Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.



ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ΘΕΡΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Τους τελευταίους μήνες αναπτύχθηκε ένας μεγαλειώδης αγώνας από τους κατοίκους της περιοχής των Βασιλικών. Ο αγώνας αυτός πέρασε από πολλά στάδια και φάσεις και βέβαια έχει συνέχεια καθώς τίποτα δεν τελείωσε ακόμη. Όλο αυτό το διάστημα δοκιμάστηκαν και κρίθηκαν δυνάμεις και πρόσωπα και βέβαια αναδείχθηκε η δύναμη της λαϊκής παρέμβασης.
Ας το πάρουμε από την αρχή.
Τι οδήγησε τη συγκεκριμένη εταιρεία στην επιδίωξη εγκατάστασης μιας τέτοιας μονάδας στα Βασιλικά;
Εδώ και κάποια χρόνια οι κυβερνήσεις σύμφωνες με τη γενική κατεύθυνση της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, και ειδικότερα των λεγόμενων ΑΠΕ,  προώθησαν μια σειρά νόμων και εγκυκλίων που όχι απλά επιτρέπουν αλλά δίνουν και κίνητρα σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα μια τέτοια μονάδα επιδοτείται αδρά από τα χρήματα που πληρώνουμε εμείς για ένα εδικό τέλος για ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εξασφαλίζει την πώληση του συνόλου της παραγωγής της στο δίκτυο της ΔΕΗ σε τιμή υψηλότερη από την τιμή της ΔΕΗ, έχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, μπορεί να σπάει τη μια μονάδα σε δύο για να εντάσσεται σε άλλη κατηγορία ελέγχου, δεν έχει κανένα περιορισμό στην εγκατάσταση σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Όλα ευνοϊκά λοιπόν για την εγγυημένη υψηλή κερδοφορία  στους καλοθελητές «επενδυτές» σε βάρος της τσέπης της υγείας του περιβάλλοντος και του εισοδήματος του λαού   των παραγωγικών του δραστηριοτήτων και των αντίστοιχων δυνατοτήτων της χώρας και κάθε περιοχής όπως και η δική μας. Γι’ αυτό και τέτοιες μονάδες ξεφυτρώνουν σα τα μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα.
Τι στάση κράτησαν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Δήμο Θέρμης με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης»;

Από την πρώτη στιγμή που το θέμα ήρθε για γνωμοδότηση στο Τοπικό Συμβούλιο των Βασιλικών ο συνδυασμός μας, παίρνοντας υπόψη την  εμπειρία και από άλλες αντίστοιχες τέτοιες μονάδες στην Αττική και διαφωνώντας ριζικά με την εγκατάσταση αυτών των μονάδων καταψήφισε τη θετική γνωμοδότηση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, κάλεσε τους υπόλοιπους συμβούλους να καταψηφίσουν και δήλωσε πως πρέπει να οργανωθεί η αντίδραση του κόσμου. Στην επιτροπή ποιότητας ζωής και στο δημοτικό συμβούλιο κράτησε με συνέπεια την ίδια στάση. Στη συνέχεια κατέθεσε αίτημα στο τοπικό συμβούλιο των Βασιλικών για τη σύγκληση λαϊκής συνέλευσης του χωριού για το θέμα. Επίσης οι Τοπικοί Σύμβουλοί  της «Λαϊκής Συσπείρωσης»πήραν πρωτοβουλίες και στήριξαν ψηφίσματα συμπαράστασης σε πολλά Τοπικά Συμβούλια και συλλογικούς φορείς όπως και τη Λαϊκή Επιτροπή . Οι  εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από την αρχή ήταν δίπλα στον αγώνα των κατοίκων και κράτησαν σταθερά αυτή τη στάση σε όλες τις συνεδριάσεις της μητροπολιτικής. Τέλος οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Α και Β Θεσσαλονίκης κατέθεσαν ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις και στην προηγούμενη και στην τωρινή κυβέρνηση για το θέμα, ενώ και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο.
Από πλευράς κινήματος συνέβαλαν ενεργά στη διοργάνωση των 2 λαϊκών συνελεύσεων και της συγκέντρωσης στα σφαγεία, ενώ είχαν αδιάλειπτη και σταθερή συμμετοχή στην επιτροπή αγώνα που διοργάνωνε όλες τις δράσεις. Συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον υπουργό και συνέβαλαν στο να αναγκαστεί ο υπουργός να πάρει θέση σε μια σε βασικά θέματα.
Ποια η θέση μας.
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να γίνεται εμπόρευμα. Διαφωνούμε κάθετα με την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ενέργειας και το χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων με το  ειδικό τέλος, για τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ώστε να  επιδοτούνται οι  «επενδυτές». Ταυτόχρονα υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν την επικινδυνότητα αυτών των μονάδων στην υγεία, το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή της περιοχής. Οι μονάδες αυτού του τύπου απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας και στη συνέχεια από κάθε έλεγχο. Επιπρόσθετα με την παρούσα κατάσταση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς κανείς δεν εξασφαλίζει τον οποιοδήποτε έλεγχο. Υπάρχει τέλος σοβαρό ζήτημα και νομιμότητας αφού η κατάταξη αυτών των μονάδων καύσης syngas αντί να θεωρείται ενεργειακή καύση αποβλήτων κατατάσσεται στις ΑΠΕ μαζί με το βιοαέριο.
Μόνη λύση  είναι η πάλη για τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα ενέργειας που θα εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για το λαό, θα αξιοποιεί όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να αξιοποιηθούν στη χώρα μας και παίρνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, με ενιαίο πανεθνικό μακροχρόνιο σχεδιασμό. Ενας τέτοιες σχεδιασμός μπορεί να πάρει σάρκα και οστά στο πλαίσιο μιας οικονομίας στα χέρια του λαού που θα βρίσκεται και στο τιμόνι της εξουσίας με κριτήριο της ανάπτυξης την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών ανακγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.
Ποια ήταν η στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων και εκλεγμένων σε όλα τα επίπεδα;
Η δημοτική αρχή ξεκίνησε με θετική εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας στο τοπικό των Βασιλικών, την επιτροπή ποιότητας ζωής και το δημοτικό συμβούλιο. Το τοπικό συμβούλιο καταψήφισε κατά πλειοψηφία, η επιτροπή  ποιότητας ζωής υπερψήφισε κατά πλειοψηφία και στο δημοτικό συμβούλιο κάτω από την πίεση του κόσμου και υπό το βάρος των σοβαρών επιπτώσεων η πλειοψηφία άλλαξε τη θέση της αναπέμποντας τη μελέτη για αλλαγές, αρνούμενη όμως να την καταψηφίσει, αφού δήλωνε και δηλώνει πως είναι υπέρ των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Στη συνέχεια και μετά τη λαϊκή συνέλευση, την αποφασιστικότητα του κόσμου και τη γνωμοδότηση των επιστημόνων ξαναέφερε αρνητική πλέον εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο που ψηφίστηκε ομόφωνα.
Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο αρχικά ταλαντεύτηκε, καθώς όπως διαλαλούν σε όλους τους τόνους είναι υπέρ των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Στο τοπικό συμβούλιο των Βασιλικών ψήφισαν λευκό! Στο δημοτικό συμβούλιο καταψήφισαν εστιάζοντας όμως την κριτική τους στους όρους και όχι στην ουσία. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην μητροπολιτική επιτροπή υπερψήφισαν!!!  για αντίστοιχες τέτοιες μονάδες στην περιφέρεια, ενώ για τον ελιγμό της μητροπολιτικής επιτροπής, να στείλει τη μελέτη στην αποκεντρωμένη χωρίς γνωμοδότηση, ενώ οι εκπρόσωποι της παράταξης της πλειοψηφίας συμφωνούσαν επι της ουσίας  και προκειμένου να μην αναλάβουν το πολιτικό κόστος μιας θετικής εισήγησης,  απείχαν και δεν καταψήφισαν μαζί με Τρεμόπουλο (Οικολόγοι Πράσινοι) και Παυλίδου(Ποτάμι, Ελια…)!!. Ενώ ο κ. Γάκης της παράταξης του Ιωαννίδη (ΝΔ) ψήφισε λευκό. Ο επικεφαλής της παράταξης στο δήμο και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε η συνάντηση με τον υπουργό να μη γίνει με μαζικούς όρους, άλλα σε κλειστό κύκλο. Εξάλλου η ίδια η συνάντηση με τον υπουργό κλείστηκε δια της πλαγίας οδού και με καθυστέρηση παρόλο που ζητήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβουν.
Όσο για τους βουλευτές των άλλων κομμάτων  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ  έλαμψαν δια της απουσίας τους στηρίζοντας έτσι την ασκούμενη πολιτική και την επένδυση.
Ο λαός έβαλε τη σφραγίδα του στις ως τώρα εξελίξεις.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η λαϊκή κινητοποίηση έφερε αποτελέσματα. Αποφάσεις άλλαξαν, ελιγμοί έγιναν, μπλοκαρίστηκαν αποφάσεις, η αποκεντρωμένη πάγωσε την έγκριση, το ίδιο το υπουργείο κατά δική του ομολογία πιέστηκε για τα ζητήματα αδειοδότησης συνολικά τέτοιων μονάδων.
Τι είπε το υπουργείο;
Ο υπουργός στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της επιτροπής αγώνα και του Δήμου στις 18/3/15 ενώ εξέφρασε προβληματισμό και διαφωνία σε πολλές πλευρές του νομικού πλαισίου, χρειάστηκε να πιεστεί για να δεσμευτεί δημόσια ότι θα παγώσει τη διαδικασία αδειοδότησης αυτών των μονάδων. Στο δε δελτίο τύπου που έβγαλε δεν κάνει καμιά αναφορά για πάγωμα. Εξάλλου όπως δήλωσε ο υπουργός η κυβέρνηση είναι υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στις ΑΠΕ και για αυτό πρέπει να φτιαχτεί το νομικό πλαίσιο για να μη «δαιμονοποιούνται» οι επενδύσεις στις ΑΠΕ.
Σε τι φάση βρισκόμαστε τώρα
Ο ΓΓ της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης έχει παγώσει τη διαδικασία περιμένοντας απαντήσεις από το υπουργείο σε μια σειρά βασικά ερωτήματα που έχει θέσει. Το υπουργείο όμως παρά το γεγονός ότι έχει πλήρη επίγνωση του θέματος μέχρι και σήμερα 3/4/ 15 δεν έχει δώσει καμιά απάντηση.
Επαγρυπνούμε και συνεχίζουμε..
Όσο ο δρόμος ανάπτυξης της χώρας θα είναι αυτός της υπεράσπισης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ο λαός έχει ως μονόδρομο την επαγρύπνηση και την οργάνωση της πάλης του για την υπεράσπιση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων του. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κινείται στις ίδιες ράγες με τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλάζοντας απλά ονόματα στο μνημόνιο και την Τρόικα και προσπαθεί να αποκοιμίσει τον κόσμο με επικοινωνιακά τερτίπια. Καμιά εμπιστοσύνη, καμιά ανοχή. Συνεχίζουμε!