Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ





Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








Προς το Προεδρείο της Βουλής
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και θρησκευμάτων

Οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το κείμενο των ηθοποιών του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το οποίο ζητούν να δοθεί οριστική λύση στα χρόνια προβλήματα του ΚΘΒΕ,  καθώς και να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.
 
 Αθήνα 26/3/2015
Οι καταθέτοντες βουλευτές


Δελτίο τύπου ηθοποιών Κ.Θ.Β.Ε. – Μάρτιος 2015
Οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος εδώ και τέσσερα χρόνια ζούμε την ταπεινωτική πραγματικότητα του να μην γνωρίζουμε πότε και αν θα πληρωθούμε, ενώ εργαζόμαστε με συνέπεια (εργασία βάσει 5μηνης ή 8μηνης σύμβασης).
Οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία είναι συχνό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και αυτό έχει τη ρίζα του στην συνεχόμενη απαξίωση του ιστορικού αυτού θεάτρου από την πολιτεία.
-        Το θέατρο βαρύνεται από χρέη που δεν του αναλογούν και από επιστροφές χρημάτων που δεν πραγματοποιούνται  (Όπερα, Δήμος Θες/νίκης, Φ.Π.Α., κ.α.)
-        Δεν έχουν καταλογιστεί ποτέ ευθύνες για κακοδιαχείριση προηγούμενων διορισμένων διευθύνσεων
-        Η κρατική επιχορήγηση προς το Κ.Θ.Β.Ε. έχει περικοπεί κατά 40%, κάτι που οδηγεί νομοτελειακά στη συρρίκνωση του θεάτρου
Τα παραπάνω γεγονότα καθιστούν σχεδόν αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα προβλήματα δεν οφείλονται στους εργαζόμενους, στις δίκαιες διεκδικήσεις τους και στους μισθούς τους. Θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που τα δημιούργησαν και τα συντηρούν.
Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών το θέατρο έχει δεχθεί κατ’ επανάληψη τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας για την επίλυση αυτών των χρόνιων προβλημάτων.
Παραμένοντας απλήρωτοι για δύο μήνες έχουμε εξαντλήσει τα όρια της ανοχής μας και χρησιμοποιούμε το μοναδικό όπλο που μας έχει απομείνει για να υπερασπιστούμε καταρχάς την αξιοπρέπεια μας.
Από την Παρασκευή 27/3/15 ξεκινάμε συνεχόμενες στάσεις εργασίας διεκδικώντας :
1. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
2. Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Ξυδάκη με στόχο τις δεσμεύσεις του υπουργείου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά στην οριστική λύση των χρόνιων προβλημάτων του Κ.Θ.Β.Ε
Για το δίκαιο αγώνα μας και για να σταματήσει η απαξίωση του πολιτισμού ζητάμε από το κοινό που παρακολουθεί αδιαλείπτως τις παραστάσεις μας και από το σύνολο των ηθοποιών τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση σας.

Το σώμα των ηθοποιών του ΚΘΒΕ