2015 - 20:07 Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 23/04/2015 - 10:50
 Δείτε εδώ την τοποθέτηση του Νίκου Καραθανασόπουλου
Με ακροάσεις φορέων συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την υφαρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ και των δημόσιων φορέων (από νοσοκομεία μέχρι πανεπιστήμια και σχολεία), ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της τρόικας. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οπότε και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια η ΠΝΠ. 
Με τις γνωστές κοκορομαχίες ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι βέβαια για την ουσία του θέματος, αλλά για διαδικαστικά ζητήματα, ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και μάλιστα ο καυγάς είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση δύο φορές.
Νωρίτερα, με δήλωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημείωνε ότι «καταγγέλλει τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που βάζει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στα διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ συνεχίζει τη δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με αποφάσεις των διοικήσεών τους. Είναι η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης σε ένα μήνα, συνεχίζοντας τις απαράδεκτες και αυταρχικές διαδικασίες που προηγούμενα κατάγγειλλε».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας την άσφαιρη αντιπαράθεση, τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή: «Ας αφήσουμε τα κροκοδείλια δάκρυα. Γιατί και η σημερινή κυβέρνηση και στο περιεχόμενο και στη μορφή εφαρμόζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με ΠΝΠ έπαιρνε μια σειρά σημαντικές αποφάσεις. Τώρα στο ρόλο της αντιπολίτευσης σηκώνει και αυτή κουρνιαχτό.
Εμείς, λοιπόν, είμαστε καθαροί. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αποτελούν μέσο συζήτησης και νομοθετικής διαδικασίας, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα να τοποθετηθούν τα κόμματα επί της ουσίας. Δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να νομοθετεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και από αυτή την άποψη αποτελεί μία κατακριτέα κατά τη γνώμη του ΚΚΕ ενέργεια, στην οποία για δεύτερη φορά η κυβέρνηση μέσα σε δύο μήνες έχει προχωρήσει.
Εμείς λέμε λοιπόν ότι πρέπει να τηρηθεί έστω και με αυτό τον τρόπο ο κανονισμός, πρέπει η κυβέρνηση να αποσύρει την ΠΝΠ, και αυτή και την προηγούμενη, να μην παράξει καμία έννομη διαδικασία στη Βουλή και να 'ρθει με τη διαδικασία της κανονικής νομοθέτησης, η κυβέρνηση να τοποθετηθεί για το ζήτημα που αφορά και τα ταμειακά διαθέσιμα του δημόσιου τομέα.
Καλούμε την κυβέρνηση να την αποσύρει, αυτή είναι η ουσία και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε κατά τη γνώμη μας. Βεβαίως, αν η πλειοψηφία αποφασίσει ότι πρέπει να συζητηθεί και να μην αποσυρθεί η συγκεκριμένη πράξη, τότε εμείς λέμε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μπορέσει να γίνει επί της ουσίας συζήτηση και να μπορέσουν να πάρουν μέρος και οι φορείς».
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:«Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να δίνετε άλλοθι στην πολιτική νομιμοποίηση στις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν τα αποθεματικά των ταμείων, των πανεπιστήμιων, των νοσοκομείων σε ομόλογα ή ρέπος που τελικά "κουρεύτηκαν" με το PSI. Στην πράξη έχει αποδειχτεί πως όταν θέλετε να υπηρετήσετε τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δεν σέβεστε ούτε το σύνταγμα που εσείς ψηφίζετε». Πρόσθεσε ακόμη ότι η ΠΝΠ είναι ενταγμένη στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ).